Pengikut

Nuffnang

Selasa, 12 April 2011

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Teruskan mood ubah sekarang - PJ PAS Sarawak

Posted: 12 Apr 2011 01:55 AM PDT


SEBUYAU, 12 April: Calon PAS di Dun Sebuyau, Haji Adam Ahid berharap mood pengundi sekarang berterusan untuk melakukan perubahan.

"Insya Allah saya harapkan mood yang ada sekarang ini, mood di mana-mana mereka mahukan perubahan, tambah lagi orang Sarawak telah faham negeri lain tukar kerajaan, pimpinan Sarawak ini dah terlalu lama, rakyat di sini dah matang fikir tukar kerajaan.

(Gambar: Adam Ahid bertemu dengan penduduk Sebuyau)

Justeru, beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Sarawak merasakan tidak mustahil berlaku perubahan itu.

"Rakyat di sini miskin tetapi pemimpin mewah, kekayaan pemimpin menyamai kekayaan negara, tak mustahil," katanya.

Mengenai isu, katanya isu pertama yang besar di Dun Sebuyau ialah isu tanah, pembangunan serta pembelaan rakyat.

Calon PAS di Dun ini, Haji Adam Ahid memberi contoh rakyat di kalangan kaum Iban tidak terbela di Kampung Entangor.

"Kalau mereka sakit payah nak pergi ke klinik tempat yang jauh, mereka gunakan jalan air. Jika air jalan kering, mereka tidak boleh pergi klinik, ramai yang meninggal dunia dalam sampan sebab jauh nak ke klinik.

"Ada yang bersalin dalam sampan sebab jauh perjalanan menaiki sampan dari Kampung Entagor ke klinik di Sebuyau," ujarnya.

Menurutnya, ini menyebabkan mereka cukup tertekan dengan apa yang dihadapi dan mahukan perubahan.

"Sebab itu saya cakap dengan pengundi di sana, kalau saya terpilih menjadi Adun sini, saya akan bawa isu ini ke Sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) Sarawak, bagaimana nak bantu mereka agar adanya kemudahan klinik agar mereka boleh dapatkan bantuan," katanya.

Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Sarawak menambah, mereka berkata kalau dalam slogan kerajaan ialah rakyat didahulukan, tetapi di sini rakyat diketepikan.

"Kaum Iban di sini janji jika mereka pilih Adam, mereka minta saya selalu ke tempat mereka jengah mereka mendalami masalah mereka, jadi saya akan selami masalah mereka," ujarnya lagi.


Sumber: Harakah Daily

Penduduk Iban luah kemarahan di depan calon PAS

Posted: 12 Apr 2011 01:45 AM PDT


TANJONG DATU, 12 April:Kaum Iban terbukti tidak dapat menyembunyikan lagi kemarahan mereka terhadap pemimpin BN Sarawak yang sudah lebih 30 tahun menindas mereka.

Kemarahan dan rasa tidak puas hati mereka diluahkan dalam satu majlis bersama calon PAS Tanjung Datu, Nani Sahari dan beberapa pimpinan PAS pusat malam tadi di rumah salah seorang penduduk Iban di Kampung Sungai Limo, lebih kurang 20 kilometer dari pekan Lundu.

(Gambar: Calon PAS Tanjong Datu, Nani Sahari bercakap kepada pengundi Iban di Sungai Limo malam tadi)

AJK Bahagian Iban PKR bagi Dun itu, Hamden Ak Sedi dalam ucapannya dengan penuh semangat menyeru penduduk Iban agar tidak lagi memberi peluang kepada BN pada pilihan raya kali ini.

Beliau sebaliknya meminta mereka memberi undi kepada Pakatan Rakyat yang disifatkan sebagai ikhlas membela nasib mereka khususnya mengenai masalah pemilikan tanah adat yang sudah bertahun-tahun membelenggu mereka.

Beliau yang berucap dalam Bahasa Iban meluahkan kemarahannya kepada kepimpinan BN yang penuh dengan salah guna kuasa dan rasuah.

"Sudah lama kita undi mereka, tapi apa yang kita dapat? Masalah kita tidak pernah selesai.

"Mereka terus senang lenang,kita masih begini juga," katanya.

Sementara itu, wakil ketua kaum Iban, Goh Kine Chong meminta ahli Parlimen Pakatan Rakyat membawa masalah tanah adat ini ke Parlimen kerana katanya mereka tidak mampu lagi berbuat apa-apa.

"Penduduk sini terima sahaja sesiapa yang masuk tapi harapan kami menggunung agar calon yang menang ini dapat mendengar luahan hati kami.

"Kami sangat berharap ahli Parlimen yang ada ini dapat membawa masalah kami ke Parlimen dan membela nasib orang Iban," katanya sambil memandang ke arah Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub dan Bendahari PAS, Dr Hatta Ramli yang merupakan ahli Parlimen Kubang Kerian dan Kuala Krai.

Goh turut mendakwa kaum Iban dan Dayak sudah lama dianak tiri BN apabila membiarkan seorang sahaja penghulu mentadbir hampir 5000 penduduk kaum itu.

"Seorang penghulu sahaja tidak mampu mentadbir penduduk yang ramai.

"Sebab itu masalah tanah tidak dapat dipertahankan.

"Dulu saya memang orang BN tapi bila melihat BN tidak bersungguh membantu kami, saya berfikir untuk menukar undi saya," katanya yang merupakan bekas kaunselor di sebuah sekolah di Sarawak.

Hampir 100 penduduk Iban memenuhi rumah dan perkarangan rumah malam tadi.

Mereka menunjukkan riak wajah gembira menyambut kehadiran PAS dan mendengar ucapan Salahuddin dan Dr Hatta dengan penuh semangat.

Nani turut berucap dengan meminta mereka memberi undi kepadanya agar beliau dapat membawa masalah mereka ke sidang Dun Sarawak.

"Nanti conteng (pangkah) bulan, jangan conteng BN. Berilah kepercayaan kepada saya, jangan terpedaya dengan janji kosong BN," katanya disambut tepukan daripada penduduk.


Sumber: Malaysiakini

Media, SPR dan SPRM digesa pantau kempen PM

Posted: 12 Apr 2011 01:40 AM PDT

KUCHING, 12 April: Pakatan Rakyat menggesa media alternatif, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) digesa memantau sepenuhnya tindakan Perdana Menteri yang berkempen sepenuhnya di Sarawak.

Anggota Parlimen Balik Pulau, Ysumadi Yusof (gambar) dalam kenyataannya berkata, beliau dan jentera PKR akan memantau dengan dekat kempen yang dijalankan oleh Perdana Menteri.

Beliau berharap agar rakyat tidak terperangkap dengan permainan Barisan Nasional ini, sebaliknya meneruskan usaha menegakkan keadilan dan memperjuangkan kebenaran dengan mengundi untuk menukar kerajaan BN.

Media melaporkan, Najib telah mengambil keputusan untuk terusan berkempen di Sarawak hingga hari pilihan raya pada 16 April 2011.

Perkara ini, kalau diteliti, adalah sesuatu yang menghairankan kerana ini adalah kali pertama Perdana Menteri terlibat secara langsung di dalam kempen pilihanraya peringkat negeri.

Sebelum ini, kata Yusmadi, secara tradisinya, Timbalan Perdana Menteri akan menggalas cabaran di pilihanraya negeri bagi pihak Barisan Nasional.

"Ini menunjukkan bahawa PM akur dengan kewibawaan Pakatan Rakyat di dalam kempen mereka untuk Pilihanraya Negeri Sarawak ke-10 ini," katanya.

Sejarah telah membuktikan bahawa, jika BN berada di dalam keadaan yang meruncing, mereka akan menggunakan segala macam taktik dan cara untuk memenangkan calon-calon mereka, katanya.

"Sejarah juga telah mengingatkan kita bahawa pada pilihanraya kecil Parlimen Sibu di bulan Mei 2010, Perdana Menteri telah menawarkan untuk memberi RM5 juta kepada pengundi untuk memperbaiki saliran Sungai Rajang jika mereka memilih calon BN, Robert Lau sebagai Ahli Parlimen Sibu.

"Insiden seperti ini dijangka akan berlaku lagi kerana dilihat saingan di Sarawak menjadi semakin sengit," dakwa beliau.

Pada 31 March 2011, Yusmadi berserta rakan-rakan Ahli Parlimen yang lain termasuk, Nurul Izzah, Azan Ismail, Loh Gwo-Burne dan Abdullah Sani telah melaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia berhubung dakwaan rasuah melibatkan pemberian bantuan segera dalam tempoh pilihan raya.

Laporan ini dibuat berdasarkan satu kenyataan oleh pemantau rasuah Transparency International (TI-M) yang menyatakan bahawa rasuah politik merupakan suatu bentuk rasuah yang paling teruk, katanya.


Sumber: Harakah Daily

Exco S'gor Kesal Tindakan 'Ugut' Muhyiddin Demi Raih Undi

Posted: 12 Apr 2011 01:35 AM PDT

SHAH ALAM 12 APRIL : Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali menyifatkan tindakan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta 'jasa baik' guru di Sarawak supaya menyokong BN dalam pilihan raya negeri itu pada 16 April ini sebagai terdesak dalam memastikan mereka terus kekal berkuasa di Bumi Kenyalang.

Dr Halimah Ali berkata, kerajaan Selangor juga berasa kecewa dengan kenyataan itu yang dilihat seolah-olah mengugut guru di Sarawak untuk turut sama bersekongkol dengan Barisan Nasional sekali gus menafikan prinsip demokrasi di negara ini.

"Sebagai negara yang mengamalkan prinsip demokrasi, kepimpinan Umno-Barisan Nasional khususnya Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak seharusnya memperlihatkan tindakan terdesak mereka yang mahu menyelamatkan BN dari terus jatuh ke tangan Pembangkang,"katanya.

"Ini kerana guru-guru mempunyai hak asasi sama seperti rakyat lain. Justeru itu, mereka berhak untuk menentukan siapa sahaja yang mereka mahu untuk dijadikan wakil rakyat."

Semalam, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta 'jasa baik' guru di Sarawak supaya menyokong BN dalam pilihan raya negeri itu pada 16 April depan.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran menggesa mereka membantu BN menang besar, dengan memangkah calon-calonnya dalam pilihan raya negeri Sabtu ini.

"Saya menggesa semua pihak membantu memastikan BN menang besar di Sarawak. Sila pangkah X bersebelahan petak BN (diatas kertas undi), Muhyiddin dipetik berkata oleh Malaysiakini.

"Pembangkang akan berkata kita berkempen menerusi guru tetapi ini hanya peringatan secara lembut namun peringatan yang penting," tambah Muhyiddin.

Muhyiddn yang juga Timbalan Pengerusi BN berucap kepada kira-kira 400 guru yang mengikuti satu program untuk pendidik di Sibu petang tadi.

Mengulas lanjut kenyataan dan tindak tanduk Timbalan Pengerusi Umno itu, Dr Halimah mengingatkan Muhyiddin supaya belajar untuk menghormati hak para pendidik seluruh Malaysia serta menghentikan amalan politik kotor yang jelas tindakan menghalalkan cara.

"Saya ingin mengingatkan Muhyiddin agar menghormati guru-guru di seluruh Malaysia sebagai golongan intelek yang bebas bersuara dan bukan untuk dikongkong oleh Menteri Pelajaran,"

"Saya juga menyeru guru-guru bangun mempertahankan diri daripada terus ditekan dan diperkotak-katikkan oleh kerajaan BN"


Sumber: TVSNEWS

BN Didakwa Guna Provokasi Agama Di Sarawak

Posted: 12 Apr 2011 01:25 AM PDT

KUCHING 12 APRIL : Barisan Nasional dikatakan mula membakar sentimen perkauman dan keagamaan rakyat Sarawak dalam cubaan terdesak mencari sokongan dengan kempen pilihanraya negeri yang cuma tinggal empat hari lagi.

Kain rentang tertera "Kalau undi PKR bermakna undi negara Islam" dan "Mengundi PKR adalah mewujudkan negara Kristian" dilaporkan kelihatan di beberapa tempat di sekitar Sarawak untuk menghakis sokongan rakyat terhadap Parti Keadilan Rakyat.

Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli hari ini menggesa BN untuk menghentikan kempen provokasi sedemikian kerana ia adalah "taktik murahan yang membahayakan rakyat Sarawak sendiri."

"Jika BN ikhlas tidak mahu rakyat tunduk kepada sebarang provokasi, maka BN sendiri harus berhenti menggunakan agama dan kaum untuk menakut-nakutkan mereka,' tegas beliau.

Rafizi berkata PKR akan terus berkempen seperti biasa dengan memberi tumpuan kepada isu-isu tempatan.

Pada masa sama, ceramah penerangan juga terus memberi fokus kepada kepincangan Sarawak akibat 30 tahun pemerintahan Ketua Menteri Abdul Taib Mahmud.

Rafizi berkata Taib yang menegaskan beliau akan terus memerintah Sarawak untuk jangka masa terdekat, jelas tidak mahu melepaskan kerusi Ketua Menteri walaupun menerima isyarat daripada Perdana Menteri untuk berbuat demikian.

Pendirian bercanggah yang dibuat oleh dua pemimpin itu menimbulkan persoalan siapa yang memimpin kempen BN di Sarawak.

"Dia (Taib) kata: dia memerlukan dua sehingga tiga tahun untuk berundur."Kita (PKR) dari awal-awal lagi menganggap Taib tidak akan berundur kecuali rakyat mengubah pemerintah,' kata Rafizi.

Rafizi berkata jika ikhlas, Taib harus mengumumkan tarikh baru beliau akan berundur setelah gagal melaksanakan janji untuk meletak jawatan pada tahun 2000.

Dalam pada itu, Rafizi menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk berani menyiasat BN bersabit perbelanjaan parti itu pada pilihanraya negeri ini.

"Dah terlalu banyak (perbelanjaan Barisan Nasioanl) sehingga tidak terhitung oleh kami. Rakyat boleh menilai sendiri. Kalau layak untuk masuk ke Malaysia Book's of Record, harap Barisan Nasional boleh usahakan, kata beliau.

Selain itu, Rafizi turut mempersoal peranan pasukan Taib dalam menggodam Free Radio Sarawak dan sesawang Sarawak report yang menjadi sumber bertia alternatif bagi rakyat negeri ini.

Beliau membidas BN kerana mengekang sumber-sumber maklumat yang memerinchi dasar-dasar BN di bawah Taib untuk Sarawak.

"Apakah mereka (pentadbiran Taib) bertanggungjawab atas serangan sehingga melumpuhkan radio Sarawak dan sesawang Sarawak Report," tanya beliau lagi.

"Jangan mengambil tindakan keras dengan halang media-media ini," beliau menambah.Sumber: Malaysiakini

Mesej Khalid Kepada BN: Berpolitiklah Dengan Cara Lebih Matang

Posted: 12 Apr 2011 01:20 AM PDT


SHAH ALAM 12 APRIL : Kejayaan negeri Selangor bawah pimpinan Pakatan Rakyat yang menambat hati pengundi Sarawak menjadikan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim antara sasaran utama fitnah Barisan Nasional yang cuba meraih sokongan pengundi di negeri itu.

Khalid yang ditemui Tv Selangor hari ini melahirkan kekecewaannya dengan taktik BN itu yang sanggup menabur pelbagai fitnah mengenai kepimpinannya semata-mata untuk memastikan kelangsungan politik pemerintah.

"Itu adalah satu tindakan terdesak iaitu memburuk-burukkan (kita) tanpa asas dan fakta yang benar. Di Selangor kita lebih matang dengan perkara ini. Jadi kita harus mengambil pengajaran dan memastikan (kempen) seperti ini tidak harus digunapakai di Selangor dan Malaysia amnya,"kata beliau.

Dalam sesi dialog Bersama Masyarakat Kristian di Kuching semalam, Exco Selangor, Teresa Kok dan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad semalam mendedahkan pelbagai bentuk fitnah yang direka cipta Barisan Nasional untuk memburukkan pentadbiran Pakatan di Selangor.

Ini dilakukan menerusi poster-poster yang dipasang khususnya di kawasan bandar dan ruang iklan dalam suratkhabar berbahasan Cina.

Antara fitnah yang ditaburkan adalah kerajaan Selangor kononnya menaikkan harga lesen penjaja di pasar dan wujudnya larangan penjualan arak di negeri ini.

Sambil tegas menolak fitnah sedemikian, Khalid berkata BN sepatutnya mencorakkan kempennya berasaskan isu yang disokong dengan fakta dan bukanya fitnah.

"Dari segi politik, sudah tentulah kita berpendapat, semua pihak akan bertanding dan pertandingan kita mestilah atas dasar bagaimana ingin membawa pembangunan yang terbaik untuk rakyat. Jadi sebab itu apa yang kami mahu tunjukan di Sarawak ialah sejauh mana usaha kita membangunkan Selangor (berhasil) jika dibandingkan dengan pemerintahan di Sarawak yang sudah lebih 40 tahun,"katanya lagi.

Khalid berkata demikian pada sidang media selepas mesyuarat exco di SUK Shah Alam hari ini.

Turut Hadir, Exco Pelaburan, perindustrian dan Perdagangan, Teresa Kok, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Modal Insan, Halimah Ali.

Teresa Kok juga turut menyeru BN berkempen dengan cara yang lebih matang dan tidak memutarbelitkan fakta untuk mengaburi mata pengundi.

"Saya ingin menyeru pihak BN agar berkempen khususnya di Sarawak kini, dengan cara yang lebih matang, bercakap benar dan bukannya melaporkan perkara yang salah untuk kepentingan politik berkempen kerana ia jelas satu tipu helah,"katanya.

Khalid yang berada di Sarawak sepanjang minggu lalu, berkata rakyat Sarawak amat kagum dengan corak pemerintahan Pakatan Rakyat.

"Sangat baik, rakyat Sarawak tertarik dengan konsep Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) yang mana menerusi konsep MES ini kerajaan negeri memberi harapan kepada rakyat bahawa sumber kekayaan negeri akan mengalir terus kepada rakyat dan mereka juga memang menerima baik konsep 'Hasil Negeri Untuk Rakyat' .

"Apabila saya berada di Sarawak dan menerangkan konsep ini mereka berharapkan konsep seumpama ini dapat dijalankan apabila pemerintahan baru berjaya ditubuhkan di Sarawak, dan untuk melaksanakannya, rakyat Sarawak perlu memlilih Pakatan Rakyat,"tambah Khalid lagi.


Sumber: TVSNEWS

PAS : Hanya Bahasa Undi Akan Kejutkan Pemimpin BN

Posted: 12 Apr 2011 01:15 AM PDT


SHAH ALAM 12 APRIL : Rakyat Sarawak bernasib baik kerana masih ada pembangkang yang kuat sehingga pemimpin BN tidak boleh tidur lena.

"Insya Allah rakyat Sarawak akan ajar pemimpin yang angkuh pada 16 April ini, bahasa undi sahaja pemimpin BN boleh faham untuk mereka insaf tentang tanggungjawab mereka kepada rakyat," kata ketua penerangan PAS, Idris Ahmad dalam satu kenyataan media.

Portal Malaysiakini melaporkan Idris sebagai berkata, hanya setelah ditolak rakyat baru pemimpin BN akan sudi turun meninjau kesempitan rakyat sedangkan sewaktu berkuasa mereka tidak pernah memikir keperluan rakyat.

Justeru, katanya, apa yang berlaku di Sarawak hari ini adalah sesuatu yang belum pernah berlaku dalam sejarah pilihan raya Sarawak. BN kini diberi tentangan hebat sejak pada hari penamaan calon pada 6 April lalu.

Menurutnya, menjadi kelaziman pada hari penamaan, calon BN akan menang beberapa kerusi tanpa bertanding, tetapi pilihan raya kali ini tidak berlaku seperti yang dijangkakan.

"Pemimpin BN daripada atas sampai ke peringkat bawah menabur berbagai janji untuk pengundi di Sarawak.

"Kemiskinan suatu yang dirancang supaya modal pembangunan sentiasa relevan untuk BN kepada pengundi," katanya.

Justeru, kata Idris, peruntukkan jarang sekali sampai ke sasaran agar ia dapat dijadikan modal kempen sepanjang hayat untuk rakyat yang miskin.

"PAS merasa hairan kenapa Sarawak masih miskin dan ketinggalan dari sudut kemudahan jalan raya, air dan elektrik.

"Pada hal dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) diperuntukkan RM13 bilion untuk Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah untuk tempoh lima tahun.

"Daripada jumlah berkenaan sebanyak RM1.7 bilion adalah untuk pembinaan jalan luar bandar, RM1.7 bilion untuk bekalan elektrik, selain RM900 juta untuk bekalan air dan RM100 juta untuk Program Bantuan Rumah," katanya.

Menurut Idris dalam pembentangan RMK-10, perdana menteri juga mengumumkan pembinaan 2,800 kilometer jalan berturap, liputan 95 peratus bekalan air dan memperluaskan kemudahan elektrik di kawasan luar bandar ke 76,000 buah rumah di Sarawak.

"Jika melihat kepada peruntukan yang diberikan kepada negeri Sarawak kita tidak akan bertemu di sana jalan raya, rumah, air yang begitu daif.

"Persoalannya kenapa jadi begini?

"Ke mana hasil bumi Sarawak sedangkan pemimpin BN Sarawak hidup mewah sedangkan rakyat merempat dan melarat," soalnya.


Sumber: TVSNEWS

"Saya Tetap Berkuasa Beberapa Tahun Lagi", Kata Taib

Posted: 12 Apr 2011 01:10 AM PDT


SHAH ALAM 12 APRIL : Dua puluh empat jam selepas Perdana Menteri Najib Razak memberi jaminan Tan Sri Abdul Taib Mahmud akan berundur dalam masa terdekat, Ketua Menteri itu tampil memberitahu beliau akan terus menerajui Sarawak untuk "beberapa tahun lagi."

Kenyataan itu di buat oleh Taib di hadapan Perdana Menteri itu sendiri malam tadi pada majlis ceramah di Kuching, empat hari sebelum rakyat Sarawak keluar mengundi memilih kerajaan negeri yang baru.

Dalam responnya, Najib hanya berkata rakyat harus terus mengundi BN dan tidak terpengaruh dengan desakan pembangkang untuk Taib berundur segera.

Taib yang menerajui kerajaan negeri sejak 30 tahun lalu dibelit dengan tuduhan rasuah dan penyelewengan kuasa yang menyaksikan Sarawak yang kaya dengan balak dan minyak tercorot sebagai negeri keempat paling miskin di Malaysia.

"Apabila saya berhenti nanti dalam beberapa tahun (lagi), saya ingin hendak melihat generasi awaklah yang akan menyokong orang yang akan menyambut kuasa daripada saya memelihara Sarawak terus benar-benar maju dan benar-benar mewah sekali," kata beliau pada konsert 1 Malaysia di Padang Merdeka Kuching.

Pada sidang media pagi tadi Taib mengesahkan pihaknya tidak akan mengumumkan sebarang pelan peralihan kerana tidak mahu terperangkap dalam jerat pembangkang.

"Kita tidak sebegitu jahil untuk mengumumkan pelan peralihan dan kemudian menetapkan tarikh melepaskan jawatan," kata beliau kepada pemberita.

Selepas mengumumkan pembubaran Dewan Undangan Negeri pada 21 Mac lalu, Taib berkata, beliau akan melepaskan jawatannya selepas pilihan raya negeri ke-10 ini.

Najib mengulangi jaminan itu ketika kempen pilihan raya dibayangi dakwaan mengenai rasuah dan salah guna kuasa Taib.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang ketika dihubungi Tv Selangor hari ini membidas sikap kedua-dua pimpinan Barisan Nasional itu sambil berkata, tidak ada sebarang kata sepakat pun yang dicapai antara kedua pemimpin BN itu tentang bila Taib akan berundur.

" Ini satu lagi bukti sikap tidak jujur dan ikhlas berhubung isu yang menjadi subjek utama dalam pilihanraya besar Sarawak. Apabila beliau berkata akan berundur dalam beberapa masa namun tidak menyatakan tarikh tertentu sama ada setahun, dua tahun atau lima tahun.

" Sungguhpun Perdana Menteri mengatakan ada persefahaman mengenai perancangan pengunduran Taib, tapi sangat jelas bahawa Najib pun tidak tahu bila Taib akan undur," katanya.

Sementara itu, Ketua Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin dalam satu kenyataan media berkata, Najib sendiri gagal untuk mengawal Taib yang sudah terlalu lama memegang tampuk kuasa di Sarawak.

Najib yang terdesak dan bimbang akan kedudukan BN di Sarawak hanya mampu mencanang berita kononnya Taib akan berundur dalam masa terdekat

" Menyedari hakikat tersebut, Najib selaku Presiden BN sebelum pilihanraya sudah memulakan rundingan untuk proses pengunduran Taib, namun oleh kerana takut
dengan ugutan Taib, jentera BN akan berada di luar kawal jika Taib tidak menerajui BN dalam pilihanraya negeri kali ini, maka Najib bersetuju Taib terajui jentera pilihanraya negeri tetapi akan berundur sebaik sahaja selepas itu.

" Namun setelah memulakan mood kempen disedari sememangnya rakyat menolak Taib sepenuhnya dan tanpa selindung Najib mengumumkan Taib akan berundur dalam masa terdekat. Najib sendiri panik akan kehilangan banyak kerusi di Sarawak maka dia sendiri terpaksa berkampung di Sarawak,"katanya.


Sumber: TVSNEWS

Angin Perubahan Politik Sarawak Lebih Hebat Dari Tsunami 2008

Posted: 12 Apr 2011 01:05 AM PDT


KUCHING 12 April : Angin perubahan yang bertiup kencang di Sarawak dilihat lebih hebat daripada apa yang berlaku ketika tsunami politik pada Pilihan Raya Umum 2008.

Malah menurut Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul, perubahan landskap politik yang bakal berlaku di Bumi Kenyalang itu adalah 1,000 kali ganda daripada apa yang berlaku semasa PRU12.

"Saya lihat keadaan yang amat menakjubkan di Sarawak. Pendidikan politik kepada rakyat Sarawak yang dilakukan oleh Pakatan Rakyat benar-benar telah membawa hasil yang di luar jangkaan kita.

"Sama ada perubahan ini akan membawa kepada undi Pakatan Rakyat adalah soalan kedua tetapi apa yang lebih penting kesedaran politik rakyat Sarawak berada pada tahap yang tinggi," kata beliau ketika di temui TV Selangor.

Johari berkata "politik mee segera" dan curahan imbuhan kepada pengundi di negeri ini mungkin tidak lagi dapat membantu Barisan Nasional mengekalkan kuasa mereka apatah lagi kini sentimen anti-Taib amat jelas di seluruh pelusuk Sarawak.

Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat, Kapten Dr M.R. Summugam pula berkata, pengamatan beliau sejak 1994 mendapati penduduk Sarawwak kini sedar mereka sudah mempunyai parti alternatif yang mempunyai kapasiti, pengalaman serta kredibiliti untuk mentadbir negeri ini.

"Ini berdasarkan kepada pentadbiran negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat di Semenanjung yang menjadi model dan rangsangan kepada kebangkitan dan semangat baru untuk membuat perubahan," kata Dr Summugam.

Kata beliau perubahan pemikiran politik rakyat Sarawak adalah satu hukum alam yang pasti berlaku apabila masyarakat tidak lagi boleh menerima kezaliman dan penindasan yang dilakukan oleh BN terhadap mereka sejak 50 tahun lalu.


Sumber: TVSNEWS

Kedudukan BN Sarawak Tergugat, Paksa PM Berkampung Di Bumi Kenyalang

Posted: 12 Apr 2011 01:00 AM PDT


SHAH ALAM 12 APRIL : Kerisauan yang tidak dapat dibendung lagi mengakibatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak terpaksa berkampung di bumi Sarawak sepanjang kempen pilihanraya negeri itu.

Ketua Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin berkata, kepimpinan rakus Taib Mahmud mengakibatkan Najib khuatir bakal kehilangan banyak kerusi pada pilihanraya negeri hujung minggu ini akibat dari kebangkitan rakyat menentang pemerintahan Taib.

" Setelah sekian lama, di bawah Taib yang begitu rakus merompak dan memperbodohkan rakyat, maka kali ini nampaknya rakyat sarawak sudah mula bangkit menyatakan ketidak puasan hati secara terbuka.

" Pilihanraya negeri Sarawak juga dilihat satu medan yang penting untuk menterjemah 'mood nyah Taib dan selamatkan Sarawak'," kata Badrul atau lebih dikenali sebagai Chegu Bard dalam satu kenyataan media hari ini.

Taib semalam sekali lagi membayangkan bahawa beliau akan bersara, namun menegaskan ia hanya akan berlaku dalam "tempoh beberapa tahun lagi".

Kenyataan itu dilihat bercanggah dengan pengumuman Najib kelmarin yang mengumumkan akan berlaku peralihan kepimpinan dalam masa terdekat.

" Menyedari hakikat tersebut, Najib selaku Presiden BN sebelum pilihanraya sudah memulakan rundingan untuk proses pengunduran Taib, namun oleh kerana takut dengan ugutan Taib, jentera BN akan berada di luar kawal jika Taib tidak menerajui BN dalam pilihanraya negeri kali ini, maka Najib bersetuju Taib terajui jentera pilihanraya negeri tetapi akan berundur sebaik sahaja selepas itu.

" Namun setelah memulakan mood kempen disedari sememangnya rakyat menolak Taib sepenuhnya dan tanpa selindung Najib mengumumkan Taib akan berundur dalam masa terdekat. Najib sendiri panik akan kehilangan banyak kerusi di Sarawak maka dia sendiri terpaksa berkampung di Sarawak," katanya lagi.

" Najib panik jumlah kehadiran dalam kempen BN jauh sedikit jika dibanding dengan jumlah kehadiran dalam program-program kempen Pakatan Rakyat. BN terpaksa menggunakan seribu satu macam teknik menarik orang ramai datang dari terpaksa menyeret artis menyanyi selepas ucapan pemimpin BN hinggalah mengagihkan 'tupperware' percuma selepas ucapan Najib," tambahnya lagi.

Namun ujar Chegu Bard satu kesimpulan boleh dibuat dari situasi itu, iaitu " Najib sendiri gagal mengundurkan Taib (kerana) dia sudah terlalu berkuasa".


Sumber: TVSNEWS

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Program Mendaftar Skim MES di Taman Mewah

Posted: 10 Apr 2011 07:00 PM PDT

Taman Mewah Jaya, Klang, 10 April – Beberapa kaunter telah dibuka kepada orang ramai bagi memudahkan mereka mendapatkan maklumat dan seterusnya mendaftar skim-skim Merakyatkan Ekonomi Selangor.

Selain mendaftar Skim Warga Emas, TAWAS (Tabung Warisan Anak Selangor), Mammogram dan pendaftaran pengundi, turut dibuka pendaftaran bagi membuat pemeriksaan mata yang akan diadakan pada 23 April 2011 nanti. Program tersebut telah diuruskan oleh Ahli Majlis MPK dalam kawasan DUN Sri Andalas, Encik PS Rajoo.

Sukarelawan telah membuka kaunter dan bekerja bersungguh-sungguh dari pukul 9 pagi hingga 1 petang. Sambutan orang ramai sangat menggalakkan. Seramai 25 pengundi beau telah didaftarkan dan seramai 19 orang wanita telah mendaftar untuk program mammogram.

Turut diedarkan oleh para sukarelawan dari rumah ke rumah di sekitar taman tersebut adalah surat khabar Selangor Time dan Selangor KiniDr Xavier Jayakumar yang berada di Sarawak mengucapkan terima kasih kepada para sukarelawan yang telah bekerja keras. 
Calon Keadilan Dun Krian Paling Menyerlah

Posted: 10 Apr 2011 04:00 AM PDT

Saratok, Sarawak 10 April 2011 - Calon bagi N34 Krian, Ali Anak Biju merupakan salah seorang calon yang paling menyerlah dalam PRN Sarawak ke 10 ini.

Semasa hari penamaan calon lebih 3,000 penyokong parti telah mengiringi beliau berarak sekitar pekan Saratok  selepas beliau diisytiharkan sebagai calon PKR di Dun tersebut .

Ramai kalangan masyarakat setempat menyatakan bahawa ini lah pertama kali sebuah parti pembangkang mampu mengadakan perarakan sebesar itu di bandar tersebut jauh berkali ganda mengatasi BN. 

Yang lebih menakjubkan ialah kemampuan jentera PKR setempat untuk meletakan 5 buah 'billboard' besar  (bersaiz 15' X 25' ) di lokasi strategi di pekan Seratok dan kawasan sekitaran.


Ujar Ali Biju lagi beliau begitu yakin merampas Dun tersebut dari penyandang Peter Nyarok ak Entrie yang telah 5 kali bertanding di kawasan tersebut.

Dengan mengguna slogan "Aram Berubah Kitai Rakyat Sarawak " (Berubahlah Kita Rakyat Sarawak ) "Angkat Semua ... Tan Ka Reta Pesaka Kitai" ( Bangkitlah...Kita Pertahankan Tanah Kita) beliau yakin masyarakat Iban yang menetap di lebih 240 buah rumah panjang dalam Dun Krian akan mengundi beliau pada 16 haribulan (hari penggundian) ini.  

Beliau turut dibantu oleh YB Dr. Xavier Jayakumar EXCO Kerajaan Negeri Selangor sepanjang kempen pilihanraya tersebut. Tegas Dr. Xavier bahawa setelah beberapa hari berkempen di beberapa buah rumah panjang beliau dapati kaum Iban mahukan perubahan dan akan menggundi calon PKR kali ini.    

Dun Krian mempunyai lebih 10,800 penggundi yang terdiri dari lebih 90% penggundi dari kalangan masyarakat kaum Iban. Terletak di dalam Parlimen Saratok bersama sebuah lagi kawasan dikenali sebagi Dun Kalaka (N. 33) yang juga ditandingi oleh calon PKR.  

Calon BN Dun Krian Ugut 'Potong' Pemimpin/Petugas PKR Selangor

Posted: 10 Apr 2011 02:05 AM PDT

Saratok, Sarawak 10 April - Petugas-petugas PKR yang datang dari Selangor menggesa pihak Polis untuk mengambil tindakan segera terhadap Datuk Peter Nyarok ak Entrie yang juga merupakan Timbalan Menteri Pembangunan Pertanian Negeri Sarawak kerana telah mengugut untuk 'memotong' salah seorang petugas PKR kerana kononnya cuba mengubah budaya masyarakat Iban di Sarawak.

Insiden berlaku semasa Peter Nyarok (calon BN) bagi Dun N.34 Krian keluar dari dewan penamaan calon di Dewan Perpustakaan Saratok pada 6 April, Rabu lepas.

Beliau telah menghampiri sekumpulan petugas-petugas PKR yang berada di luar dewan dan meluru kepada Abdul Razak Bin Ismail, pembantu Khas kepada Dr. Xavier Jayakumar, Exco Negeri Selangor dan terus memberi amaran sambil berkata "U jangan cuba ubah budaya orang Sarawak...nanti kami 'Potong' U" dan kemudiannya terus berlalu menuju ke kumpulan penyokong-penyokong BN yang berada tidak jauh dari situ.  
  

Sebelum ini, beliau turut memberi amaran yang sama kepada YB Dr. Xavier Jayakumar, Exco Negeri Selangor dalam ceramah beliau di beberapa rumah panjang dan satu laporan telah dibuat oleh kepimpinan PKR setempat seperti rujukan artikel lampiran (http://www.freemalaysiatoday.com/2011/04/11/kill-the-indian-remark-lands-nyarok-in-trouble/)

Peter Nyarok merupakan Timbalan Presiden Sarawak Progressive Democratic Party (SPDP) sedang mempertahankan kerusi tersebut buat kali ke 5 menentang calon PKR Ali Anak Biju.

Ujar Dr. Xavier bahawa Peter Nyarok merasa begitu tertekan apabila masyarakat Iban di rumah-rumah panjang memberikan sokongan yang cukup hebat terhadap calon PKR tersebut.  

Tambah merisau Nyarok ialah apabila Dr. Xavier mengumumkan pemberian bantuan dana sebanyak RM360,000 oleh Kerajaan Negeri Selangor bagi membina semula sebuah rumah panjang yang hangus terbakar di Sungai Jerak, Krian baru-baru ini.   

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


DIALOG KEBENARAN

Posted: 12 Apr 2011 02:46 AM PDT

(Bersama mantan Mufti Trinidad-Tobago Sheikh Imran Hossein & Sheikh Ali Mustafa semasa menghadiri sidang 2nd International Islamic Retreat, Capetown 27-31 Mac 2011)

Salam 2 all.

Kebetulan teman singgah solat disebuah Masjid (nama tidak akan disebut). Selepas solat, kebetulan ada ceramah oleh seorang Ustad kawan teman yang juga aktivitis sebuah parti politik. (juga nama tidak akan disebut). Semasa berceramah, kawan teman ini tidak perasan yang teman ada disitu. Teman pun dok berlonggok dengan para jemaah masjid yang lain, yang ada dalam 30-50 orang, termasuk jemaah wanita (agaknya yang lain ke Sarawak kot).

Ustad kawan teman ini memulakan ceramah dengan membaca Surah Al Hujurat ayat 6 dan An Nur ayat 4. Lalu beliau mengupas tentang isu videoklip dan mendakwa ianya adalah satu fitnah besar menuduh orang berzina (cara dia kupas macam dia yang buat videoklip tu, walaupun sebenarnya dia tengok pun tak lagi). Malah beliau menyebut terus nama manusia yang ditabal bininya sebagai anugerah tuhan sebagai mangsa fitnah zina, dan mendakwa mereka yang menuduh sebagai layak dihukum qazaf. Malah beliau menambah bahawa beliau hairan mengapa YAB Dato' Sri Najib boleh terlepas daripada tuduhan membunuh Altantuya sebaliknya "insan suci" (ni perkataan Ustad tu yop) Anwar Ibrahim terus difitnah.

Kemudian Ustad ni membawa kisah Nabi Yusuf a.s yang turut menjadi mangsa fitnah. Dan cara beliau bawa cerita tu seolah-olah Anwar dan Nabi Yusuf sama taraf yop!!!

Kebetulan ada makan-makan disediakan selepas ceramah, teman ambil kesempatan untuk betanya beberapa soalan. Teman tidak mahu bertanya secara terbuka selepas ceramah, khuatir nanti akan meletakkan Ustad kawan teman tu serba salah. Lalu teman pun ambil peluang untuk bertanya sambil makan-makan. Boleh nampak wajah ustad kawan teman itu saperti tidak selesa menyedari teman ada disitu. Lalu bermulalah dialog teman dengan Ustad kawan teman ni:

ZN : Salam Ustad, ana nak tanya adakah Ustad sudah menonton sendiri videoklip tersebut sepenuhnya, atau versi yang singkat itu?

Ust: Ana tidak gamak menengok sebab ianya haram! Malah sesiapa yang tengok itu semuanya haram dan melakukan dosa besar!

ZN: bagaimana Ustad tahu haram sedangkan Ustad tengok lagi pun tidak? Baik, ana nak tanya, kalau seorang perompak pecah masuk rumah seseorang, dan setelah merompak, dia merogol pembantu rumah orang tu, kemudian dia lari. Kebetulan rumah tersebut ada video CCTV, adakah haram bagi polis melihat video itu untuk mengecam perompak/ perogol tersebut? Adakah haram polis menyebarkan video itu dimedia cetak, elektronik dan cyber untuk mengecam perompak/ perogol itu?

UST: itu isu lain, itu satu jenayah! Sebenarnya videoklip ke, DNA ke tidak boleh dijadikan bahan bukti dimana-mana Mahkamah Syariah! (kata Ustad dengan agak meninggi suara) (Nota: teman agak terkejut dengan kenyataan ini kerana jelas memperbodoh dan memperlekeh Islam seolah-olah menolak sains & teknologi sedangkan dizaman kegemilangannyaa Islam mempelopori sains & teknologi).

ZN: dimana lainnya Ustadz? Soalnya sekarang ialah ada satu bahan bukti yang boleh mengecam siapa pelakunya, bukan perlakuan itu yang nak didedahkan! Baik, bagaimana pula kalau ada aduan menyatakan suami seseorang itu nusyuz dan mengadakan hubungan sulit dengan wanita lain. Mereka didapati pergi kesebuah hotel. Yang ada hanya bukti CCTV yang kebetulan ada didalam bilik hotel itu. Takkan tidak boleh si isteri guna video CCTV itu untuk membuktikan sumainya curang?

UST: (tak menjawab).

ZN: isunya sekarang Ustad, videoklip itu diperlukan pertama untuk mengecam dan membuktikan pelaku dan watak didalamnya, bukan membuktikan perbuatan didalamnya. Hanya setelah terbukti siapa pelakunya baru kita pergi ke peringkat selanjutnya iaitu apa yang dibuat oleh para pelaku tersebut. Apakah itu salah dan berdosa?

Ust: tapi video itu adalah rakaman video lucah! Orang sedang buat seks!

ZN: Tadi Ustad kata tidak tengok lagi, mana Ustad tahu? Jadi tidakkah penting untuk Ustad tengok dulu baru buat rumusan? Tidakkah Ustad tahu tiada siapa yang membuat tuduhan seks atau zina terhadap Anwar Ibrahim. Datuk Eskay, kawan baik Anwar sendiri, hanya menggunakan video itu untuk memberitahu rakyat bahawa kawannya Anwar tidak layak jadi pemimpin, adakah itu salah?

Ust: Tetapi video itu mendedahkan 'aib seseorang, dan mendedahkan 'aib seseorang itu dilarang dan adalah haram hukumnya dalam Islam (lalu Ustad membaca sepotong ayat Al quran).

ZN: kalau ada seseorang datang meminang anak perempuan Ustad, dan kebetulan ana tahu akhlak dan karektor peminang tersebut, dan kebetulan ana ada satu videoklip menunjukkan perangai peminang itu, adakah ana berdosa ana memberitahu Ustad dan menunjukkan video itu sebagai bukti keterangan ana?

Ust: itu soal peminangan, tidak ada kena mengena dengan videoklip seks ini.

ZN: tapi Anwar Ibrahim mahu "meminang" seluruh rakyat Malaysia, tidakkah seluruh rakyat Malaysia berhak mengetahui akhlak dan karektor sebenar beliau sebab mereka yang akan menentukan samada mahu menerima "pinangan" Anwar Ibrahim atau tidak?

Ust: bukan begitu caranya, banyak cara lain yang boleh dibuat!

ZN: bagaimana cara lain itu Ustad?

Ust: (tidak menjawab tetapi sebaliknya berkata) Ana rasa elok kita tangguhkan dulu sembang kita kerana para jemaah lain mungkin ada urusan lain.

(Seorang jemaah menjawab, "takpa Ustad, kami pun nak tau jugak. Kebetulan YB ada sini eloklah Ustad perjelaskan").

ZN: ana nak sentuh isu qazaf yang Ustad sebut. Bukankah qazaf ini berlaku hanya jika seseorang menuduh tanpa bukti orang lain melakukan zina?

Ust: Ya, dan jika penuduh itu gagal membawa empat orang saksi yang cukup syaratnya penuduh itu hendaklah dihukum qazaf dengan 80 sebatan.

ZN: Tetapi didalam kes videoklip ini, Datuk Eskay atau mana-mana pihak lain tidak pernah membuat tuduhan untuk membuktikan Anwar berzina. Mereka cuma sekadar nak buktikan Anwar tidak layak menjadi seorang pemimpin umat Islam dan negara ini, dan video itu sebagai bukti. Itupun kita perlu tunggu sehingga polis mengesahkan ketulinan videoklip itu dan siapa watak-wataknya? Apakah itu juga termasuk dalam qazaf?

Ust: soalnya bukan menuduh zina, tetapi ianya videoklip menunjukkan perbuatan seks! Itu sudah cukup untuk mengujudkan qazaf! (Nota: padahal Ustad ni video tu pun tak tengok lagi!)

ZN: Adakah pendirian Ustad kalau ada wanita mengadu dirogol juga perlu membawa empat orang saksi, kalau tidak dia akan diqazaf?

Ust: Sesiapa juga yang menuduh seseorang dengan tuduhan membabitkan seks samada zina, rogol, liwat dan lain-lain, hukum Islam memerlukan empat orang saksi. Jika tidak, orang itu hendaklah dikenakan qazaf iaitu disebat!

ZN: (teman agak terkejut dengan jawapan Ustad ni) Tidakkah Ustad rasa dengan cara itu tiada wanita akan berani membuat lapuran polis mengadu dirogol! Tidakkah itu akan menggalakkan jenayah rogol, kerana para penjenayah ini akan tahu tiada siapa boleh bawak empat orang saksi. Adakah ini cara sistem keadilan Islam? Ana rasa ini bukan cara yang Islamik?

Ust: Islam lebih memelihara kehormatan seseorang, sebab itu ALLAH mewajibkan empat orang saksi (lalu Ustad membaca sepotong ayat Al Quran & satu hadis) (kemudian Ustad menceritakan mengenai tuduhan seorang wanita Yahudi terhadap anak Saidina 'Umar).

ZN: Tapi macam mana dengan kehormatan wanita yang telah dirogol itu? Tidakkah Islam sangat menjaga kehormatan dan kemuliaan wanita, serta membela dan mempertahankan mereka? Satu lagi soalan ana nak tanya, Ustad kata adalah satu fitnah bercakap tanpa bukti. Sekarang secara terbuka Ustad menuduh Dato' Sri Najib sebagai pembunuh Altantuya. Apa bukti yang Ustad ada?

Ust: (langsung tidak menjawab sebaliknya terus tutup majlis) Sorilah ana terpaksa pergi dulu kerana ada program lain. Assalammu'alaikum.

Begitulah secara ringkas dialog diantara teman dengan kawan teman Ustad lulusan 'pengajian Islam ini. Tujuan teman bukan untuk mempertikaikan Ustadz kawan teman ni, sebab itu teman tidak sebut nama dan lokasi tempat dialog itu. Malah teman sangat menghormati komitmen dan dedikasi Ustad ni menyampaikan ceramah siang dan malam. Cuma teman kasihan kepada para jemaah yang kebanyakkannya tidak tahu hujung pangkal, datang dengan ikhlas untuk menimba ilmu tetapi menerima sogokan politik murahan yang teman rasa bertopengkan agama dan kitab. Dan teman kasihan kepada sahabat teman itu, yang mungkin ikhlas orangnya, tetapi dikalkatukan oleh kabus-kabus politik kepartian yang terlalu sempit. Semoga ALLAH memberikan petunjuk dan hidayah kepada kita semua.

Adios amigos, grasias senor.

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
08 Jamadil Awal 1432
12 Apr 2011

*Kepada sahabat teman Ustad tersebut, teman memohon ma'af jika dialog tersebut diatas mengguriskan perasaan beliau. Pada teman ianya penting demi membuktikan kebenaran. Moga ALLAH mengampunkan kita semua. Sekiranya teman ada melakukan kesilapan dalam dialog itu, samada dari segi isinya ataupun adabnya, teman memohon kemaafan daripada Ustad kawan teman itu, dan para jemaah yang kebetulan ada masa itu, serta keampunan daripada ALLAH. Amin.

MASJID TAMAN KENARI

Posted: 12 Apr 2011 01:24 AM PDT

(Risalah permohonan sumbangan pembinaan Masjid Kariah Taman Kenari Kulim)

Salam 2 all.

Teman ingin memanjangkan permohonan Ahli Jawatankuasa Pembangunan Masjid Kariah Taman Kenari, Kulim yang memohon sumbangan pembinaan sebuah Masjid baru bagi kariah Taman Kenari.

Bagi mereka yang berminat memberi sumbangan, bolehlah berbuat sedemikian dengan menghubungi terus Ahli Jawatankuasa Pembangunan Masjid Kariah Taman Kenari, 240, Jalan Kota Kenari 2, Kota Kenari, 09000 Kulim (H/p: 016-4160074/ Tel/Fax:04-4905404) atau melalui akaun Masjid Taman Kenari Bank Islam Malaysia Berhad Akaun No: 02057010019390.

Insyallah selain memberi sedikit sumbangan, teman akan usahakan peruntukkan melalui Kerajaan Persekutuan bagi membantu memberikan sumbangan bagi pembinaan Masjid ini. Harap-harap Kerajaan Persekutuan bersedia membantu insyallah.

"Bandingan (derma/sumbangan) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan ALLAH, ialah sama saperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji dan ingatlah, ALLAH akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan ALLAH Maha luas (rahmat) kurniaanNya, lagi meliputi ilmu pengetahuanNya" (Al-Baqarah: 261).

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
08 Jamadil Awal 1432
12 Apr 2011

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
(Surat permohonan sumbangan oleh AJK Masjid Taman Kenari)

Ruj Kami: Dlm Masjid 70/007/17 (6602)

Assalammu'alaikum warahmatullah

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pemurah, Pengasih lagi Mengasihani. Kami bagi pihak Jawatankuasa Pembinaan Masjid dan seluruh anak kariah Taman Kenari memberi penghormatan sepenuhnya diatas jasa baik pihak tuan, sudi kiranya menghulurkan infaq fisabilillah dan turut membantu membiayai operasi institusi agama Islam ke arah membina generasi soleh.

2. Sehubungan dengan itu, pihak Jawatankuasa Pembangunan Masjid Kariah Taman Kenari, Kulim, Kedah sedang giat berusaha melakukan kutipan dana bagi menyiapkan pembinaan masjid yang bernilai RM3,334,094-25;

3. Untuk makluman tuan, kutipan dana yang terkumpul dan telah dibelanjakan berjumlah RM948,886-15 dan baki berjumlah RM2,385,208-10 masih diperlukan bagi menyiapkan pembinaan Masjid ini.

4. Besarlah harapan kami, sudi sekiranya permohonan kami ini mendapat perhatian dan sokongan padu dari pihak tuan, dan semoga segala bentuk kerjasama dan usaha yang dilakukan pihak tuan kami dahului dengan ucapan "jazakumullah hu khairan jaza".

Ya ALLAH kami mohon dan merayu
"Mudahkanlah bagi kami segala urusan kami, janganlah Engkau susahkan atas kami
Wahai Tuhan sempurnakan bagi kami dengan kebajikan.

MEMBINA GENERASI SOLEH PEMBANGUN NEGARA

Sekian terima kasih.

Yang menjalankan tugas,

tt
EN. SEHABUDDIN BIN HJ. ABDULLAH
Bendahari
Masjid Kariah Taman Kenari
09000 Kulim
Tel: 04-490 5404
Tel: 016-4160074

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Program Dato’ Seri Anwar Ibrahim Tawan Sarawak di Sibu

Posted: 12 Apr 2011 10:41 AM PDT

13 April 2011 (Rabu)

10.30 pagi – Ceramah – Rumah Panjang Nyandang, Nasi (DUN Meluan)

7.30 mlm – Ceramah – Rumah Panjang Bundong (DUN Pelagus)

9.00 mlm – Ceramah – Rumah Panjang Melai (DUN Baleh)

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Sayang Sarawak: Kewajaran Untuk Berubah?

Posted: 11 Apr 2011 10:33 PM PDT

Dari Merdeka Review

Apakah benar “angin perubahan” yang dikatakan sedang bertiup di Bumi Kenyalang ini bakal menyaksikan satu perubahan mentaliti rakyat Sarawak? Setidak-tidaknya mampu menafikan majoriti 2/3 BN yang telah menguasai negeri itu sejak sekian lamanya. Lantas, PRN Sarawak ini dilihat bakal mengundang pelbagai spekulasi dan ada pendapat bahawa PRN kali ini merupakan PRN paling sukar dan paling mencabar buat BN. Dari satu sudut yang lain, Pakatan Rakyat pula dilihat begitu ghairah untuk mengambil alih pentadbiran di Sarawak walaupun sejak awal-awal lagi berlaku perebutan kerusi kurang sihat di antara PKR dan SNAP.

Merujuk kepada siapa yang akan kalah dan menang dalam PRN Sarawak pada kali ini, kita boleh mengandaikannya kepada empat kemungkinan utama. Pertama, BN berjaya mempertahankan majoriti dengan selesa. Kedua, BN hilang majoriti 2/3 tetapi masih membentuk kerajaan. Ketiganya, Pakatan Rakyat berjaya merampas Sarawak dari BN dan keempat, wujudnya kerajaan campuran di Sarawak. Daripada empat kemungkinan yang dikemukakan di sini, salah satu di antaranya adalah pasti.

Berdasarkan penelitian yang dilakukan, kejayaan BN mempertahankan kerusi di Kerdau dan Merlimau sama sekali tidak boleh dijadikan kayu ukur di PRN Sarawak. Ini kerana situasi politik, budaya, agama dan geografi di Sarawak jauh sekali berbeza. Walaupun sebelum ini Sarawak merupakan kawasan “core” yang memberi laluan mudah kemenangan untuk BN, kini, landskap politik telah mula berubah, perubahan pertama dilihat berlaku semasa Pilihanraya Kecil di Sibu lepas yang menyaksikan kemenangan calon dari DAP.

Apakah yang membuatkan PRN Sawarak pada kali ini dilihat panas sehingga BN dikatakan dalam keadaan cemas manakala PR begitu ghairah dalam kempen-kempen mereka? Apakah para pengundi di Sarawak melihat ada kewajaran untuk menukar kerajaan baharu di Sarawak? Tentu ada isu besar yang mencuri tumpuan.

Taib Mahmud: Dilema tanah adat dan kebangkitan Dayak

Sebelum itu, benarkan saya untuk memetik tulisan Mior Kamarul Shahid di dalam bahagian Rencana, Berita Minggu 10 April 2011 muka 26 bertajuk Persoalan Siapa Akan Menang. Antara lain beliau menulis, “Isu Taib tidak sepatutnya timbul jika pembangkang melihat cermin mengenai status dan latar belakang barisan kepemimpinan mereka sendiri. Mengapa tempoh perkhidmatan Taib selama 30 tahun dipertikaikan sedangkan ia tidak berbeza dengan beberapa pemimpin pembangkang..”

Ini soal penting. Anda juga mungkin bersetuju dengan pendapat saya. Kita harus faham dan tahu apakah yang sedang berlaku di dalam negeri ini. Penulis Mior Kamarul Shahid mungkin tersilap pandang. Tentu sekali, isu umur bukanlah halangan untuk seseorang itu berkhidmat. Apa yang harus diberi penekanan adalah sejauh mana usia pemerintahan itu diisi dengan pemerintahan yang baik. Secara umum, pemerintahan yang baik adalah pemerintahan yang menekankan prinsip-prinsip keadilan dalam pelaksanaan dasar mahupun undang-undang.

Persoalannya, apakah Taib telah memerintah Sarawak dengan baik? Pasti soalan ini akan mengundang pelbagai reaksi. Sama ada pro maupun kontra, itu tidak penting. Perkara yang harus diberi penekanan sekarang adalah fakta dan realiti yang sedang dan telahpun berlaku.

Sejak sekian lamanya penduduk Bumiputera Sarawak terutama dari suku Dayak yang mewakili kira-kira hampir 50% penduduk negeri ini dibelenggu dengan masalah Tanah Adat (NCR). Sehingga kini masalah tanah adat mencatatkan lebih dari 200 kes dan paling menggusarkan, ia mencatatkan peningkatan saban tahun. Walaupun isu ini telah lama wujud, persoalannya, mengapa kerajaan negeri di bawah pentadbiran Taib tidak begitu mengendahkannya.

Selain di atas nama pembangunan, mungkinkah jawapan di sebalik masalah Tanah Adat ini berada di balik isu pembalakan haram yang berleluasa. Isu pembalakan haram juga bukanlah sesuatu yang baru. Malah, dalang di sebalik syarikat-syarikat pembalakan ini juga dikaitkan dengan keluarga dan teman-teman Ketua Menteri Sarawak ini.

Isu pembalakan haram ini pula telah menyebabkan timbulnya isu-isu lain terutamanya yang melibatkan alam sekitar dan ancaman besar kepada penempatan masyarakat Dayak yang menjadikan hutan sebagai ruang penempatan dan sumber makanan. Begitu juga, ia telah mengancam populasi flora dan fauna yang telah hidup sejak lebih 130 juta tahun lampau. Kita juga telah digemparkan bagaimana samseng-samseng yang mewakili syarikat balak telah mencederakan Minggat Anak Nyakin dan anak lelakinya Juan Anak Minggat baru-baru ini berikutan bantahan mereka terhadap pencerobohan. Begitu juga dengan aduan ugutan yang dilakukan mereka terhadap penduduk kampung.

Isu Tanah Adat ini sebenarnya menyedarkan masyarakat kepada gesaan-gesaan agar diselesaikan segera. Kita juga harus mengetahui bahawa isu pencerobohan Tanah Adat ini selain melibatkan masalah pembalakan haram dan alam sekitar; ia telah membuka mata rakyat kepada persoalan-persoalan lain seperti mengapakah kerajaan negeri seolah membiarkan pencerobohan ini terus berleluasa?

Dalam isu Tanah Adat ini rakyat terus bertanya. Di manakah pihak-pihak berwajib dalam menguatkuasakan undang-undang? Di manakah peranan pihak Polis dalam menangani jenayah yang dilakukan oleh samseng-samseng pembalak ini? Apakah ada perlindungan diberikan kepada penduduk kampung yang diancam pencerobohan dan ugutan? Apakah ada campur tangan politik dalam isu pencerobohan tanah adat ini? Jelas, isu Tanah Adat ini benar-benar telah pun menjadi duri dalam daging pentadbiran Taib Mahmud.

Negeri kaya rakyat miskin

Tidak dapat dinafikan dalam tempoh 30 tahun memegang tampuk kuasa pemerintahan di Sarawak, kerajaan negeri di bawah Taib Mahmud telah berjaya membawa pembangunan dan pembaharuan. Kita juga sering dimaklumkan bahawa kerajaan telah memperuntukkan berbilion ringgit dari tahun ke tahun untuk projek pembangunan negeri dan sebagainya. Kita semestinya bersetuju. Malah pada tahun ini Sarawak memperuntukkan RM4.974 billion dalam belanjawannya. Sejumlah RM3.63 billion yang mewakili 73% daripadanya diperuntukkan untuk pembangunan manakala selebihnya RM1.344 billion untuk tujuan mengurus.

Pada masa yang sama, kita juga harus faham bahawa apa jua peruntukan itu adalah tanggungjawab siapapun yang menjadi kerajaan yakni menguruskan hasil mahsul negeri dan cukai-cukai yang diterima dari rakyat sendiri. Soalnya sekarang; bagaimana sejumlah peruntukan itu diagihkan dalam ertikata lain bagaimana wang hasil negeri diurus belanjakan? Apakah ianya dalam nisbah yang wajar atau sebaliknya?

Persoalan sebegini timbul kerana rakyat semakin celik. Lihat sahaja statistik pada tahun 2009, bagaimana sejumlah besar 70% penduduk rumah panjang masih belum menikmati bekalan air bersih, pada masa yang sama dibelenggu dengan masalah jalan raya dan elektrik yang serius walhal pendapatan negeri Sarawak ketika itu yang mencatatkan hampir RM3.726 bilion.

Walaupun kerajaan negeri tidak mengabaikan peruntukan kepada pembangunan luar bandar dalam program membasmi kemiskinan, mengapa masyarakat di luar bandar masih diselubungi kemunduran dan kemiskinan? Paling malang, isu ini telah menyelubungi rakyat Sarawak sejak puluhan tahun lamanya. Apakah fakta-fakta ini membenarkan bahawa telah berlakunya ketirisan dalam pelaksanaan program yang berkaitan. Isu ketirisan ini pula telah membawa kita kepada persoalan lain (persoalan dan terus persoalan!) iaitu apakah pentadbiran BN di Sarawak mengutamakan urus tadbir yang baik? Sekiranya baik, mengapa ketirisan berlaku?

Harapan Menggunung Bumi Kenyalang

Setelah kita ketahui sedikit sebanyak perkara melibatkan masalah-masalah utama di Sarawak, kita mungkin tertanya-tanya adakah pengundi di Sarawak untuk kali ini berani dan bersedia melakukan perubahan? Dan sekiranya ya, apakah perubahan ini bakal menjadikan Sarawak lebih maju dan baik?

Kempen pilihanraya pada kali ini benar-benar panas. BN menjanjikan pembangunan berterusan, PR pula memusatkan kempen kepada isu-isu integriti dan urus tadbir yang baik. Pada masa yang sama PR turut berjanji untuk menyelesaikan masalah-masalah domestik yang sedia ada.

Perihal apakah rakyat di Bumi Kenyalang ini bakal membuat kejutan masih tetap samar. Pelbagai kemungkinan boleh berlaku. Walau bagaimanapun, kita telah mengetahui betapa isu batang tubuh Taib Mahmud sahaja telah berjaya menarik perhatian rakyat untuk memperkatakan mengenainya. Malah telah wujud sentimen “anti-taib” yang tidak hanya berlaku kepada penyokong PR malah ia turut melibatkan sejumlah pengundi yang dilihat pro-BN sebelum ini.

Buktinya, lihatlah bagaimana ceramah Pakatan Rakyat mendapat sambutan luar biasa di kalangan masyarakat setempat. Fenomena ini sedang berlaku di mana-mana dan semestinya hal ini menggusarkan kepimpinan BN. Apa yang lebih menarik, PAS yang selama ini dipandang sepi di Sarawak mula mendapat tempat terutama di kalangan orang muda. Lebih-lebih lagi apabila PAS meletakkan calon-calon mereka dari kalangan golongan profesional dan wanita. Malah, hampir di mana-mana sekalipun, sambutan terhadap calon dan kempen Pakatan Rakyat mendapat respon positif. Berbeza dengan pilihanraya sebelum ini.

Mungkin, perkara ini boleh dijadikan kayu ukur dalam menilai kepekaan rakyat-para pengundi dalam mereka menilai sesuatu isu. Kehadiran sejumlah besar audien di majlis anjuran PR menjelaskan beberapa kondisi. Pertama, rakyat mahukan informasi alternatif. Kedua, pengundi di Sarawak telah berani menyatakan pendirian mereka. Secara peribadi saya seolah merasakan seperti wujud sebuah “tenaga” tertentu yang bakal mencipta sejarahnya tersendiri.

Paling penting adalah mulakan langkah pertama: ketahui sebab untuk berubah dan lakukannya. Lihatlah bagaimana keberkesanan pentadbiran Pakatan Rakyat di Selangor, Pulau Pinang dan Kedah. Good governance sebagai paksi utama dalam memastikan pentadbiran kerajaan berintegriti dan berkesan.

Apakah angin perubahan yang sedang bertiup di Sarawak ini mempunyai momentum yang sama sepertimana PRU 2008 yang telah kita lalui? Sesuatu yang hebat mungkin akan berlaku. Kita mengharapkan perubahan berlaku dalam ruang demokrasi yang adil dan telus demi masadepan kita semua: meniti hari-hari gemilang sebagai sebuah bangsa Malaysia yang demokratik dan progresif. Buat Taib dan BN, apakah masih ada jalan untuk membersihkan nama dan mempertahankan kuasanya?

*Hafiz Zainuddin ialah penulis bebas.

Program Dato Seri Anwar Ibrahim Tawan Sarawak di Sibu,

Posted: 11 Apr 2011 09:48 PM PDT

12 April 2011 (Selasa).

6.30 ptg- Solat Maghrib – Masjid Kanowit.

8.00 mlm – Ceramah Perdana – Main Bazar Kanowit -(DUN Macan n Ngemah).

9.30 mlm – Ceramah Perdana – Kampong Datu Lama (DUN Nangka)

10.30 mlm – Ceramah Perdana Pakatan Rakyat – King Nguong Cafe,Jalan Mantis,Upper Lanang

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang