Pengikut

Nuffnang

Rabu, 16 Mac 2011

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


PAS Cadang Wujud Akta Anti Perkauman

Posted: 16 Mar 2011 03:55 AM PDT


KUALA LUMPUR 16 MAC : Kewujudan Akta Anti Perkauman dipercayai dapat membendung agenda 'perkauman sempit' yang dimainkan pihak tertentu bagi menjamin kesejahteraan kaum di negara ini.

Hal ini dibangkitkan oleh ahli parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof yang bimbang dengan 'permainan' pihak tertentu berkenaan isu ini hanya untuk mengekalkan kuasa tanpa mengira sensitiviti dan kesannya terhadap pihak lain.

"Kita harus mengorak langkah untuk perkenal Akta Anti Perkauman kerana akta ini akan membantu supaya pihak-pihak yang mempunyai agenda perkauman sempit dapat dikawal," kata Mujahid ketika membahaskan Titah Diraja di Dewan Rakyat semalam.

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin bertitah sewaktu pembukaan sesi parlimen 14 Mac lalu bahawa setiap rakyat Malaysia haruslah mengikis sikap curiga-mencurigai antara satu sama lain dalam usaha untuk memupuk perpaduan sama ada di kalangan umat Islam mahupun sesama masyarakat selain membanteras sentimen perkauman yang sempit msebelum ia membarah dalam masyarakat.

Mujahid melahirkan rasa hairan kerana hubungan antara kaum di Malaysia sepatutnya berada di tahap terbaik apatah lagi sudah lebih 50 tahun mengecapi kemerdekaan.

Beliau menganggap usaha-usaha untuk cuba menanam kebencian terhadap kaum lain sewajarnya tidak dilakukan oleh mana-mana pihak.

"Apa yang menyedihkan kita, selepas 50 tahun merdeka, masih ada lagi pihak-pihak tertentu menggariskan politik perkauman sempit malah menjadikan politik perkauman sebagai pertaruhan demi untuk mereka berada di persada kuasa," katanya merujuk kepada retorik semangat pro bangsa yang dipegang oleh Barisan Nsional.

Menurut beliau lagi, penggunaan elemen perkauman bagi menakrifkan semangat patriotik juga patut dielak kerana semangat cintakan negara adalah milik semua rakyat tanpa mengira kaum.

"Sehingga patriotik itu dianggap milik eksklusif pihak tertentu dan mereka yang berbeza pandangan (dengan mereka) dianggap tidak patriotik dan tidak cintakan negara," ujar beliau.


Sumber: TVSNEWS

Oh DNA, siapa beruk dan monyet

Posted: 16 Mar 2011 01:45 AM PDT


KUALA LUMPUR, 16 Mac: Tindakan Ahli Parlimen Kuala Krai, Dr Mohd Hatta Ramli membangkitkan isu pertuduhan liwat membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Dewan Rakyat hari ini mencetuskan kemarahan anggota parlimen kerajaan.

Perdebatan tercetus selepas Hatta dalam perbahasan Titah Diraja, menyentuh kempen yang akan dibuat PKR sebagai respons kepada isu liwat membabitkan Ketua Pembangkang yang bertemakan DNA-Datuk Najib Altantuya.

"Kita kena teliti perkara ini, kalau nak tengok DNA Altantuya ke camner.

"Kalau boleh isu menteri dituduh (rogol amah) pun kita nak mintak DNA, tapi tak ada la sampai ke situ.

"Sampai sekarang timbul makna baru DNA, tapi saya tak nak sebut," katanya.

Azan Ismail (PKR-Indera Mahkota) kemudiannya bangun mencelah dan bertanya, "Saya bukan bidang perubatan, saya nak tahu la DNA yang disebut ni, DNA yang baru ni makna apa?"

Lalu dijawab Hatta, "Saya pun tak tahu, tapi ada orang kata 'Datuk Najib Altantuya', saya pun tak tahu,".

Jawapan itu kemudiannya mengundang bantahan ahli parlimen BN termasuk Datuk Shamsul Anuar Nasarah (BN-Lenggong) dan Datuk Tajuddin Abd Rahman (BN-Pasir Salak) yang mahu Hatta menarik balik kenyataan mengaitkan nama perdana menteri itu.

Perbalahan mulut yang turut disertai beberapa yang lain itu kemudiannya mengundang amaran Timbalan Speaker, Datuk Ronald Kiandi yang turut ditujukan kepada Hatta.

"Tak boleh buat sindiran macam itu Yang Berhormat, hentikannya," katanya.

Hatta sebelum itu membawa kisah Nabi Allah, Yusuf a.s. yang dituduh cuba mencabul Siti Zulaikha dengan membawa bukti bahagian belakang baju Yusuf terkoyak.

Kisah itu cuba dianalogikan untuk menjelaskan persamaan dalam tuduhan liwat membabitkan Ketua Pembangkang itu.

"Kalau isunya main belakang, kenapa belah depan ada air mani, itu yang pelik," katanya.

Menurutnya, sesuatu bukti yang dibawa harus diteliti agar tidak tersalah membuat keputusan kepada tertuduh.

Beliau juga menyelar tindakan pihak yang mengadakan demonstrasi menuntut Anwar menyerahkan DNA kepada mahkamah.

"Riuh satu negara demonstrasi sana-sini... Itu menghina mahkamah.. Dulu waktu kita demonstrasi isu rakyat, pemimpin Umno dari Rembau (Khairy Jamaluddin) kata beruk-beruk di jalanan.

"Sekarang siapa beruk dan monyet ni...oh DNA, DNA," katanya.


Sumber: Harakah Daily

Kadar Penurunan Jenayah Palsu, Kata Khalid Samad

Posted: 16 Mar 2011 01:40 AM PDT


KUALA LUMPUR 16 MAC : Dakwaan pemimpin kerajaan Persekutuan bahawa kadar jenayah jalanan makin turun dianggap tidak berasas oleh ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Menceritakan pengalamannya di laman sosial Twitter, Khalid menceritakan mengenai cubaan meragut telefon bimbit beliau kira-kira jam 12 tengah hari tadi.

"Pengalaman peribadi bukti dakwaan jenayah turun palsu. Siang hari, khalayak ramai ada yang nak ragut hp(telefon bimbit) saya. Walaupun lelaki, apatah lagi kalau wanita," tulis beliau dalam laman Twitter milik beliau kira-kira jam 12.50 tengah hari tadi.

Menurutnya, beliau ketika itu dalam perjalanan dari tempat letak kereta ke Hotel Corus Kuala Lumpur bagi menghadiri sebuah majlis sebelum seorang peragut bermotor cuba meragut telefon bimbit beliau tetapi gagal.

Sebelum ini Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan Menteri Dalam Negeri Datuk Hishammudin Tun Hussein berbangga dengan penurunan kadar jenayah jalanan negara sebanyak 39.6 peratus tahun lalu, kononnya ia hasil keberkesananan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang dilaksanakan Kerajaan Persekutuan.

Sumber: TVSNEWS

Penduduk Kuaters Bukan Setinggan

Posted: 16 Mar 2011 01:35 AM PDT


KUALA LUMPUR 16 MAC: Penduduk kuarters kerajaan seringkali dianggap penghuni setinggan oleh kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) walaupun rata-rata daripada mereka pernah berkhidmat dengan agensi kerajaan dalam tempoh lama.

Justeru masyarakat di kawasan itu membidas pihak yang melabel mereka di bawah "Program Pemutihan Setinggan Kuala Lumpur".

Susulan perkara itu ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo' lo' Mohammad Ghazali, mewakili penduduk kuaters kerajaan kawasan Chochrane menyerahkan memorandum kepada Jabatan Perdana Menteri (JPM), Bahagian Pengurusan Hartanah di parlimen hari ini memohon menangguhkan tarikh perpindahan sehingga kuaters lain dibangunkan.

Menurutnya, usul ini bertujuan memberi tempoh bagi penghuni-penghuni kuaters itu membuat persedian sebelum berpindah Projek Perumahan Rakyat (PPR) yang dijanjikan.

"Masalahnya kakitangan kerajaan ini terdiri daripada golongan senior dalam kerajaan dan lebih 10 peratus adalah OKU (orang kurang upaya).

"Mereka minta pemindahan ditangguhkan kepada hujung tahun kerana anak-anak bersekolah," jelas Dr Lo' lo' pada sidang media di parlimen tadi.

Berdasarkan memorandum yang diserahkan kepada Menteri di JPM, Datuk Seri Nazri Aziz sebentar tadi, Jawatankuasa Bertindak Penangguhan Perpindahan Kuaters

Kerajaan Kawasan Chocrane yang dipengerusikan Bustaman Hassan menuntut supaya JPM menyediakan PPR untuk menggantikan 553 kuarters sedia ada sebelum arahan berpindah 31 Mac 2011.

Justeru kerajaan di bawah Jabatan Pengurusan Hartanah didesak agar menyediakan PPR di Seri Alam, Sungai Besi yang berdekatan dengan kawasan didiami kini.

Ini berikutan surat yang dikemukakan jabatan itu sebelum ini mengarahkan mereka untuk berpindah ke PPR Kampung Muhibbah, Puchong yang didakwa lebih jauh.

Menurut Dr Lo' lo' lagi kerajaan bercadang untuk membina pasaraya IKEA di bawah Lembaga Tabung Angkatan Tentera dan sebahagiannya untuk cadangan pembinaan laluan MRT.

"Kuaters mahu diroboh tapi tidak ada kuarters ganti. Perlu ada perancangan awal. Penduduk turut menuntut kerajaan supaya membina dahulu kauters baru sebelum
diarahkan berpindah," kata beliau lagi.

Sumber: TVSNEWS

Zaid Sekutu Perkasa Kata Nik Nazmi

Posted: 16 Mar 2011 01:30 AM PDT


PETALING JAYA 16 MAC: Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad menyifatkan kenyataan Presiden Parti Kesejahteraan Tanah Air atau KITA yang meminta Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyerahkan sampel DNA kepada mahkamah sebagai jahil dalam melunaskan dendamnya terhadap Anwar.

Malah Nik Nazmi menganggap Zaid sebagai mengikut amalan Pertubuhan Peribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), yang ditentangnya selama ini ketika bersama PKR.

"Pendirian Anwar dan Pakatan Rakyat terhadap kes ini adalah jelas: pertuduhan yang dikemukakan adalah konspirasi yang bertujuan untuk membunuh karier politik beliau.

"Dalam tempoh singkat Zaid bersama KEADILAN, beliau giat menegakkan pendirian yang sama, namun pada hari ini beliau nampaknya sudah terlupa," tegas Nik Nazmi dalam kenyataan medianya hari ini.

Zaid semalam dalam portal The Malaysian Insider menyarankan Anwar menyerahkan sampel DNA dalam kes liwat yang dihadapinya sekarang dengan alasan ia akan membantu Ketua Pembangkang Parlimen itu membuktikan yang beliau tidak bersalah, sekali gus menaikkan kredibilitinya.

Anwar dituduh meliwat bekas pembantu peribadinya Saiful Bukhari Azlan pada 2008.

Namun menurut Nik Nazmi, Zaid, yang sebelum ini turut mempersoalkan ketelusan sistem kehakiman Malaysia terutamanya dalam isu Krisis Kehakiman 1988 mempertahankan tindakan Anwar bagi menghalang sampel itu disalahgunakan pihak tertentu yang mendalangi kes ini.

"Penolakan tersebut menghalang pasukan pembelaan dan mahkamah untuk menilai kesahihan ujian DNA tersebut secara bebas. Penolakan ini hanya mengukuhkan pandangan bahawa pihak pendakwaan mempunyai sesuatu untuk diselindungkan dalam apa yang dikatakan ujian DNA itu.

"Atas sebab itu, adalah suatu penghinaan kepada prinsip keadilan untuk Anwar memberikan sampel DNA untuk membantu pendakwaan mengesahkan keputusan yang menimbulkan syak dan direka-reka," kata Nik Nazmi lagi.

Jelas Nik Nazmi, kes ini juga dilihat penuh dengan pelbagai percanggahan dan kelemahan dan sepatutnya di buang dan mahu Zaid yang juga seorang peguam
terkenal menilai sendiri fakta yang telah dikemukakan sepanjang perbicaraan ini.

Beliau memberi contoh betapa isu DNA misteri dalam dubur Saiful, serta percanggahan kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak terhadap Saiful sebagai bukti betapa pelbagai pertanyaan perlu dijawab sebelum kes ini dihakimi.

"Laporan perubatan awal di Pusrawi dan Hospital Kuala Lumpur menyatakan bahawa tiada penetrasi pada dubur Saiful. Jelas sekali bahawa pihak pendakwa memerlukan DNA Anwar untuk berada di dalam Saiful untuk membuktikan tuduhan mereka.

"Memandangkan kes mereka kini sudah punah, kejayaan kini diukur dengan menjatuhkan pandangan awam terhadap moral Anwar walaupun sekiranya mahkamah mendapati beliau tidak bersalah," kata beliau.

Sumber: Malaysiakini

Kerajaan Nafi Hak Mengundi Warganegara Di Luar Negara

Posted: 16 Mar 2011 01:25 AM PDT


KUALA LUMPUR 16 MAC : Kerajaan pimpinan Umno-Barisan Nasional (BN) tidak berhasrat untuk mengembalikan hak mengundi kepada warganegara Malaysia yang bermastautin di luar negara dengan kerelaan.

Justeru kerajaan beranggapan, tindakan membenarkan undi pos kepada mereka hanya membazirkan wang negara terhadap golongan ini atas alasan mereka telah hilang kepercayaan terhadap negara Malaysia.

Menjawab soalan ahli parlimen Batu Gajah, Fong Po Kuan mengenai perkembangan hak mengundi rakyat Malaysia di luar negara menjelang Pilihanraya Umum ke 13 nanti, Menteri di Jabatan Perdana Menteri memberi alasan bahawa semangat perlembagaan memperuntukkan pemilih layak mengundi, untuk berada di dalam negara ketika proses pengundian.

Malah ujar Datuk Seri Nazri Aziz, kerajaan hanya membenarkan pelajar-pelajar dan pegawai kerajaan yang terpaksa menetap di luar negara menggunakan sistem undi pos.

Sehubungan dengan itu, kerajaan tidak akan mengambil sebarang inisiatif mengembalikan hak mengundi kepada golongan ini sekaligus menolak pendekatan 'Malaysian Overseas Right To Vote'.

Dalam pada itu ahli parlimen Kalabakan, Datuk Abdul Ghapur Salleh yang mencelah turut mempersoal kesetiaan warganegara Malaysia yang menetap di luar negara untuk mencari sumber pendapatan.

"Kalau mereka tidak setia kepada negara, kenapa mahu beri hak mengundi. Kalau mereka dilayan, habis wang negara," katanya.

Fong bangun menyatakan kenyataan tersebut tidak bertanggungjawab dengan mengenepikan hak rakyat Malaysia.

Ahli Parlimen Ipoh Barat, M. Kulasegaran kemudian berkata prinsip yang dipegang kerajaan tidak menghormati hak asas setiap rakyat di negara ini.
"Ada hak dari segi undang-undang asalkan mereka warganegara Malaysia, ini tidak hormat hak mereka," jelas Kulasegaran.


Sumber: TVSNEWS

Pemantau media jangka lebih sekatan di internet

Posted: 16 Mar 2011 01:15 AM PDT

Kumpulan pemantau kebebasan media Wartawan Tanpa Sempadan (RSF) menjangkakan kawalan lebih ketat ke atas internet apabila Malaysia menuju ke arah pilihan raya ke-13.

Dalam laporan tahunannya yang berjudul 'Internet Enemies' atau 'Musuh Internet' kumpulan pemantau itu berkata tidak mungkin kerajaan mengurangkan tekanan khususnya kepada penulis internet dan blog kerana ia dilihat sebagai "sumber yang lebih berwibawa berbanding media tradisional" di Malaysia.

NONE
RSF berkata internet di Malaysia membekalkan "perbicangan dan landasan bagi berdebat yang tiada bandingannya" dan "ubat paling mujarab bagi menentang penapisan sendiri" yang dilakukan oleh media tradisional kerana gentar lpermit yang diberikan menurut Akta Mesin Cetak dan Penerbitan ditarik balik.

"Penulis blog Malaysian masih ditekan tetapi mendapat sokongan di kalangan rakyat yang tidak lagi berpuas hati dengan versi rasmi 'sesuatu kenyataan', kata laporan yang dikeluarkan pada Hari Menentang Penapisan pada 12 Mac lalu.

"Dalam menghadapi pilihan raya umum yang akan datang, cengkaman pihak kerajaan ke atas penulis blog dijangka semakin kukuh."


Sumber: Malaysiakini

Syarat sekatan, pengimport tidak mahu kutip kitab

Posted: 16 Mar 2011 01:10 AM PDT

Kemelut alkitab Injil berbahasa Indonesia masih belum berakhir apabila pertubuhan gereja enggan membawa keluar 30,000 naskhah kitab itu berikutan dua syarat yang dikenakan oleh kementerian dalam negeri.

Ini kerana pemimpin gereja mahu penjelasan lanjut daripada kerajaan berhubung syarat-syarat perlepasan tersebut.

Antara syarat yang dikenakan, semua kitab berkenaan mesti dicop dengan tag "Untuk penganut agama Kristian sahaja" dan nombor siri perlu dicetak pada kulit dalam setiap salinan.

Pengimport alkitab itu menerima surat perlepasan itu daripada Setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan Teks aL-Quran kementerian itu Datuk Zaitun Ab Samad melalui faks pada jam 6.26 petang semalam.

A Malaysian Christian family leaves a church after a Sunday service in Petaling Jaya
Menurut beberapa pemimpin gereja arahan Injil hanya untuk penganut Kristian sahaja sukar dipatuhi.

"Meskipun bersetuju Injil bukan untuk orang Islam, tetapi bagi masyarakat bukan Kristian yang juga bukan Islam, memiliki kitab tersebut akan menimbulkan masalah kepada diri mereka sendiri dan juga kepada pihak gereja.

"Dengan sekatan seumpama itu, kita tidak boleh berkongsi 'berita baik' dengan masyarkat bukan Kristian yang tidak beragama Islam," katanya.

Menurutnya sekatan itu juga akan menyukarkan kerja-kerja mubaligh Kristian kerana terdapat ribuan kaum Dayak bukan Islam di pedalaman Sarawak yang menunggu bagi mendengan 'berita baik' berkenaan.

"Perkara ini yang pemimpin gereja mahu Kementerian Dalam Negeri jelaskan," katanya.


Sumber: malaysiakini

Tandas awam bertaraf 'banglo' dakwa DAP

Posted: 16 Mar 2011 01:05 AM PDT

Tindakan kerajaan negeri Melaka menaiktaraf dua buah tandas awam di Taman Botanikal Melaka yang terletak di Ayer Keroh sehingga menelan belanja RM199,800 dianggap sebagai tidak masuk akal dan membazir, kata ADUN Ayer Keroh, Khoo Poay Tiong.

NONE
Malah, kata ADUN dari DAP itu, kos berkenaan juga dianggap sama nilai sekiranya hendak membeli sebuah rumah banglow dua tingkat iaitu kira-kira RM190,000.

Dakwa Khoo, jumlah berkenaan dilihat amat tidak munasabah dan terlalu tinggi jika dibandingkan dengan kerja-kerja yang dijalankan terhadap kedua-dua tandas awam berkenaan.

Beliau mendakwa, selepas melakukan penilaian sebenar bersama kontraktor mendapati, hasil kerja kedua-dua tandas berkenaan, sebenarnya hanya melibatkan perbelanjaan tidak sampai RM120,000.

"Lagipun, selepas melihat kerja-kerja naiktaraf tandas ini, ia dilaksanakan tidak begitu memuaskan. Lihat sahaja sebahagian alang kayu yang digunakan untuk menyokong bumbung juga didapati telah retak.

NONE
"Justeru, saya mahu Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan pihak Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya (MPHTJ) menjawab hal ini supaya tidak timbul tanda tanya terhadap masyarakat," katanya.

Beliau melahirkan perkara itu sebaik sahaja melakukan tinjauan di tandas awam terbabit yang letaknya berhampiran Perkampungan Buku di Taman Botanikal Melaka di Ayer Keroh.

'Pembaziran terlalu kerap'

Jelasnya, kos RM199,800 untuk menaiktaraf kedua-dua tandas awam berkenaan juga adalah sebagai jawapan yang diberi kerajaan kepada soalan bertulisnya semasa sidang DUN Melaka baru-baru ini.

NONE
Katanya, dalam jawapan berkenaan, beliau dimaklumkan, antara lain, kos berkenaan membabitkan kerja dalaman dan luar tandas, termasuk menukar pintu dan kelengkapan sanitari, menukar sinki, memperbaiki sistem perpaipan dan kemasan dinding serta mengecat seluruh
bangunan tandas berkenaan.

"Harga yang digunakan untuk menaiktaraf dua tandas ini sudah cukup untuk membeli sebuah rumah dua tingkat yang biasanya berharga sekitar RM190,000.

"Pembaziran sebegini terlalu kerap berlaku dan ini dibuktikan dengan pendedahan yang pernah dibuat DAP sebelum ini," katanya.

Tahun lalu, ADUN sama pernah menyuarakan supaya siasatan dilakukan ke atas pembinaan sebuah pondok bas di Taman Rumahku Syurgaku (RKSK), di Bukit Katil, Melaka berikutan mendakwa kos pembinaannya yang terlalu tinggi sehingga berjumlah RM44,525.

Manakala, sebuah lagi pondok bas yang dibina di depan Kota Cemerlang, Ayer Keroh, pula bernilai RM34,500 sedangkan ukurannya terlalu kecil sahaja dan menggunakan bahan binaan yang biasa.

NONE
ADUN berkenaan mendakwa, ada unsur-unsur penyelewengan berlaku di dalam pembinaan pondok-pondok bas berkenaan yang dikeluarkan tender secara terus kepada kontraktor terlibat oleh Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB).

Kos pembinaannya, didakwa terlalu mahal dan tidak masuk akal jika dibandingkan dengan saiznya yang kecil sekitar 8 kaki x 24 kaki.

Nilai sebenar jelasnya, sekira mengikut harga pasaran hanyalah sekitar RM9,000 sahaja.


Sumber: Malaysiakini

Pegawai SPRM 'panik' selepas kematian Teoh

Posted: 16 Mar 2011 01:00 AM PDT

Seorang pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengakui kepada Suruhanjaya Diraja bahawa beliau panik apabila saksinya, Teoh Beng Hock, dijumpai mati.

Dalam keterangannya hari ini, ketua unit sisasatan SPRM Selangor, Hairul Ilham Hamzah berkata sebaik mengetahui Teoh jatuh pada jam 2 petang 16 Julai 2009, beliau segera menghubungi ketuanya, Hishammuddin Hashim, timbalan pengarah bahagian berkenaan.

"Dia (Hishammuddin) beritahu saya dan Anuar (Ismail), untuk terus ke Putrajaya dan menjelaskan apa yang terjadi.

"Tetapi sebelum ke Putrajaya, Anuar mahu berhenti seketika dirumahnya di Puchong. Apabila sampai di Putrajaya (ibu pejabar SPRM), ketika berada di tempat meletak kereta, kami mendapat satu lagi panggilan daripada Hishammuddin dan beliau mengarahkan kami berpatah ke Shah Alam dan berikan keterangan kepada ibu pejabat polis daerah Seksyen 11.

Pengerusi Suruhanjaya, Tan Sri James Foong kemudian mencelah dan bertanya kenapa Anuar pulang ke rumahnya tetapi menurut Hairul beliau tidak terfikir untuk bertanya. Katanya, beliau hanya menunggu di kereta manakala Anwar berada di rumahnya.

NONE
Menurut Hairul beliau berpendapat Anwar ingin memaklumkan kepada keluarganya berhubung pengalamannya tetapi tidak pasti dengan tindakan rakannya itu.

Pesuruhjaya Datuk T Selventhiranathan kemudian bertanya: "Mengapa dia tidak guna telefon bimbit untuk memanggil isteri atau keluarganya?

Hairul: Saya tidak boleh menjawap bagi pihaknya.

Hairul kemudiannya menerangkan semasa di balai polis mereka mendapat satu lagi arahan supaya kembali ke Plaza Masalam, di mana ibu pejabat SPRM Selangor terletak di tingkat 14.

Kerana bimbangkan keselamatannya dan Anuar, Hairul berkata beliau meminta bantuan seorang lagi pegawai, Khairul Anuar Alias, untuk menjemput mereka dari balai polis.

Foong (atas, kiri) sekali lagi mencelah dan menyoal Hairul, apa yang mereka takutkan.

Hairul: Saya berpendapat saya tidak boleh jelaskan soalan oleh orang ramai berhubung apa yang terjadi (kepada Teoh).

Foong: Kenapa awak pula yang kena jelaskan?

Hairul: Situasi ketika ini sudahpun bercelaru dan saya berpendapat keselamatan saya mungkin terancam.

Foong: Kenapa tidak memandu terus ke tempat letak kereta Plaza Masalam dan minta pegawai lain menunggu dan mengiring kamu ke pejabat?

Hairul: Saya tidak terfikir untuk berbuat demikian.

Foong: Saya mesti katakan bahawa cara awak berfikir adalah agak luar biasa. Tidak logik.

Hairul terus mengulangi bahawa beliau tidak dapat mengingati semula perbualan antaranya dengan Anuar kerana beliau 'panik'.

Foong kemudian bertanya adakah dia panik kerana takut akan membuat kesilapan.

Hairul: Saya tidak tahu apa silap saya. Saya panik (itu sebabnya) saya tidak tahu apa yang harus saya lakukan.

Foong: Mungkin awak tolak dia keluar (dari tingkap tingkat 14).

Hairul: Oh, itu saya tidak buat.

Sebelum itu, Suruhanjaya Diraja dimaklumkan oleh Majlis Peguam bahawa pakar psikiatri forensik Benjamin Chan telah memohon supaya tidak diminta menemu-bual keluarga Teoh.

Menurut peguam Christopher Leong, Chan tidak menyatakan alasan untuk menarik diri daripada tugas itu.

"Kami dukacita dengan berita ini dan boleh dikatakan juga kecewa," kata Foong. Beliau kemudian mencadangkan seorang pakar luar negara dibawa sebagi ganti untuk menemubual keluarga Teoh.


Sumber: Malaysiakini

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


9 orang lagi penduduk Matau, Bandar Jengka menerima sumbangan bantuan banjir

Posted: 16 Mar 2011 09:00 AM PDT

Wanita Keadilan Cabang Kuala Krau di Majlis Penyampaian Sumbangan Banjir kepada Penduduk Matau, Bandar Jengka, PahangHaji Suhaimi Said, Ketua PKR Cabang Kuala Krau menyampaikan Sumbangan


Seramai 47 orang mangsa banjir di Matau, Bandar Jengka, yang menjadi mangsa banjir pada 10hb Mac 2011 yang lalu telah menerima bantuan berbentuk wang tunai dan barangan yang disumbangkan oleh Yayasan Aman, Dato Fauzi Abdul Rahman, Pengerusi Majlis Pimpinan Keadilan Negeri Pahang, Sdr Zakaria Hamid, Anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR, dan PKR Cabang Kuala Krau.

Seramai 32 orang dari mereka telah menerima sumbangan itu pada 10hb Mac 2011 yang lalu, dan pada hari ini 9 orang mangsa menerima bantuan mereka, dan 6 orang lagi akan menerima bantuan mereka semasa rapat anggota PKR Ranting Matau yang akan bersidang tidak lama lagi, kerana mereka masih terlibat dengan kerja mereka di Kilang di sebelah malam.

Daripada 47 mangsa ini, 15 orang adalah anggota Parti Keadilan Rakyat, 9 orang ahli Pas dan yang lain-lainnya adalah ahli-ahli UMNO dan yang atas pagar.

Sumbangan ini membuktikan bahawa PKR adalah perihatin terhadap penderitaan rakyat dan tidak memilih bulu.

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Projek 'River Of Life' Disisih Dari ETP?

Posted: 16 Mar 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 16 MAC : Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi penjelasan berhubung projek 'River of Life' bagi pembersihan Sungai Klang di bawah Program Transformasi Ekonomi atau ETP.

Khalid melalui satu kenyataan medianya berkata, tuntutan itu dibuat beliau dalam sepucuk surat yang dihantar kepada Datuk Seri Najib Razak semalam.

Menurut Khalid, beliau mahu Najib menjelaskan mengapa tiada sebarang perkara substantif yang dilakukan dalam menjayakan projek berkenaan walaupun mesyuarat telah diadakan dan dipengerusikan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar.

Khalid juga menyatakan kekecewaan apabila timbul beberapa persoalan mengenai ketelusan dan kebertanggungjawaban dalam proses membuat keputusan berkaitan projek tersebut.


Jelas Khalid, beliau juga turut mempersoalkan pemilihan syarikat MRCB-Ekovest yang didakwa dibuat secara tender terbuka.

"Pelan kewangan dan persetujuan antara kerajaan Persekutuan dengan MRCB-Ekovest berhubung projek River of Life dibuat secara keseluruhan dan jumlah tersebut akan dibayar kepada syarikat itu bagi menyiapkan projek berkenaan juga perlu dijelaskan oleh Datuk Seri (Najib Razak)," katanya.

Jelas Khalid, beliau turut mempersoal kenapa kerajaan Selangor disisihkan daripada projek pembersihan dan pembangunan Sungai Klang.

Najib juga diminta menjawab mengapa Lembaga Urus Air Selangor atau LUAS tidak diberi tanggungjawab terhadap projek pembersihan sungai di kawasan Selangor.

Khalid juga memohon peruntukan RM2 juta untuk disalurkan kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di sepanjang laluan sungai membabitkan Majlis Bandaraya Shah Alam, Majlis Bandaraya Petaling Jaya, Majlis Perbandaran Subang Jaya dan Majlis Perbandaran Klang.

Khalid juga menjelaskan dalam suratnya itu bahawa kerajaan Selangor memulakan usaha membersihkan Sungai Klang kira-kira setahun lalu sebelum projek River of Life yang dibahagikan kepada tiga aspek iaitu pembersihan, pengindahan dan pembangunan berkenaan diwujudkan oleh PM.

Tambah Khalid, kerajaan Selangor juga telah menyenarai pendek tiga syarikat untuk menjalankan kerja-kerja pembersihan Sungai Klang.

Oleh sebab itu, beliau menyarankan Perdana Menteri mengadakan mesyuarat dengan tiga syarikat berkenaan bagi melihat teknologi yang dicadangkan oleh syarikat terbabit.


Sumber: TVSNEWS

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


HARGA SETITIK DARAH!

Posted: 16 Mar 2011 07:10 AM PDT

(Saiful mengadu DiNayaAnwar - bersama ibu tercinta di Baitullah)

Salam 2 all.

Mike semua sedar atau tidak, hanya dengan setitik darah, Kerajaan Barisan Nasional boleh tumbang, dan impian Anwar nak bersemayam di Putrajaya boleh tercapai. Hanya dengan setitik darah yop! Sebab itu teman semakin hairan dengan sikap berdolak-dalik manusia yang ditabal bininya sendiri yang membantah kepada permohonan Pendakwaraya supaya beliau memberikan darah beliau untuk dibuat ujian DNA sebagai perbandingan kepada DNA-Lelaki Y daripada airmani yang ditemui didalam dubur Saiful Bukhori Azlan. Peluang sudah terbuka luas untuk Anwar sekarang. Tetapi hairan bin ajaib teman nengok Anwar seolah-olah tidak berminat dengan haq dan kebenaran! Atau apakah semuanya demi politiking yang melampau sahaja?

Pertama yang kita semua perlu faham, tidak saperti kes dahulu (1998), kali ini DNA-Y yang ditemui adalah berdasarkan sumber DNA yang jelas iaitu airmani seseorang. Sumber DNA yang ditemui dalam dubur Saiful ialah airmani seseorang! Sedangkan didalam kes terdahulu (ingat lagi kes tilam), sumber DNA atas tilam itu tidak dapat disahihkan oleh pakar kimia Lim Kong Boon. Beliau hanya tahu diberikan 13 keratan tompok daripada tilam, dan menguji sumber DNA nya. Beliau sendiri tidak tahu secara sahih dan pasti sumber DNA itu. Dan bila ditanya mana sampel-sampel ujian utnuk DNA itu, beliau memberitahu telah memusnahkannya.

Itu adalah antara sebab mengapa mendiang YA Datuk Augustine Paul meminda pertuduhan kerana tiada bukti jelas apa sumber DNA tersebut diatas keratan tilam berkenaan. Dan kita perlu ingat kesan tompok diatas tilam itu berusia 5 tahun (kejadian 1993) semasa diuji (ujian 1998)!!

Tetapi didalam kes sekarang, sumber DNA didalam dubur Saiful itu dikenal pasti sebagai airmani seseorang. Masih fresh harum lagi yop, baru berusia 2 hari (liwat 26.06, pemeriksaan 28.06). Yang mengesahkannya adalah beberapa orang pakar perubatan, doktor, pakar forensik dan pakar kimia. Tak silap teman kesemuanya 5-7 orang pakar. Mereka ini semua adalah professional dan tidak kenal satu sama lain. Mustahil mereka boleh berpakat, dan tidak ada sebab mereka mahu berpakat. Dan kesemuanya mengesahkan sumber DNA itu adalah airmani seseorang dilabel sebagai Lelaki-Y.

Persoalan yang menjadi isu ialah siapa lelaki Y itu. Ada orang mendakwa airmani itu disumbat didalam dubor Saiful. Persoalannya siapa yang menyumbatnya? Pastilah ada seseorang, yang menyumbatnya; tak mungkin airmani itu boleh berjalan sendiri kot yop. Dan airmani akan berada didalam dubur seseorang (atau alat sulit wanita) hanya dengan satu cara sahaja, iaitu dengan perantaraan "spitol-air".

Dan tidak mungkin ada mana-mana pihak boleh memasukkan air mani Anwar kedalam dubur Saiful. Pertama mereka perlu dapatkan airmani itu dari Anwar. Kecuali Wan Azizah meminjamkannya kepada mana-mana orang, mustahil ada orang lain boleh dapatkannya! Takkan nak tuduh Wan Azizah pakat dengan Saiful kot? Dan Anwar sendiri mengesahkan dia tidak ada beri sampel airmani dia kepada sesiapa pun untuk ujian DNA atau apa-apa ujian, walaupun semasa ditahan polis.

Kedua, ada orang dakwa polis menggunakan DNA lama dalam kes 1998. Samada yang bercakap ni biol ataupun tak sekolah. Pertama, sampel DNA tahun 1998 telah pun dimusnahkan oleh ahli kimia Lim Kong Boon. Kedua, kalau betullah ada sampel DNA tu, dah kering lama dah pun yop. Sedangkan airmani yang ditemui didalam dubur Saiful adalah "barang fresh", mengikut kata pakar baru berusia beberapa hari. Jadi dakwaan ini ternyata tidak menasabah, apatah lagi menasarawak!

Pokok ceritanya, bagi Mahkamah untuk mengetahui identiti tuanpunya airmani didalam dubur Saiful itu yang dilabel sebagai Lelaki-Y, maka Mahkamah perlu mendapatkan DNA perbandingan. Kita boleh uji airmani seluruh lelaki yang ada di Malaysia ini untuk DNA perbandingan tersebut, tetapi kita mulakan dengan Anwar dahulu. Sebabnya mudah, Saiful mengadu Anwar yang "mengunyitkan" beliau. Maka sebab itulah pemberian sampel darah untuk ujian DNA oleh Anwar sangat penting.

Penting bukan kerana hendak membutikan Anwar "mengunyitkan" Saiful, tetapi penting kerana nak membuktikan yang hak dan kebenaran. Ada dua kemungkinan akan berlaku jika Anwar memberi sampel darah untuk ujian DNA perbandingan tersebut.

Jika ujian darah itu mendapati DNA Anwar menyamai DNA Lelaki-Y tersebut, ada kemungkinan Anwar akan bercuti panjang di Sg. Buloh Resort, mungkin lebih daripada 9 tahun. Kerana ketepatan ujian DNA adalah 99.95% benar dan betul.

Tetapi kalau ujian darah itu mendapati DNA Anwar tidak sama dengan DNA Lelaki-Y tersebut, maka bukan sahaja beliau mungkin dibebaskan daripada pertuduhan, silap-silap Kerajaan Barisan Nasional boleh tumbang yop. Kerana rakyat akan terus hilang kepercayaan!!!

Nah, kalau Anwar benar-benar yakin dia tidak "mengunyitkan" Saiful, tidakkah ini peluang terbaik untuk Anwar bukan sahaja untuk membersihkan namanya, malah untuk menumbangkan Kerajaan Barisan Nasional!?


Tak payah tipu-tipu, tak payah bohong-bohong, tak payah kelentong-kelentang, tak payah putar poosing, tak payah jual nama YDP Agong, tak payah lelong nama Panglima Angkatan Tentera, tak payah sogok Ahli Parlimen, tak payah kejor MP BN sampai ke Taiwan, tak payah pilihanraya, tak payah tiru Mesir atau Libya, pendekkata tak payah buat apa pun. Teman cukup yakin jika DNA itu tidak benar, rakyat sendiri akan bangkit menuntut Kerajaan dibubarkan. Malah tidak keterlaluan teman katakan rakyat sendiri akan mendokong Anwar dan diarak dari Mahkamah Jalan Duta ke mahkota Putrajaya!!! Bukankah itu jalan singkat ke Putrajaya; yang diidam-idamkan sangat oleh manusia yang ditabal bininya sebagai anugerah tuhan!!!

Tapi risikonya besar yop. Jika DNA itu benar, teman cukup yakin bukan sahaja rakyat, para pak jangoat sendiri akan mendokong dan arak Anwar daripada Mahkamah Jalan Duta ke Penjara Sg. Buloh. Silap-silap haribulan mau Karpal pun tumpang sekaki yop!

Pendek story yop, semuanya terletak ditangan manusia yang ditabal bininya sebagai anugerah tuhan ini. "To give or not to give - that's the question!"

Cuma teman nak landing dengan bertanya kepada segelintir pak jangoat yang berkiblatkan kepada manusia yang ditabal bininya sebagai anugerah tuhan ini; tidakkah terdetik sedikit pun dihati kecil mike nak mintak Anwar supaya berikan setitik aje darahnya untuk ujian DNA itu. Apa yang susah sangat. Setitik darah yang boleh menentukan kebenaran dan kepalsuan, setitik darah yang menentukan syurga atau neraka bagi pengikutnya. Pikior-pikiorkanlah yop. Janganlah kita menjadi golongan 'summum buqmum umyum fahuum - Kaum PBB - Pekak, Bisu & Buta!

Pada teman Anwar tidak sepatutnya berselindung disebalik teknikaliti dan peruntukkan undang-undang. Anwar tidak sepatutnya menyorok disebalik jubah Karpal. Iya, Mahkamah akan membuat keputusan; mungkin Hakim akan suruh, mungkin Hakim akan tolak. Itu hak Hakim dan Mahkamah untuk membuat keputusan. Kita tidak boleh ganggu, apalagi mengacau prosiding Mahkamah.

Tetapi Anwar perlu ingat, Mahkamah Rakyat juga sedang menanti. Dan Mahkamah Rakyat hanya pentingkan haq dan kebenaran.

Cuma teman nak kabornya, umat dan rakyat sudah mula heran, kenapa manusia yang ditabal bininya sebagai anugerah tuhan ini liat dan susah sangat nak bagi setitik darah kebenaran itu. Ada rahsia besar yang nak disembunyikan ke?

Dan jangan lupa Mahkamah ALLAH juga sedang menanti, dan Mahkamah ALLAH juga berpaksikan kepada haq dan kebenaran! Pikior-pikiorlah yop; ALLAH bagi otak bukan suruh buat lauk masak lemak cili api, tapi untuk digunakan!!!

Hanya setitik darah
bisa mengubah arah
samada semakin parah
atau mahkota meriah
rakyat makin marah
umat makin resah
mengapa liat susah
menitik sebutir darah!

Adios amigos, grasias senor & senorita.

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Rabu
10 Rabi'ul Akhir 1432
16 Mac 2011

FUDZAIL-CERPEN INTERKOK

Posted: 15 Mar 2011 04:24 AM PDT

(Kok Yangoat..bila aku punya turn nak berkok-kok darrr)

Cerpen : InterKok *

Oleh Mohd. Fudzail Mohd. Nor

1. Kok Zumma

Semua ini adalah dari perbualan yang didengari dan pengalaman secara langsung. Bukan dari laman WikiLeaks mahupun mana-mana blog. Bukan dari pihak ketiga. Boleh dikelaskan sebagai prima facie. Segalanya adalah kebetulan. Sesuatu yang ditakdirkan akan berlaku. Sesuatu yang tidak dapat dielakkan dari merempuh kehidupan tidak harmoni satu keluarga kelas menengah di kota raya.

Bukan keluarga 69 yang lucu dan sinis. Bukan keluarga Kennedy yang menjadi keluarga "diraja" di Amerika. Bukan keluarga elit di kalangan senarai orang paling kaya. Bukan mana-mana kerabat yang glamor.

Sekadar sebuah keluarga yang tiba-tiba menjadi sebahagian dari perjalanan demokrasi. Mungkin satu teater yang tidak semena-mena menjadi pecah panggung kerana lebih hebat dari drama bersiri Korea dan Indonesia di TV.

Begitulah yang terjadi diluar jangkaan. Fakta lebih aneh dari fiksyen. Fiksyen pun tidak sehebat fakta kerana kehidupan adalah sebuah teater yang penuh dengan luar jangkaan dan kadang-kadang lebih tidak logik. Dan dia, ditakdirkan menjadi sebahagian dari konflik keluarga yang turut mempengaruhi ramai manusia marhaen.

"Saya mempunyai bukti semua salah laku Kok Zamin, abang kandung yang tidak mengaku saya sebagai adiknya sendiri kerana kepentingan politik dan mempertahankan mentor yang bertaraf dajal."

Suara Kok Zumma memecah suasana. Bergetar dengan nada kemarahan. Wajahnya memaparkan kebencian. Melepaskan segala yang menjadi lava dari gunung berapi dalam gua dirinya. Dengan usia empat puluhan dan masih sahaja belum berkahwin, masih anak dara, Kok Zumma cuba menonjolkan sedikit kegedikan aura wanita anggun. Keinginan untuk menjadi wanita pertama negara sudah lama terbenam, dan sisa-sisa impian masih terpancar dari gaya pembawaan, berpakaian jenama dan designer label mengerlap-ngerlip. Itulah dia, wanita berani yang perasan bertaraf mujahidah agung abad ini.

"Kok Zamin bukan sahaja menjadi alat kepada Sheikh Kok, alat politik, kadang-kadang alat melepaskan nafsu serakah, malah isterinya juga sebahagian dari pakej konspirasi terhebat abad ini. Mereka adalah pengkhianat bangsa yang boleh menjahanamkan negara kalau berkuasa!"

Kok Zumma sudah tidak boleh bersembunyi lagi. Mahu melepaskan semuanya dari dalam kelambu ke dalam seluar dalam. Cerita sensasi yang boleh menjadi tajuk besar di mana-mana tabloid dunia. Cukup sensasi sehingga boleh melariskan jualan mana-mana tabloid, apalagi dengan wajah Kok Zumma yang kadang-kadang menjadi ludahan para mereka yang tidak faham perjuangan sucinya.

Para wartawan yang hadir berkelip- kelip mendengar pembocoran rahsia selanjutnya dalam sebuah keluarga yang seakan siri Simpson. Cuma bezanya berkisar pada adik beradik yang berlainan arah dalam semua segi dan hala tuju. Hatta dalam membicarakan sesuatu yang berkaitan dengan hal-hal rahsia keluarga.

Maka Kok Zumma terasa lega, amat berpuas hati di sidang media yang menjadi lebih sensasi kerana bukan sahaja pelbagai dokumen di paparkan, malah segala carut marut yang dilontarkan sesama adik beradik.

"Saya tidak akan berhenti memperjuangkan kebenaran selagi Kok Zamin dan mentornya Sheikh Kok terus memperdaya bangsa, terus hidup dalam pembohongan dan penipuan. Mereka adalah munafik yang mesti ditentang habis-habisan, selagi nyawa bernafas, saya akan terus membongkar amalan luar tabie para pengkhianat ini!"

Bergema suara Kok Zumma mengakhiri sidang media tergempar di sebuah hotel lima bintang.

"Untuk maklumat lanjut, terkni dan sensasi, sila ikuti Twitter, Facebook, Youtube dan blog saya!"

Para wakil media terus menggempur dengan pelbagai soalan. Kok Zumma terus juga melayan kerana peluang untuk muncul di semua media perdana adalah promosi dan publisiti yang boleh membawa banyak bisnes baru. Kalau tidak musuh atau peminat baru.

Kok Zumma bertukar menjadi mata mesra sehingga setiap yang hadir mula merasakan dialah wanita luar biasa dekad ini yang mesti diberi sokongan kerana dialah penyelamat agama, bangsa dan negara dari konspirasi setan anggota lain keluarga Kok.

2. Kok Zawan

Katanya tidak mahu jadi stereotaip. Dia telah banyak melakukan perkara-perkara yang luar biasa dalam dunia hiburan. Misi dan visi dalam perjuangan yang membawa dia ke persada pentas dunia hiburan bertaraf nasional. Walau masih tidak ke mana-mana untuk ke peringkat asia tenggara, Kok Zawan tahu yang dengan apa yang telah dilakukan, dia sepatutnya telah lama bergelar datuk. Walau mungkin dianugerah datuk paling rendah dalam kelasnya, Kok Zawan tahu yang dia adalah material seorang datuk.

Semua orang tahu yang dia berani begitu meneroka dimensi baru dalam persembahan TV realiti. Kepopularan yang memungkinkan dia boleh dianggap satu ikon dan idola semasa. Keceluparannya dalam memberi komen, melebihi taraf Simon Cowell dalam program American Idol.

"Sundal!"

Sepatah komen Kok Zawan melalui Twitter.

Pelbagai komen menerpa dari sepatah kata yang sudah sinonim dengan lenggok bahasa Kok Zawan. Itulah Kok Zawan. Celuparnya sudah bertaraf antarabangsa. Komen-komen yang berisi makin hamun, carut marut dan lucah menjadikan dia lebih popular. Suka atau benci, itulah Kok Zawan, penghibur superstar.

Siapakah yang sundal?

"Kakak aku!" Jawab Kok Zawan selamba di sebuah pusat karaoke eksklusif untuk para jantan istimewa sahaja, seperti yang diiklankan.

"Kau cakap kakak kau Kok Zumma itu sundal?" Tanya teman baiknya, Kok Zanil. Keduanya kadang jadi seteru, bergaduh di TV, Twitter, blog dan dalam drama yang mereka terbitkan bersama. Bermaafan di program hari raya dan sambung bergaduh sebagai promosi yang sensasi. Itulah publisiti terbaik untuk meramaikan penonton dan menaikkan rating. Penaja berebut-rebut dan mereka jadi jutawan sebagai idola remaja masa kini dan boleh meminta bayaran setimpal di mana-mana pertunjukan, sama ada untuk amal atau untuk kaut untung semata-mata.

"Sundal kelas pertama, buat malu bangsa mahu saman adik beradik berbilion ringgit!"

Kok Zawan dengan kegedikan bercakap dengan tangan berpusing lembut. Dia pernah berkali-kali berlakon sebagai mak nyah dan tidak pernah menafikan yang dia adalah seorang mak nyah. Dia bangga sebagai mak nyah kerana baginya, utuk apa jadi hipokrit, jadi munafik dalam dunia yang terbuka. Tidak perlu bersembunyi dengan berlakon seperti orang biasa.

Lagipun dia sudah bertaraf ikon dan idola nasional, menjadi ikutan ribuan anak-anak muda yang dahagakan mentor dalam dunia globalisasi dan penuh dengan saingan produk import. Siapa tidak kenal Kok Zawan dan Kok Zanil sebagai tokoh penghibur dan budaya.

Bak pendekan ciri-ciri komputer, WYSIWYG, iaiatu What You See is What You Get!

"Semua itu adalah lakonan semata-mata. Badan sendiri penuh najis jijik, lesbian tak guna. Mahu bisnes lah itu. Selepas lama senyap sebab kenyang dengan projek, tiba-tiba kembali dengan modal sama, jatuh miskin apa! Memang sundal!"

Sambung Kok Zawan sambil matanya sesekali menjeling ke skrin TV yang menyiarkan protes rakyat Mesir. Dia pernah menyokong Hosni Mubarak kerana katanya pemimpin diktator kadang lebih baik dari demokrasi. Pendapat yang dia tidak pernah tarik balik walau jutaan rakyat Mesir bangkit memprotes berhari-hari di Dataran Tahrir, setelah 30 tahun bawah rejim diktator.

Kaki rasuah

"Tidak betul ke tuduhan Kok Zumma pada abang kau si Kok Zamin itu? Malah dahulu kau sokong Kok Zumma? Habis-habisan kau membantai Kok Zamin dan Sheikh Kok sebagai kaki rasuah, malah teroris!"

Kok Zawan tergelak. Kemudian terkekeh sendiri, seperti lakonan mak nyahnya walau pernah mengaku jantan sebenar yang belum mahu kahwin.

"Siapa kata aku ubah pendirian? Dahulu aku sokong Kok Zumma sebab masa itu memang aku rasa dia betul. Sekarang aku yakin dia tidak betul. Kenapa selepas berbelas tahun mahu tunjuk bukti-bukti baru. Apa bukti-bukti boleh direka-reka?"

Kok Zanil sama ketawa. Kedua-duanya saling berpelukan sambil menikmati jus. Memulakan sesi karaoke dengan lagu Maher Zain, MasyaAllah.

"Kok Zamin itu memang sah biseksual ke?"

Kok Zanil bertanya kembali dalam kesamaran bilik karaoke. Sesuatu yang tiba-tiba mengasak jiwa Kok Zanil kerana dia pernah berkahwin, sudah ada anak-anak sebelum mengenal dirinya yang sebenar. Jantan yang sukakan jantan. Kok Zanil teringat isteri Kok Zamin, kakak ipar Kok Zawan iaiatu Kok Zamzi yang berkawan baik dengan bekas isterinya. Dia pernah mengsyaki sesuatu kerana mereka kelihatan terlalu mesra. Walau tidak pernah terbukti, mungkin itulah proses usia yang penuh kekeliruan dalam kegawatan dunia material.

Kok Zawan menjeling manja. Menunjukkan wajah sedikit cemburu. Memang hatinya selalu cemburu dalam usia meningkat dan pelbagai pilihan yang ada di kalangan "ahli-ahli" muda persatuan sosial atas talian mereka yang semakin bercambah melalui Facebook.

Dan Kok Zanil segera mengusap rambut Kok Zawan yang didandan oleh seorang pendandan ternama. Yang sama-sama bertaraf jantan. Sama-sama menjadi sebahagian dari budaya semasa, jantan suka jantan. Trend abad ke 21 yang menjadikan kehidupan semakin meriah di sebuah negara majmuk dan menghampiri sebuah negara maju.

"Jangan kau nak goda abang aku itu, mentang-mentang dia bakal jadi pemimpin besar, apa kamu ada niat dan mahu jadi wanita pertama?"

Kok Zawan menampar-nampar Kok Zanil dalam suasana yang boleh menjadi sebahagian dari adegan sensasi filem pecah panggung, sebagai pasangan romantis yang serasi untuk siri komedi, Hantu Kok Zimah Kahwin Zombie!"

3. Kok Zamin

Dia telah hampir ke kemuncak hierarki politik parti. Kalau silap haribulan, boleh jadi ketua menteri. Begitulah yang berada di fikiran Kok Zamin sebaik disahkan sebagai timbalan presiden. Cuma, bila-bila masa sahaja mentor politiknya boleh masuk penjara kerana pelbagai pertuduhan di mahkamah dan luar mahkamah. Dari kes luar tabie, kes pengkhianat, kes perisik CIA, kes ejen Yahudi ke kes terorisme.

Begitupun, dalam politik apa sahaja boleh berlaku. Politik adalah persepsi dan persepsi adalah penting. Semuanya tidak mustahil dalam politik. Dia tahu semua itu, dalam politik, matlamat menghalalkan cara dan cara tidak pernah terbatas. Sama ada halal, haram, sunat, makruh, harus mahupun melanggar undang-undang, selagi ada kemahuan, selagi itu ada ruang untuk manipulasi.

"Bagaimana dengan kemunculan semula Kok Zumma? Ada strategi baru?" Sheikh Kok perlahan bertanya di ruang pejabat parti.

"Selain Kok Zawan yang memberikan sedikit ruang untuk bernafas, kita terperangkap dengan strategi kitar semula musuh!"

Kok Zamin masih terdiam. Dia telah membayar saguhati pada Kok Zawan untuk membeli sokongan. Adik bongsu yang pernah berpatah arang. Berputus hubungan adik beradik kerana pegangan dan pendirian politik terlampau. Kafir mengkafir dan memurtadkan sesama bangsa.

Sheikh Kok dan Kok Zamin telah lama mengukir hubungan, seakan adik beradik. Apa sahaja milik Kok Zamin adalah milik Sheikh Kok, bak kata Kok Zumma, termasuk isteri.

"Semakin banyak yang terbongkar dan akan terbongkar, sama ada melalui WikiLeaks, pembocoran oleh mereka yang meninggalkan parti dan tentunya musuh-musuh itu yang tidak akan berdiam diri. Kita perlu strategi baru yang lebih efektif kerana mungkin ramai kalangan kepimpinan yang mula meragui perjuangan kita, terutama apabila kita tidak dapat lagi mempertahankan diri secara siber!"

Kok Zamin melepaskan suaranya. Dalam dirinya ada kekeliruan setelah melalui pelbagai kejutan dan pelbagai peristiwa semenjak bernaung bawah kepimpinan Sheikh Kok. Semenjak merasa kekuasaan dalam pemerintahan, disingkirkan dan mahu kembali menapak ke kekuasaan. Pahit getir, suka duka, pahit manis dan kekayaan yang dikumpul belum cukup selagi belum mencapai impian sang mentor, Sheikh Kok. Mereka sama-sama mahu ke kemuncak walau apa cara pun.

"Apa strategi baru? Mereka boleh kitar semula strategi, kenapa tidak kita?"

"Kita sudah masuk tahun 2011, abad baru, dasawarsa baru, banyak strategi sudah menjadi lapuk. Lihat warga Mesir dan Tunisia bangkit melalui jalinan sosial atas talian. Walau majoriti penyokong alternatif bersama kita, musuh ada pilihan lain dan mereka mungkin belajar dari apa yang telah berlaku untuk memastikan tidak berulang di sini!"

Kok Zamin tidak mahu meneruskan kata-kata kerana tidak mahu mengulang perbualan kitar semula. Dia ada sesuatu yang lebih besar dan penting mahu disampaikan.

"Saya baharu sahaja menerima maklumat terkini dari Kok Zawan!"

Suara tegas Kok Zamin menyebabkan Sheikh Kok tersentak dalam melihat kertas-kertas pertuduhan yang akan membawa dia kembali ke mahkamah, menyambung perbicaraan yang telah berjaya dilambat-lambatkan. Strategi yang berhasil untuk memastikan dia tidak kembali ke penjara, tidak kembali menjadi banduan. Sesuatu yang cuba dielakkan dalam usia semakin tua, walau dia tahu yang tidak boleh menang dan dibebaskan.

"Adik beradik kami, keluarga Kok yang lain telah kembali bersatu, kali ini selain saya dan Kok Zawan, semua akan menyokong Kok Zumma, mereka menerima bayaran jauh lebih tinggi dari yang kita tawarkan untuk menutup mulut!"

Suasana menjadi sepi dan menyeramkan seketika. Seakan ada latar muzik dari filem-filem seram tempatan. Latar muzik yang kadang-kadang tidak kena pada tempatnya.

Sheikh Kok menyandarkan diri, merenung jauh. Menembusi dinding. Debaran semakin kencang. Wajah semakin menghitam. Bayangan penjara dan kehilangan sokongan merempuh kewarasan. Walau tidak mahu membayangkannya, dia tahu yang waktunya semakin hampir untuk pilihan terakhir.

"Tidak bolehkah kita dapatkan dokumen-dokumen yang ada pada Kok Zumma dan bakar seperti mereka yang membakar Interlok?" Kok Zamin menggeleng.

"Semua dokumen rahsia kita telah diberikan kepada polis!"

Sheikh Kok pun menghela nafas. Percaturan politik, persepsi dan perang psiko serta pelbagai perancangan, sama ada untuk jangka pendek atau jangka panjang menemui jalan buntu. Berita mengenai semakin ramai ahli dan pengikut yang keluar dan belot sudah semakin kerap untuk terus dalam keadaan penafian dan berlakon yang tiada apa-apa berlaku.

"Gerakan opsyen terakhir kita!'

Kok Zamin mengangguk. Hanya mereka berdua tahu untuk bila terpaksa menekan butang kecemasan dan terjun paracut. Kalau perlu, tidak lagi boleh lari ke mana-mana kedutaan untuk perlindungan politik sebagai gimik yang pernah memberi simpati. Pembohongan sudah lama terbongkar dan kalau diulang boleh menjadi cerita humor yang tidak kelakar langsung.

Mereka perlu segera mencari jalan, seperti bekas presiden Tunisia Zainal Abidin Ali, atau Shah Iran, lari ke mana-mana negara yang sudi menerima dan memberi suaka politik. Perang sesama keluarga porak peranda Kok boleh menjahanamkan segala yang dirancang rapi bersama sahabat-sahabat dari Washington dan Tel Aviv. Bertahun-tahun merancang dan melaksana, akhirnya realiti menyambar dan memusnahkan impian sang mentor dan protege.

"Cis! Kita tewas dalam perang saraf InterKok!!

Mohd. Fudzail Md. Nor
Dubai
*Cerpen ini disiarkan di akhbar Mingguan Malaysia bertarikh 13 Mac 2011. Bagi yang berminat dengan penulisan saudara Fudzail Md. Nor, sila layari www.fudzail.blogspot dan dapatkan cerpen terbaru beliau "Trilogi Aoteroa".

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang