Pengikut

Nuffnang

Khamis, 24 Mac 2011

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Video seks: Polis ambil keterangan Rahim, Eskay

Posted: 24 Mar 2011 03:23 AM PDT

Polis sedang merakamkan kenyataan daripada bekas ketua menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah berhubung tayangan video seks.

Menurut wartawan yang berkumpul di ibu pejabat polis di Bukit Aman, Kuala Lumpur, kedua-dua mereka dilihat tiba pada kira-kira jam 5 petang tadi.

NONE
Kedua-dua mereka dikatakan akan memberikan sidang akhbar selepas pertemuan dengan polis.

Semalam, Rahim, Eskay dan bendahari PERKASA, Datuk Shuib Lazim, mengakui mereka adalah 'Datuk T' yang di belakang tayangan video lucah berkenaan.

Shuib, bagaimanapun dipercayai di luar negeri dan dijadualkan diambil kenytaannya esok.

Adalah dipercayai salinan asal video berkenaan juga mungkin diserahkan kepada polis pada perjumpaan hari ini.

Sebelum ini, pegawai khas Rahim - Ghazali Zainal berkata bekas ketua pemuda Umno itu bersedia memberikan kenyataan kepada polis jika diminta berbuat demikian.

Katanya, Rahim enggan mengulas lanjut berhubung video berkenaan selepas pertemuan dengan media, petang semalam.

Ketiga-tiga individu itu yang menggelarkan kumpulan mereka sebagai 'Datuk T', telah menayangkan video lucah itu kepada beberapa wartawan tertentu di hotel Carcosa Seri Negara di Kuala Lumpur pada Isnin lalu.

Sehari kemudian, ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat laporan polis selepas menafikan beliau adalah lelaki yang didakwa dalam video tersebut.


Sumber: Malaysiakini

Luahan Hati Nenek Pendek Terhadap Rahim 'Perogol Budak Bawah Umur'

Posted: 24 Mar 2011 01:50 AM PDT

rahim_thamby_chik_norhayati_md_yusop

Berikut kenyataan Sabri bin Mohamed Yasin bagi pihak ibunya Pendek binti Ahmad, nenek kepada Noryati binti Mohamad Yusop, mangsa rogol yang terlibat dengan kekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik di Hotel Belmount, Melaka ada 3hb November 1999:

Saya tidak faham mengapa cucu saya hanya menyatakan sekarang tidak mempunyai hubungan sulit dengan Tan Sri Rahim bila dia telah mengakui selama 5 tahun kebelakangan ini sejak 1994 bahawa dia mempunyai hubungan sulit dengan Tan Sri Rahim, termasuk membuat keterangan bersumpah di mahkamah di depan tuan hakim
Cucu saya, telah membuat satu kenyataan pada 2hb November 1999 menafikan keterangan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 29hb Oktober 1999 bahawa dia mempunyai hubungan sulit dengan bekas Ketua Menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik pada tahun 1994.

Saya amat terkejut dengan kenyataan cucu saya ini kerana sepanjang 5 tahun ini, cucu saya telah mengakui mempunyai hubungan sulit dengan Tan Sri Rahim semasa cucu saya masih berumur 15 tahun. Cucu saya juga memberitahu ahli keluarga dan saya bahawa Tan Sri Rahim merupakan orang lelaki pertama yang melakukan hubungan sulit dengannya.

Oleh kerana cucu terlibat dengan Tan Sri Rahim, dia ditahan oleh pihak polis pada akhir bulan Ogos 1994 sehingga saya sebagai nenek yang membesarkannya tidak dapat berjumpa dengannya. Saya hairan mengapa pihak polis dan kerajaan BN boleh membenarkan seorang mangsa rogol ditahan sedangkan mereka yang merogolnya bebas tanpa dipenjarakan. Ini boleh dilihat selepas 14 lelaki, kecuali Tan Sri Rahim, mengakui merogol gadis bawah umur di mahkamah tetapi tidak dipenjarakan sebaliknya dibebaskan. Akibat peristiwa hitam itu, cucu saya telah melahirkan seorang anak perempuan pada 1995.

Oleh kerana tidak dapat menjumpai cucu saya, saya telah meminta bantuan daripada Ahli Parlimen Kawasan Kota Melaka YB Lim Guan Eng yang berjaya memaksa pihak polis membenarkan saya melawat cucu saya. Saya amat kesal dan sedih bahawa YB Lim dalam usaha membantu mendapat keadilan untuk cucu saya telahpun dipenjarakan di Penjara Kajang pada 25hb Ogos 1998 dan kehilangan statusnya sebagai Ahli Parlimen.

Dalam kes mahkamah Lim Guan Eng yang mulai pada 20hb Jun 1995, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Mok Siew Hoong menyatakan bahawa cucu saya telah mengakui mempunyai hubungan sulit dengan Tan Sri Rahim. Pada 27hb Februari 1997, cucu saya pula memberikan keterangan sebagai seorang saksi kepada hakim Mahkamah Tinggi dalam kes YB Lim Guan Eng bahawa Tan Sri Rahim mempunyai hubungan sulit dengannya.

Selepas itu cucu saya, semasa berjumpa dengan saya, masih mengakui bahawa Tan Sri Rahim ada hubungan sulit dengannya. Malah, cucu saya telah membuat satu ucapan di depan kami di Hotel Federal, Kuala Lumpur pada 27hb Januari 1999 menyokong YB Lim Guan Eng yang dipenjarakan seperti berikut:-

"Saya merasa sungguh kesal atas apa yang telah berlaku di masa lampau, dan merasa sungguh sedih sekali kerana YB Lim Guan Eng kini telah dipenjarakan. Apa yang beliau cuba lakukan hanyalah untuk membantu saya. Tetapi beliau sendiri pula menjadi mangsa. Semua ini sungguh tidak adil. Saya berdoa semoga keadilan akan dikembalikan kepada YB. Malam ini, saya telah membawa dua surat rayuan, satu kepada Yang Di Pertuan Agong dan satu lagi kepada Yang Di Pertua Negeri Melaka, meminta supaya YB Lim Guan Eng diampunkan dan dibebaskan segera supaya meneruskan tanggungjawab sebagai seorang Ahli Parlimen sejati Malaysia. Saya meminta supaya YB Lim Kit Siang selaku Ketua Pembangkang Parlimen boleh membantu sampaikan surat-surat rayuan saya ini kepada kedua-dua pihak itu."

Saya tidak faham mengapa cucu saya hanya menyatakan sekarang tidak mempunyai hubungan sulit dengan Tan Sri Rahim bila dia telah mengakui selama 5 tahun kebelakangan ini sejak 1994 bahawa dia mempunyai hubungan sulit dengan Tan Sri Rahim, termasuk membuat keterangan bersumpah di mahkamah di depan tuan hakim.

Saya berasa hampa, malu dan marah atas kejadian rogol yang menimpa cucu saya. Tetapi saya berasa lebih hampa, malu dan marah bila cucu saya boleh membelakangkan kebenaran dan keadilan dengan melupai jasa baik YB Lim sehingga bersedia bohong dengan menafikan dia mempunyai hubungan sulit dengan Tan Sri Rahim. Nyata sekali, ini adalah satu lagi konspirasi kerajaan BN menutup kebenaran demi kepentingan politik.

Saya masih mengingati cucu saya begitu tersiksa semasa ditahan di Pusat Pemulihan Rembau sehingga cuba melarikan diri banyak kali. Dia memberikan keterangan di mahkamah bahawa dia berjaya melarikan diri daripada tahanan sekali sebelum ditangkap balik. Jelas, kasih sayang keluarga kami kepadanya tidak dibalas.

Lim Guan Eng ditangkap kerana membantu mangsa yang dirogol olih Rahim Thamby Chik.
lge_rahim

Apa yang dilakukan oleh cucu saya adalah tidak adil kepada YB Lim Guan Eng yang telah kehilangan begitu banyak, termasuk dipenjarakan kerana cuba mempertahankan hak cucu saya ini. Saya tidak boleh lupa betapa susah anak-anak dan isterinya yang sering menangis merindui bapa mereka semasa dipenjara. Oleh itu, saya ingin meminta maaf kepada YB Lim atas apa yang cucu saya telah lakukan.

Saya juga berhasrat memberikan jaminan kepada YB Lim bahawa keluarga kami sentiasa mengenang pengorbanan beliau dan mengingati kesediaan beliau menanggung segala penderitaan dan kerugian kewangan demi membantu sebuah keluarga Melayu miskin yang dianiayai oleh kezaliman kerajaan BN. Kami tidak akan lupai YB Lim adalah satu-satunya orang yang bersedia menegakkan keadilan untuk kami bila tidak ada seorang pun yang berani tolong sama kami.

Semoga Allah S.W.T boleh memaafkan cucu saya.

Pendek binti Ahmad
Sabri bin Mohamad Yasin
Alamat: Batu 13, Kampung Sungai Petai, 78000 Alor Gajah, MelakaSumber: Suara Keadilan

Jamil Khir hanya untuk dokong agenda Umno, kata Anwar

Posted: 24 Mar 2011 01:48 AM PDT


KUALA LUMPUR 24 MAC: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kesal dengan sikap Menteri di Jabatan Perdana Menteri Jamil Khir Baharom yang hanya menjaga agenda politik UMNO Barisan Nasional dan tidak bersungguh- sungguh menegakkan syiar Islam.

Anwar merujuk kepada arahan Jamil kepada pihak berkuasa Islam untuk menyiasat teks ucapannya bertajuk 'Agama dan Pluralisma dalam Dunia Yang Berbelah' yang disampaikan di London School of Economics (LSE), 18 Mac tahun lalu.

Anwar mempertahankan ucapannya itu dan membidas Jamil kerana mempunyai kefamanan cetek dalam menghayati ucapannya itu.

"Kekuatan Islam di negara kita dan di rantau ini kerana kekuatan itu lebih inklusif. Ia mampu berhubung baik dengan semua agama dan kerana sikap ini maka orang dapat menerima dengan baik.

"Itu maksud kita 'pluralisma'. Bukan merendahkan kedudukan Islam, bukan menyamakan soal akidah Islam dengan agama-agama lain," jelas Anwar sebentar tadi.

Dalam temuramah itu Anwar menjelaskan beliau mengambilkira pandangan daripada pemimpin-pemimpin agama lain termasuk Yahudi, Sikh dan Hindu untuk dimuatkan dalam kertas kerja.

Katanya, maklumat-maklumat yang diterima daripada pemimpin tersebut merumuskan kefahaman yang lebih arif tentang hubungan antara agama di seluruh negara.

Minggu lalu, Jamil Khir mengarahkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) untuk menyiasat Anwar berhubung ucapannya itu.

Anwar berkata fitnah video lucah yang terbaru serta pembohongan pengadu Saiful Bukhari Adzlan berhubung tuduhan liwat fitnah kedua menuntut pengadilan syariah namun Jamil lebih memetingkan agenda politik UMNO BN.

"Keduanya hal-hal jenayah besar termasuk video seks, dibiarkan. Lepas itu mahu cari saya bersabit dengan ucapan saya di London School of Economics tahun lalu di mana saya mengutarakan sikap sederhana, menghormati agama sementara mempertahankan akidah, akhlak dan prinsip Islam kita,

"Saya kesal dengan sikap seorang ada pendidikan agama begini kerana masa saya bawa Mahkamah Syariah (Qazaf), dia yang menjadi penghalang. Jadi bagi saya dia yang patut disiasat. Mengapa seorang menteri agama boleh menghalang pendakwaan," jelas beliau lagi.

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) membuat laporan qazaf (tuduhan palsu) terhadap Mohd Saiful Bukhari di Bahagian Penguatkuasaan Jawi mengikut Seksyen 41 Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah Persekutuan) 1997 pada Julai 2008.

Jamil Khir bersama Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain dan Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Datuk Che Mat Che Ali kemudian menfailkan bantahan terhadap permohonan itu.


Sumber: TVSNEWS

Fitnah Video Lucah - Najib jumpa Datuk T?

Posted: 24 Mar 2011 01:46 AM PDT


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dilaporkan berjumpa dengan ketiga-tiga individu yang mendalangi video seks fitnah sebelum mereka tampil mengakui bertanggungjawab atas rakaman itu semalam, kata Pengarah Komunikasi Parti Keadilan Rakyat Nik Nadzmi Nik Ahmad.

Pertemuan antara Najib, Pengerusi Risda Rahim Thamby Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan Bendahari Perkasa, Shuaib Lazim dikatakan berlangsung di Bangunan Parlimen petang semalam.

Ia menguatkan hujah bahawa penyiaran video fitnah untuk mengaibkan Datuk Seri Anwar Ibrahim membabitkan konspirasi politik tertinggi Umno, kata Nik Nadzmi.

"PKR dimaklumkan bahawa Perdana Menteri mempengerusikan mesyuarat Biro Politik UMNO di pejabatnya di Parlimen petang semalam, maka Perdana Menteri memang berada di Parlimen ketika ketiga-tiga dalang ini dilihat di Parlimen semalam," kata beliau.

"Perkara ini menimbulkan tanda tanya yang serius mengenai setakat manakah pembabitan pimpinan kerajaan dalam pembikinan dan penayangan video seks ini, yang melanggar beberapa peruntukan undang-undang secara jelas," tambah beliau.

Seperkara lagi yang menguatkan wujudnya konspirasi berkenaan adalah ketangkasan pertubuhan bukan kerajaan upahan Umno seperti Pekida mengadakan tunjuk perasaan menuntut penubuhan Suruhanjaya DiRaja bagi menyiasat rakaman itu.

Tuntutan itu dibuat walaupun Rahim dan juak-juaknya belum pun menuntut penubuhan badan itu. Mereka hanya berbuat demikian selang beberapa jam setelah PKR membongkar identiti mereka sebagai dalang di sebalik rakaman lucah fitnah itu.

Nik Nadzmi menegaskan keengganan kerajaan bertindakan tegas dan segera ke atas semua dalang yang terbabit, hanya menguatkan lagi persepsi rakyat bahawa sekali lagi ada penglibatan pimpinan kerajaan yang serius di dalam konspirasi ini, seperti mana yang berlaku pada tahun 1998.

"Demi membersihkan namanya dan UMNO, Perdana Menteri perlu membuat kenyataan segera mengenai hasil perbincangannya dengan ketiga-tiga dalang video seks yang memalukan Malaysia ini,' kata Nik Nadzmi.

Dalam pada itu pengakuan Datuk Eskay bahawa dia turut dirakam dalam video seks fitnah hanya menguatkan hujah bahawa ahli perniagaan itu sendiri terbabit dalam rakaman berkenaan dan bukannya "menjumpai" video itu di sebuah hotel, kata NIk Nazmi.

"Ini mengesahkan teori bahawa lelaki yang pada awalnya dilihat sedang mengaturkan sesuatu di dalam bilik dan disyaki bertanggungjawab memasang alat perakam adalah Dato' Eskay sendiri," kata beliau .

"Ia juga selari dengan persoalan yang ditimbulkan oleh Datuk Johari Abdul (Ahli Parlimen Sungei Petani) semalam bahawa si pelaku tahu perbuatan seks akan dirakamkan kerana pada awalnya dia dirakam bersama-sama seorang lelaki lain yang disyaki sedang menyiapkan peralatan rakaman," kata Nik Nadzmi.

Datuk Johari yang menyaksikan video itu Isnin lalu memberitahu wartawan, beliau yakin 100 peratus orang yang dirakam mengadakan hubungan seks dengan seorang pelacur Cina bukan Datuk Seri Anwar.

Selain faktor paras bentuk badan (termasuk perut) yang tidak menyerupai Anwar, Johari juga merujuk kepada "pelakon" video yang mirip muka Anwar memasuki bilik berkenaan ketika ketika peralatan rakaman video itu di pasang oleh seorang lelaki lain.

Semalam, Eskay mengakui beliau sendiri muncul dalam rakaman itu untuk menguatkan dakwaannya bahawa video itu tidak diolah dalam apa bentuk jua.

Namun pengakuan Datuk Eskay itu menimbulkan keraguan besar kepada jalan cerita asalnya iaitu beliau kononnya disuruh oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil jamnya yang tertinggal, lalu terjumpa peralatan rakaman semasa mencari jam tersebut, tambah beliau .

"Jelas bahawa itu pembohongan kerana dia sendiri mengaku bahawa dia adalah lelaki terbabit yang disyaki bertanggungjawab memasang alat rakaman di permulaan rakaman video tersebut. Dakwaannya kononnya dia terjumpa video itu adalah penipuan semata-mata dan tidak masuk akal," kata Nik Nadzmi.

Sumber: TVSNEWS

KASE Desak Kerajaan Tarik Semula Tindakan Senarai Hitam Kenderaan

Posted: 24 Mar 2011 01:42 AM PDT


KUALA LUMPUR 24 MAC : Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (Kase) menggesa kerajaan menarik balik tindakan menyenarai hitam pemilik kenderaan serta mengembalikan wang rakyat yang telah membayar saman ekor berikutan kegagalan untuk memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu.

Pengerusinya, Datuk Mahfuz Omar dalam satu sidang media di Parlimen semalam berkata, tindakan kerajaan mengambil wang mangsa saman ekor 'secara paksa' bukan sahaja menyusahkan malah rakyat turut terbeban dengan kesukaran untuk membuat bayaran tersebut.

Namun katanya, selepas itu mesyuarat kebinet pada Jumaat lalu memutuskan untuk menagguhkan senarai hitam pemilik kenderaan sehingga kerajaan boleh membuat rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuching bahawa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak berhak menyenarai hitam dan menghalang pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan.

"Keputusan kabinet pada Jumaat untuk menangguhkan senarai hitam bermaksud pemilik kenderaan boleh perbaharui cukai jalan. Jadi bagaimana dengan mereka (mangsa saman ekor) yang dah bayar?

"Kase menuntut kerajaan mengembalikan wang mereka sebab daripada awal lagi kami tegaskan kerajaan tak ada hak untuk menyenarai hitam pemilik kenderaan sebelum mahkamah membuktikan mereka bersalah," katanya.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena turut mempersoal keputusan kerajaan yang menangguh senarai hitam itu sehingga mereka boleh membuat rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuching dalam kes ini sedangkan katanya, tempoh untuk kerajaan membuat rayuan telah tamat.

"Tempoh untuk kerajaan merayu dah tamat. Jadi tak tahu kerajaan akan salah gunakan undang-undang mana lagi untuk bolehkan mereka membuat rayuan," tegasnya.

Sementara itu, Mahfuz berkata KASE kini dalam proses mengambil tindakan mahkamah terhadap Kementerian Pengangkutan khususnya JPJ jika mereka tida menarik balik senarai hitam pemilik kenderaan.

Tindakan mahkamah ini bagi menuntut gantirugi kehilangan penggunaan kenderaan kerana dihalang JPJ tanpa alasan yang sah.

"Kase sudah bermesyuarat semalam dengan panel undang-undang dan bersetuju untuk mengambil tindakan mahkamah terhadap JPJ.

"Sebagai permulaan, kami akan kumpulkan sepuluh mangsa dari setiap negeri dan akan kumpul maklumat mereka," katanya.

Sehubungan itu, KASE meminta pemilik kenderaan yang ingin berbuat demikian memberikan maklumat lengkap mereka kepada jawatankuasa.

Segala maklumat boleh disalurkan melalui email KASE di kempenantisamanekor@gmail.com atau terus di laman Facebook dengan memberikan maklumat lengkap pemilik kenderaan iaitu nama penuh,alamat, nombor plet kenderaan, tarikh tamat cukai jalan, tarikh dihalang perbaharui cukai jalan, lokasi cawang JPJ yang menghalang perbaharui cukai jalan, nombor telefon serta emel yang sah.Sumber: TVSNEWS

3 Barang Ditanda Sebagai Bukti, Zabidin Tukar Penghakiman

Posted: 24 Mar 2011 01:27 AM PDT


Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Zabidin Mohd Diah menolak permohonan peguambela Karpal Singh untuk mempertimbangkan semula keputusan menerima tiga barang yang diperolehi dari lokap D9 Ibu Pejabat Kontijen Kuala Lumpur sebagai bahan bukti.

"Saya tidak nampak sebarang sebab untuk melihat semula keputusan semalam," ujar Zabidin didalam mahkamah.

Pendakwaraya kemudian memanggil bekas ketua forensik Polis Diraja Malaysia, Supritenden Amidon Adnan dan ahli kimia, Nor Aidora Saedon untuk menandakan barang- barang tersebut sebagai bahan bukti pendakwaan.

Tiga barangan yang didakwa pihak peguambela diambil secara tidak sah itu, diletakkan dalam tiga sampul berasingan.

Barangan tersebut adalah sehelai tuala muka 'good Morning, berus gigi dan botol air mineral.

Semua barangan ini diperolehi daripada sel Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim selepas beliau ditahan semalaman oleh polis pada 16 Julai, 2008.

Mahkamah turut menandakan laporan kimia yang disediakan Nor Aidora terdahulu sebagai bahan bukti.

Nor Aidora sebelum ini memberi keterangan bahawa DNA yang diperolehi daripada barangan tersebut adalah daripada 'Lelaki Y".

Berikutan perbicaraan hari ini, pihak pendakwaan dijangka selesai membentangkan kes mereka dan mahkamah akan menetapkan tarikh bagi mendengar hujahan pula.

Selepas mendengar hujah kedua- dua pihak, hakim kemudiannya akan menentukan sama ada pihak pendakwaan mempunyai kes prima facie dan sehubungan itu memerintahkan Anwar supaya membela diri.Sumber: TVSNEWS

Isu video seks menjelang pilihan raya S'wak

Posted: 24 Mar 2011 01:25 AM PDT


Tindakan sekumpulan individu bergelar 'Datuk T' menjemput wakil media untuk menyaksikan satu video aksi lucah pada Isnin lalu merupakan satu usaha nekad.

Trio 'Datuk T' yang bertanggungjawab menganjurkan tayangan video itu mendakwa, individu yang ditunjukkan dalam video itu merupakan seorang tokoh pembangkang.

Selang beberapa jam selepas itu, ketua umum PKR, Datuk Seri AnwarIbrahim mengadakan sidang media dan turut membuat laporan polis berhubung penayangan video berkenaan.

Tindakan itu membentuk persepsi bahawa beliau merupakan tokoh pembangkang yang dimaksudkan dalam rakaman tersebut.

Dalam pada itu, menteri dalam negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan perdana menteri sendiri telah menafikan penglibatan pihak polis dalam isu berkenaan.

Namun, siasatan wajar diteruskan memandangkan laporan polis telah dibuat. Maka, Anwar berhadapan dengan satu lagi kes baru di mahkamah, selain perbicaraan Liwat II yang masih berjalan.

Apa yang menarik, isu ini mula timbul di ambang pilihan raya negeri Sarawak dan pilihan raya umum ke-13 yang bakal menjelang.

Pilihan raya Sarawak amat penting kerana ia merupakan kayu pengukur bagi sokongan rakyat kepada BN.

Dalam pilihan raya Mac 2008, negeri itu berjaya menyumbangkan 30 kerusi daripada keseluruhan 138 kerusi parlimen yang dimenangi BN dan seterusnya membolehkan parti itu membentuk kerajaan.

Anwar akan dihalang daripada menemui rakyat dalam kempen pilihan raya kali ini sekiranya terpaksa menghadapi perbicaraan demi perbicaraan.

Isu melibatkan ketua menteri Sarawak, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dikhuatiri akan ditenggelamkan oleh isu sensasi berhubung video seks yang didakwa melibatkan Anwar.

Maka, cerita dan bahan kempen membabitkan Anwar akan bertambah dan perkara inilah yang akan disampaikan kepada orang Sarawak.

Perkembangan ini akan menyebabkan isu yang didakwa melibatkan Abdul Taib dan keluarga – seperti isu pencerobohan tanah adat – tidak akan mendapat perhatian.

Begitu juga isu lain yang berkait dengan masyarakat Sarawak, seperti kontroversi mengenai penyebaran kitab Injil dalam bahasaMelayu dan tuntutan Gereja Roman Katolik ke atas kalimah Allah.

Selain itu, Pakatan Rakyat juga dijangka akan membangkitkan isu kemiskinan rakyat Sarawak dan isu isu royalti minyak yang sepatutnya diperolehi negeri tersebut.

Jentera BN akan berdepan kesukaran untuk menyangkal isu-isu ini sekiranya digunakan dalam kempen Pakatan Rakyat.

Begitu juga dengan isu berhubung rancangan kerajaan untuk membina loji janakuasa nuklear yang menerima banyak tentangan.

Isu pita video tersebut boleh menjadikan senjata yang mudah untuk meredakan tekanan ke atas rancangan berkenaan.

Isu lain yang menjadi perhatian termasuk kenaikan kos sara hidup rakyat, kenaikan harga barang keperluan dan juga kontroversi berhubung saman ekor.

Apa pun, Anwar kini menjadi semakin 'laris' dan menjadi tatapan utama di media.Sumber: Malaysiakini

Bila dendam tidak dapat sembunyikan...

Posted: 24 Mar 2011 01:15 AM PDT

Dalam tempoh 48 jam, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullahmula mengeluarkan kenyataan yang bercanggah bersabit video seks lucah yang kononnya merakamkan Anwar Ibrahim mengadakan hubungan seks dengan seorang pelacur.

Sehubungan itu, dalam sidang media mereka semalam, Tan Sri Rahim Thamby Chik pula tidak dapat meyembunyikan rasa marahnya terhadp Anwar atas peletakan jawatan beliau sebagai Ketua Menteri Melaka pada tahun 1994.

NONE
Rahim yang kini Pengerusi Risda, berkata beliau tidak merogol seorang gadis berusia 15 tahun ketika itu.

Semasa menayangkan video itu kepada wartawan Isnin lalu di hotel Carcosa Seri Negara, Eskay berkata beliau membawa keluar perakam video dari hotel dan mendapati ia mengandungi klip 21 minit Anwar mengadakan hubungan seks dengan pelacur.

Namun pada sidang akhbarnya semalam, Eskay mendakwa beliau tidak dapat "membaca" rakaman dalam alat perakam itu sehingga seminggu lalu.

'Tak boleh baca'

"Hanya minggu lalu, baru kami mendapat rakaman itu sebab mula-mula kita tak boleh "baca', kemudian baru ada seorang yang berjaya menerbitkannya,' katanya.

Tidak kurang aneh adalah kenyataannya semalam bahawa beliau menunjukkan video itu kepada wartawan, malah kepada ahli parlimen PKR Johari Abdul sebelum menghantar rakaman itu untuk pemeriksaan forensik.

"Saya mahukan media membuat keputusan..untuk anda melihat kebenaran sebelum saya menyerahkannya untuk pemeriksaan forensik," kata Eskay pada sidang media itu.

NONE
Ketika diminta sekali lagi untuk menjelaskan bagaimana video itu diperolehi, Eskay dan Rahim enggan memberi butiran lanjut dengan alasan ia kini menjadi siasatan polis.

Sukar untuk dipercayai bahawa walaupun Eskay memiliki video lucah terhadap musuh politik utama Umno dan kerajaan BN, beliau berasa curiga untuk mendapatkan perlindungan polis atau meminta bantuan dari Rahim untuk menguruskannya.

Eskay - seorang jutawan yang disifatkan sekutu rapat Tun DrMahathir Mohamad – telah ditanya bagaimana Rahim boleh terbabit dalam video berkenaan.

Katanya, beliau menghubungi bekas ketua menteri Melaka itu kerana mahu mendapatkan sebuah hotel yang mempunyai kawalan keselamatan yang baik dengan alasan beliau tidak mahu "membabitkan polis".

Malah, ahli perniagaan itu menghubungi Rahim untuk mencari hotel sedemikian kerana beliau sendiri "bukan orang KL" tetapi dari Kedah.

Kenyataan itu juga aneh kerana Eskay diketahui menghabiskan banyak masanya di Kuala Lumpur malah selesa mengenali wartawan-wartawan dari media asing.

Eskay dan Rahim semalam berulang kali menegaskan mereka tidak ada motif selain mahu menegakkan kebenaran dengan mendedahkan rakaman itu.

Rogol gadis sekolah

Di sebalik sifat "patriotiknya" itu Rahim bagaimanapun meluangkan masa yang agak panjang untuk mengimbas peletakkan jawatan beliau sebagai ketua menteri Melaka pada tahun 1994.

Beliau mendakwa peletakan jawatan itu didalangi oleh Anwar "walaupun saya dibebaskan oleh mahkamah" atas tuduhan merogol seorang gadis sekolah.

Bagaimanapun Rahim tidak menyatakan beberapa fakta "kecil" seperti bukan mahkamah yang membebaskan beliau. Sebaliknya tidak ada pun perbicaraan diadakan untuk mendengar keterangan gadis itu dan anggota keluarganya.

NONE
Peguam Negara Allahyarham Tan Sri Mohtar Abdullah (kanan) ketika itu memutuskan "tidak cukup bukti" untuk mensabitkan Rahim, justeru tuduhan itu digugurkan.

Justeru perisytiharan Rahim ketika itu bahawa mahkamah telah membersihkan namanya "dari hujung rambut hingga ke hujung kaki" amat mencurigakan, seperti video lucah yang cuba dibawakan oleh beliau dan Eskay.

Seperkara lagi, pada sidang media semalam, Rahim dan Eskay mendakwa, orang ketiga yang melengkapkan gandingan mendedahkan video itu adalah bendahari PERKASA, Datuk Shuib Lazim.

Namun Shuib tidak hadir pada sidang media berkenaan dan tidak ada pun penjelasan daripada Rahim mahupun Eskay .

Juga, rasanya tidak perlu mengulas cadangan Rahim supaya Suruhanjaya Diraja ditubuhkan dengan ahli-ahli panel merangkumi perwakilan daripada PERKASA serta Presiden KITA, Datuk Zaid Ibrahim.

Eskay - sahabat Anwar?

Persoalan adalah kenapa tergesa-gesa menubuhkan Suruhanjaya Diraja - adakah ia untuk memberikan juak-juak Umno satu lagi pusingan untuk mengaibkan Anwar dengan tuduhan dan fitnah?

Persoalan juga timbul kenapa Eskay yang mengaku dirinya sebagai sahabat Anwar tidak sudi menghantar satu salinan kepada ketua pembangkang itu atau Datuk Dr Wan Azizah untuk diperakui sebelum menunjukkannya kepada media?

NONE
Jika Anwar menafikan beliau orang dalam video itu, sudah tentu Eskay tidak perlu merahsiakan video itu dan terus boleh menyerahkannya kepada pihak berkuasa untuk diambil tindakan dan memberikan salinan kepada media, malah memuatkannya di Youtube.

Tetapi tidak. Beliau dan Rahim (kiri) didakwa mengambil keputusan menggunakan khidmat seorang wartawan untuk memanggil wartawan kanan bagi menghebahkan kandungan video itu.

Tindakan ini diambil walaupun, menurut Eskay, rakaman itu belum dihantar untuk ujian forensik.

Jika ujian forensik dilakukan atas kenyataan Rahim dan Eskay semalam , tentunya ia akan mendedahkan sebuah skrip yang terpaksa diolah dan dirombak oleh mereka selaku dalang fitnah video seks setelah Anwar membuat laporan polis dan enggan tunduk kepada ugutan Eskay dan Rahim.


Sumber: Malaysiakini

Ahli PKR demo desak 'Datuk T' ditangkap

Posted: 24 Mar 2011 01:12 AM PDT

Pemimpin PKR ldi seluruh negara membuat beberapa laporan polis terhadap kumpulan yang menggelarkan diri mereka sebagai 'Datuk T' berhubung pembabitan mereka dalam video seks yang didakwa memalitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

NONE
Di Kuala Lumpur, ahli parlimen, Kelana Jaya Gwo Burne membuat laporan ke atas Datuk T kerana mengedarkan bahan lucah dan melakukan ugutan jenayah.

"Kami mahu polis menyiasat dengan teratur, telus dan menyeluruh berhubung perkara itu," kata sebelum masuk ke ibu pejabat polis daerah Dang Wangi di Kuala Lumpur.

Beliau diiringi oleh ahli parlimen Batu, Tian Chua dan ahli parlimen Kapar S Manikavasagam.

Datuk T adalah nama samaran bagi tiga tokoh - bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Chik, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan bendahari PERKASA Datuk Shuib Lazim.

Mereka mengakui bertanggungjawab menjemput beberapa pertubuhan media untuk menonton video seks yang dikatakan membabitkan ketua umum PKR itu dengan seorang pelacur.

Di Alor Setar, kira-kira 30 ahli PKR Kedah hari ini mengadakan perhimpunan di luar balai polis Alor Setar bagi mendesak kumpulan tiga orang yang menggelarkan diri mereka sebagai 'Datuk T' ditangkap.

Perhimpunan aman selama 10 minit ini diketuai oleh ahli jawatankuasa pusat PKR, Gooi Hsiao Leung, yang juga membuat laporan polis selepas perhimpunan itu.

NONE
Kumpulan itu juga membawa sepanduk dan melaungkan slogan reformasi manakala kenderaan yang berulang-alik di kawasan itu membunyikan hon sebagai tanda sokongan.

Terdapat juga perwakilan dari Baling, Kuala Ketil, Alor Setar dan Kubang Pasu.

Polis diminta menyiasat perkara itu sebagai kesalahan jenayah mengikut Seksyen 292, Kanun Keseksaan dan Seksyen 5(1) Akta Penapisan Filem 2002, kerana menayang bahan lucah kepada awam serta Seksyen 503 Kanun Keseksaan kerana memeras ugut dan menakut-nakutkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isterinya, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.


Sumber: Malaysiakini

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


PKR Cabang Jerantut mendapat suntikan baru

Posted: 24 Mar 2011 03:51 PM PDT

Setelah memperolehi pengesahan jelas bahawa Mohd Nor Jaafar, Ketua PKR Cabang Jerantut sedang membelot perjuangan parti dengan pelbagai tindakannya mempromosi Parti KITA dengan mengedarkan borang-borang menyertai Parti KITA kepada anggota-anggota PKR di Jerantut dan menjemput pimpinan PKR untuk menyertai Parti KITA, dan pengesahan darinya sendiri bahawa beliau sudah keluar parti dan menyertai Parti KITA, maka seramai lebih 40 orang aktivis Parti Keadilan Jerantut daripada berbagai Ranting telah mengadakan pertemuan di Rumah Sdr Rosli Ahmad, di Felda Kota Gelanggi 2 dan mengambil keputusan-keputusan berikut:

1. Sdr Rosli Ahmad, selaku Timbalan Pengerusi PKR Cabang Jerantut mengambil alih pimpinan PKR Cabang Jerantut sebagai Pemangku Ketua dan secara otomatik duduk sebagai Anggota Jawatankuasa Majlis Pimpinan Parti Keadilan Rakyat Negeri Pahang;

2. Semua ranting di Cabang Jerantut akan diaktifkan bermula pada 29hb Mac 2011 bilamana semua Anggota Jawatankuasa PKR Cabang Jerantut dijemput menghadiri Mesyuarat Jawatankuasa di Ranting Bukit Dinding, Jerantut. Dibawah pimpinan Mohd Nor Jaafar dulu PKR Cabang Jeranntut tidak pernah mengadakan sebarang perjumpaan;

3. PKR Cabang Jerantut akan memfokuskan gerak kerja parti di kawasan DUN Damak iaitu kawasan yang ditandingi oleh PKR didalam Pilihanraya Umum yang lalu;

4. Jentera PKR Jerantut untuk menghadapi Pilihanraya Umum akan datang sedang disusun dengan sekurang-kurangnya 100 orang tenaga akan menyertai Kursus Pilihanraya dan kursus PACA dan kursus ini akan dilaksanakan oleh PKR Negeri Pahang dibawah kelolaan Sdr Zaidi Ahmad;

5. Semua ranting di Jerantut akan mengikuti satu arahan kerja iaitu mengadakan mesyuarat ranting-ranting dan perlu diselesaikan sebelum berakhir bulan April 2011 bertujuan memperkemaskan jentera diperingkat Ranting, memperbesarkan sekup organisasi dan keanggotaan parti;

6. Ceramah-ceramah kelompok akan diadakan sekurang-kurangnya 3 kali seminggu di semua pekan dan kampong khususnya di DUN Damak;

7. Gerak kerja menambahkan Ranting dan keanggotaan parti akan dilancarkan bermula 29hb Mac 2011, dan satu ceramah kelompok akan diadakan pada 29hb Mac 2011 dengan para penceramah jemputan terdiri daripada Dato Fauzi Abdul Rahman, Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Negeri Pahang, Sdr Ahmad Nizam Hamid, Timbalan Pengerusi PKR Pahang, Sdr Haji Suhaimi Said, penyelaras gerak kerja PKR Cabang Jerantut dan Sdr Rosli Ahmad selaku Pemangku Ketua PKR Cabang Jerantut.

8. Beberapa buah ranting baru akan ditubuhkan dalam minggu kedua bulan April termasuklah di Felda Jengka 12, Felda Jengka 9 dan diperkampongan tradisional di dalam DUN Damak.

9. Satu ceramah secara besar-besaran akan diadakan di minggu ketiga bulan April 2011 melibatkan pimpinan PKR dari Pusat.

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


VIDEOKLIP PANEH!!

Posted: 24 Mar 2011 10:03 AM PDT


(Video paneh: "looks like me, sound like me..but not my tummy")

Salam 2 all.

Kepada semua pelajar yang mendapat kelulusan cemerlang dalam peperiksaan SPM, termasuk Alif yang mendapat 9A, tahniah di ucapkan. Jadikan kejayaan itu sebagai permulaan kepada kejayaan mendatang. Dan jangan lupa memanjatkan syukur kepada ALLAH. Bagi Alif, usahakan supaya cita-cita menjadi Aircraft Design Engineer tercapai insyallah.

Bagi yang tidak mencapai kejayaan cemerlang atau gagal, jangan putus asa. Insyallah jadikan kegagalan itu sebagai asas memperkuatkan tekad untuk berjaya dimasa akan datang.
Hiburkan hati dengan videoklip diatas. Jangan risau itu bukan videoklip Jantan-X..hehehe ;))
Adios amigos, grasias senor.
Zulkifli Bin Noordin
Khamis
18 Rabi'ul Akhir 1432
24 Mac 2011
Nota: tabik spring kepada pencipta/ pengolah semula videoklip diatas. Hebat mike yop!!!

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Bila Dendam Tidak Dapat Sembunyikan…

Posted: 24 Mar 2011 02:24 AM PDT

Dari Malaysiakini

Dalam tempoh 48 jam, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah mula mengeluarkan kenyataan yang bercanggah bersabit video seks lucah yang kononnya merakamkan Anwar Ibrahim mengadakan hubungan seks dengan seorang pelacur.

Sehubungan itu, dalam sidang media mereka semalam, Tan Sri Rahim Thamby Chik pula tidak dapat meyembunyikan rasa marahnya terhadp Anwar atas peletakan jawatan beliau sebagai Ketua Menteri Melaka pada tahun 1994.

Rahim yang kini Pengerusi Risda, berkata beliau tidak merogol seorang gadis berusia 15 tahun ketika itu.

Semasa menayangkan video itu kepada wartawan Isnin lalu di hotel Carcosa Seri Negara, Eskay berkata beliau membawa keluar perakam video dari hotel dan mendapati ia mengandungi klip 21 minit Anwar mengadakan hubungan seks dengan pelacur.

Namun pada sidang akhbarnya semalam, Eskay mendakwa beliau tidak dapat "membaca" rakaman dalam alat perakam itu sehingga seminggu lalu.
‘Tak boleh baca’

"Hanya minggu lalu, baru kami mendapat rakaman itu sebab mula-mula kita tak boleh "baca’, kemudian baru ada seorang yang berjaya menerbitkannya,’ katanya.

Tidak kurang aneh adalah kenyataannya semalam bahawa beliau menunjukkan video itu kepada wartawan, malah kepada ahli parlimen PKR Johari Abdul sebelum menghantar rakaman itu untuk pemeriksaan forensik.

"Saya mahukan media membuat keputusan..untuk anda melihat kebenaran sebelum saya menyerahkannya untuk pemeriksaan forensik," kata Eskay pada sidang media itu.

Ketika diminta sekali lagi untuk menjelaskan bagaimana video itu diperolehi, Eskay dan Rahim enggan memberi butiran lanjut dengan alasan ia kini menjadi siasatan polis.

Sukar untuk dipercayai bahawa walaupun Eskay memiliki video lucah terhadap musuh politik utama Umno dan kerajaan BN, beliau berasa curiga untuk mendapatkan perlindungan polis atau meminta bantuan dari Rahim untuk menguruskannya.

Eskay – seorang jutawan yang disifatkan sekutu rapat Tun Dr Mahathir Mohamad – telah ditanya bagaimana Rahim boleh terbabit dalam video berkenaan.

Katanya, beliau menghubungi bekas ketua menteri Melaka itu kerana mahu mendapatkan sebuah hotel yang mempunyai kawalan keselamatan yang baik dengan alasan beliau tidak mahu "membabitkan polis".

Malah, ahli perniagaan itu menghubungi Rahim untuk mencari hotel sedemikian kerana beliau sendiri "bukan orang KL" tetapi dari Kedah.

Kenyataan itu juga aneh kerana Eskay diketahui menghabiskan banyak masanya di Kuala Lumpur malah selesa mengenali wartawan-wartawan dari media asing.

Eskay dan Rahim semalam berulang kali menegaskan mereka tidak ada motif selain mahu menegakkan kebenaran dengan mendedahkan rakaman itu.

Rogol gadis sekolah

Di sebalik sifat "patriotiknya" itu Rahim bagaimanapun meluangkan masa yang agak panjang untuk mengimbas peletakkan jawatan beliau sebagai ketua menteri Melaka pada tahun 1994.

Beliau mendakwa peletakan jawatan itu didalangi oleh Anwar "walaupun saya dibebaskan oleh mahkamah" atas tuduhan merogol seorang gadis sekolah.

Bagaimanapun Rahim tidak menyatakan beberapa fakta "kecil" seperti bukan mahkamah yang membebaskan beliau. Sebaliknya tidak ada pun perbicaraan diadakan untuk mendengar keterangan gadis itu dan anggota keluarganya.

Peguam Negara Allahyarham Tan Sri Mohtar Abdullah (kanan) ketika itu memutuskan "tidak cukup bukti" untuk mensabitkan Rahim, justeru tuduhan itu digugurkan.

Justeru perisytiharan Rahim ketika itu bahawa mahkamah telah membersihkan namanya "dari hujung rambut hingga ke hujung kaki" amat mencurigakan, seperti video lucah yang cuba dibawakan oleh beliau dan Eskay.

Seperkara lagi, pada sidang media semalam, Rahim dan Eskay mendakwa, orang ketiga yang melengkapkan gandingan mendedahkan video itu adalah bendahari PERKASA, Datuk Shuib Lazim.

Namun Shuib tidak hadir pada sidang media berkenaan dan tidak ada pun penjelasan daripada Rahim mahupun Eskay .

Juga, rasanya tidak perlu mengulas cadangan Rahim supaya Suruhanjaya Diraja ditubuhkan dengan ahli-ahli panel merangkumi perwakilan daripada PERKASA serta Presiden KITA, Datuk Zaid Ibrahim.

Eskay – sahabat Anwar?

Persoalan adalah kenapa tergesa-gesa menubuhkan Suruhanjaya Diraja – adakah ia untuk memberikan juak-juak Umno satu lagi pusingan untuk mengaibkan Anwar dengan tuduhan dan fitnah?

Persoalan juga timbul kenapa Eskay yang mengaku dirinya sebagai sahabat Anwar tidak sudi menghantar satu salinan kepada ketua pembangkang itu atau Datuk Dr Wan Azizah untuk diperakui sebelum menunjukkannya kepada media?

Jika Anwar menafikan beliau orang dalam video itu, sudah tentu Eskay tidak perlu merahsiakan video itu dan terus boleh menyerahkannya kepada pihak berkuasa untuk diambil tindakan dan memberikan salinan kepada media, malah memuatkannya di Youtube.

Tetapi tidak. Beliau dan Rahim (kiri) didakwa mengambil keputusan menggunakan khidmat seorang wartawan untuk memanggil wartawan kanan bagi menghebahkan kandungan video itu.

Tindakan ini diambil walaupun, menurut Eskay, rakaman itu belum dihantar untuk ujian forensik.

Jika ujian forensik dilakukan atas kenyataan Rahim dan Eskay semalam , tentunya ia akan mendedahkan sebuah skrip yang terpaksa diolah dan dirombak oleh mereka selaku dalang fitnah video seks setelah Anwar membuat laporan polis dan enggan tunduk kepada ugutan Eskay dan Rahim.

UMNO Terbabit Dengan Video Seks, Kata Anwar

Posted: 24 Mar 2011 02:13 AM PDT

Dari Malaysiakini

Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa pengakuan bekas ketua menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik sebagai bertanggungjawab di sebalik video seks yang cuba memalitkannya itu adalah bukti pembabitan Umno.

Katanya, Rahim seolah-olah cuba membalas dendam terhadap pengundurannya dari politik pada 1994.

“Ini menunjukkan konspirasi peringkat tertinggi membabitkan Umno dalam perkara ini," kata Anwar kepada wartawan di perkarangan komplek mahkamah, Jalan Duta, kuala Lumpur, hari ini.

“Saya tidak tahu bagaimana menteri dalam negeri boleh menafikan ini… Seorang daripada ahli (parti) mereka terbabit, begitu juga dengan PERKASA," katanya.

Semalam, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein mengugut untuk mengambil tindakan undang-undang ke atas Anwar kerana mendakwa dirinya dan pihak polis terbabit dengan pita video seks itu.

Anwar berkata komennya itu dibuat berdasarkan hakikat mereka yang mengeluarkan video berkenaan – Rahim, ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah dan bendahari PERKASA Datuk Shuib Lazim, yang dikenali sebagai ‘Datuk T’ – masih bebas.

“Malah, saya diberitahu mereka kini dilindungi (oleh pihak berkuasa atau polis cawangan khas).
Kes rogol, rasuah…

“Sekarang ini orang yang terlibat termasuk Tan Sri Rahim Tamby Chik yang dulu dikaitkan dengan kes rogol di Melaka. Walaupun tidak didakwa, kertas pendakwaan telah ditandangani sendiri oleh Tan Sri Ghani Patail (ketua pendakwaraya ketika itu).

"Walaupun tidak didakwa, kes rasuahnya melibatkan puluhan juta, tetapi sekarang dia menjadi seorang tokoh moral baru, tetapi dia melakukan kesilapan kerana dia mendedahkan satu video yang direkayasa sebegitu rupa dan kemudian cubaan untuk mengaibkan orang semata-mata untuk membalas dendam," kata Anwar.

Menurutnya, pembabitan Rahim yang diangkat menjadi pengerusi Risda dua tahun lalu oleh Datuk Seri Najib Razak hanya menzahirkan penglibatkan Umno dan perdana menteri sendiri.

“Ini bagi saya memperkuatkan hujah kita dari peringkat awal, Umno memberi tahu mereka tidak terlibat. Sekarang Umno secara langsung terlibat.

Dr Mahathir mudah lupa

"Ahli parlimen Sungai Petani Datuk Johari Abdul malah menyebut bahawa kesediaan Rahim Tamby Chik bawa dia untuk menemui Datuk Seri Najib. Ini menunjukkan konspirasi peringkat tertinggi membabitkan Umno," katanya.

Dalam pada itu, Anwar juga menafikan beliau memainkan sebarang peranan sehingga memaksa Rahim berundur dari politik.

“Itu dendam dia (Rahim). Saya pada masa itu timbalan presiden Umno dan timbalan perdana menteri. Saya tidak ada kuasa untuk mengugurkan dia sebagai ketua menteri. Itu kuasa presiden Umno dan perdana menteri. Saya diarah untuk menyampaikan pandangan Dr Mahathir. Tentu Dr Mahathir kata dia lupa kerana dia menghidapi amnesia atau peringatan terpilih” katanya.

Rahim terpaksa berundur daripada politik berikutan dakwaan dia melakukan hubungan seks dengan gadis bawah umur pada 1994.

"Saya tidak merasa kesal atau salah kerana meminta beliau meletakkan jawatan walaupun saya tahu bidang kuasa saya tidak sehingga boleh minta mana-mana menteri atau ketua menteri untuk meletak jawatan. Ini semua orang tahu. Anda tanya Mahathir tentu dia tidak ingat," kata Anwar.

“Saya cuma menyampaikan pembabitan Dr Mahathir (Mohamad). Saya tidak tahu jika Mahathir mempunyai amnesia terpilih,” katanya.

Wan Azizah: Saya Tahu Video Itu Palsu Dan Fitnah

Posted: 24 Mar 2011 02:02 AM PDT

Dari KeadilanDaily

Presiden KEADILAN, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail menyatakan beliau tidak berminat untuk duduk dalam apa-apa jawatankuasa untuk menyiasat kesahihan video seks yang cuba memfitnah Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang juga suaminya.

"Sebagai Muslim, saya tidak tonton video sebegitu. Saya tak minat tengok video itu, haram dan berdosa," kata Wan Azizah.

Beliau membuat kenyataan tersebut di luar mahkamah sewaktu mengulas sidang akhbar dibuat trio 'Datuk T' yang mengaku menjadi petualang di sebalik rakaman video yang kononnya memaparkan aksi seks Anwar.

Trio 'Datuk T' terdiri daripada bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik, Bekas konsul Besar Thailand di Malaysia, Datuk Shazryl Eskay Abdullah, dan Bendahari Agung Perkasa, Datuk Shuaib Lazim.

Wan Azizah juga percaya dan yakin video itu palsu dan semua kenyataan Abdul Rahim dan Shazryl dalam sidang akhbar mereka semalam bohong semata-mata.

"Saya nafikan sekeras-kerasnya semua kenyataan Eskay. Kenyataan beliau bahawa saya ada menghantar wakil atau SMS berkenaan video itu (kepadanya) tidak benar.

"Dari awal lagi saya tahu ia palsu jadi tiada sebab untuk saya tonton video itu" kata Wan Azizah.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang