Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 5 Februari 2011

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Open Letter To Anwar Ibrahim

Posted: 05 Feb 2011 01:46 PM PST

Dear YB DSAI,

Since the day the great Tun sacked his deputy, the seed of reform was sowed. The Tun Dr can either be scorned or praised for that defining moment when he made a decision to annihilate his deputy in disgrace.

And so began that arduous battle between DSAI and the Barisan Nasional.

Today, one man stands out battling a whole crew of BN aligned politicians. That in itself is amazing.

While DSAI has successfully reined in the decades old battle weary 'opposition' parties, BN rightly so now aims for that one single target –DSAI.

The billion-dollar question is: Will he survive the onslaught? Will his pact stay the ground, come what may?

Or will BN be hammered into a tight corner, fighting tooth and nail for survival?

The answer lies not within the power corridors of the ruling government. The answer also cannot come from the 'opposition' pact. The answer – fortunately or otherwise, lies in the hearts and minds of the rakyat.

If the rakyat cannot withstand the price that must be paid for reform, then they will have aided the demise of a political hope for many – DSAI.

If the rakyat believed that DSAI is not a hope but a curse, then BN would have killed this man the day after he was unceremoniously sacked and hackled in prison.

But what we are witnessing today is that hard to assimilate fact by several quarters, i.e. that DSAI is making in-roads into the hearts and minds of the rakyat despite the advantage position of the ruling elite.

If this is not true, the BN should test the waters. BN at best can arrest DSAI and all his powered-allies. Incarcerate them in prison. Sell the story to the rakyat about DSAI and his teams' wrong doings. What will be the eventuality?

Will the rakyat celebrate in a euphoric mood or will there be a sea of street protests as in the likes of Tunisia and Egypt?

If anyone cares for the well being of the humble citizen, this battle must cease. Give the platform back to the citizens to vote their hero –DSAI or BN. And let the winner take the lead to re-build a nation of people who are praying and crying for a happy future.

……..Thanks to MT.

As Salaam,

J.D. Lovrenciear

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


Ketua PKR Sabah Pajudin keluar parti, sertai Umno

Posted: 05 Feb 2011 07:01 AM PST

Siapa Sebenarnya Dr Mahathir?

Posted: 04 Feb 2011 07:09 PM PST

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Dari Meja SU MPN: SELAMAT TAHUN BARU CINA

Posted: 05 Feb 2011 08:17 AM PST

SELAMAT TAHUN BARU CINA

Semoga tahun arnab ini akan mendatangkan kesejahteraan kepada kehidupan dan melakar kemenangan bermakna buat PR Negeri Sembilan.

Di sini, PKR Negeri Sembilan mengambil kesempatan mengucapkan selamat menyambut perayaan bermakna ini buat seluruh rakyat berbangsa Cina dan juga para rakan-rakan pejuang dalam PR Negeri Sembilan dari parti DAP dan PKR.

Ribuan maaf dihulurkan kerana kelewatan mengemaskini blog ini. Terima kasih buat para pengunjung yang sentiasa menyokong perjuangan PKR dan PR di Negeri Sembilan.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Najib mungkir janji Veteran Tentera, ada pihak Sabotaj PM?

Posted: 04 Feb 2011 05:45 PM PST


Najib menjanjikan macam-macam kepada veteran tentera dan guru KAFA. Guru KAFA dijanjikan kenaikan elaun RM200 atau RM300 bermula Januari 2011, tapi masih belum dapat. Veteran tentera dijanjikan pelbagai manafaat, tapi janji tinggal janji. Adakah Najib hanya pandai berjanji tapi tak pandai tunaikan, atau ada pihak sengaja nak sabotaj Najib?

MANA KADAR BARU KHAIRAT KEMATIAN
Utusan Malaysia 5 Feb 2011

SAYA ingin merujuk pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semasa berucap sempena perhimpunan raksasa Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) di Stadium Bukit Jalil pada 10 Oktober 2010.

Beliau mengumumkan dua khabar gembira kepada kami veteran tentera iaitu sumbangan khairat kematian sebanyak RM3,000 berbanding RM500 sebelumnya dan bayaran sagu hati kepada anggota yang cacat anggota badan dalam operasi sebelum 1994 akan segera diselesaikan dalam masa terdekat.

Setakat ini, saya difahamkan cawangan Jabatan Hal Ehwal Veteran di negeri-negeri belum menerima sebarang arahan pembayaran terutama berkaitan sumbangan khairat kematian yang dikatakan berkuat kuasa serta-merta.

Adalah diharapkan Perdana Menteri memastikan perkara ini dapat disegerakan kerana kebanyakan kami sudah berusia lebih 60 tahun. Takut ada di antara kami sudah tiada lagi.

VETERAN HILANG UPAYA
Ipoh, Perak
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0205&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_07.htm

Kisah sebelum ini BEKAS TENTERA JUMPA NAJIB BELUM DAPAT ELAUN di http://amkns.blogspot.com/2010/10/bekas-tentera-jumpa-najib-belum-dapat.html

KISAH GURU KAFA BELUM DAPAT KENAIKAN ELAUN DIJANJIKAN KERAJAAN BN DI http://amkns.blogspot.com/2011/01/pilihanraya-kecil-di-nsembilan-dah.html

Utusan Malaysia 25 Okt 2010

SAYA adalah antara ribuan bekas tentera yang telah hadir ke perhimpunan raksasa yang diadakan di Stadium Bukit Jalil pada 10 Oktober lalu. Untuk mengelakkan terperangkap dalam kesesakan lalu lintas saya serta beberapa rakan telah menaiki LRT dari Stesen Sentul.

Sambutan yang diberikan oleh bekas-bekas tentera amat menggalakkan. Tapi saya serta rakan- rakan amat kecewa kerana hanya bekas-bekas tentera yang menaiki bas yang disediakan oleh pihak PBTM sahaja yang mendapat ganjaran wang tunai.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1025&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_05.htm

PM umum insentif baru untuk bekas tentera
10/10/2010 5:04pm

BUKIT JALIL 10 Okt - Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan sumbangan khairat kematian kepada bekas tentera melalui Yayasan Veteran dinaikkan daripada RM500 kepada RM3,000.

Perdana Menteri turut mengumumkan bahawa kerajaan akan segera menyelesaikan tuntutan ex-gratia anggota tentera yang cacat anggota sebelum 1994.

Beliau berkata demikian dalam ucapan sempena Perhimpunan Raksasa Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) di Stadium Putra Bukit Jalil di sini hari ini. - Utusan

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1010&pub=utusan_malaysia&sec=Terkini&pg=bt_23.htm&arc=hive

Bekas tentera bakal terima dua insentif

KUALA LUMPUR 10 Okt. - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan dua insentif yang akan menggembirakan kira-kira 300,000 bekas anggota tentera yang selama ini sanggup mengorbankan nyawa demi memastikan keamanan negara.

Dua perkara itu ialah sumbangan khairat kematian sebanyak RM3,000 daripada RM500 sebelum ini yang akan berkuat kuasa serta-merta.

Selain itu, bayaran ex-gratia kepada anggota yang cacat anggota badan kerana terlibat dalam pertempuran sebelum 1994 akan segera diselesaikan dalam masa terdekat.

"Pasukan keselamatan sama ada yang masih dan berhenti berkhidmat kepada negara merupakan kumpulan masyarakat yang amat penting. Kerajaan memang menjaga kebajikan kumpulan ini mengikut kemampuan kewangan kita.

"Semasa menjadi Menteri Pertahanan pada 2001, saya telah menubuhkan Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) Angkatan Tentera Malaysia dan sejak itu sebanyak RM197 juta dibelanjakan bagi membantu kebajikan bekas tentera.

"Namun usaha ini perlu disemak mengikut kemampuan kewangan negara, tentu sekali jika kita mampu bantuan akan ditambah, sebab itulah hari ini saya umumkan dua insentif besar ini," katanya

Najib mengumumkan demikian semasa berucap sempena Perhimpunan Raksasa Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM) di Stadium Putra Bukit Jalil di sini hari ini.

Hadir sama pada majlis yang julung kali diadakan itu ialah Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden PBTM, Datuk Muhammad Abd. Ghani serta hampir 20,000 bekas anggota dan pegawai tentera dari seluruh negara.

Sementara itu, Ahmad Zahid ketika ditemui selepas majlis itu memberitahu bahawa terdapat kira-kira 2,000 anggota tentera yang cacat anggota kerana terlibat dalam pertempuran bermula pada zaman darurat hingga 1994.

Katanya, kumpulan yang akan mendapat ex-gratia ini, senarai nama mereka akan dikemas kini oleh PBTM, JHEV dan Kementerian Pertahanan, pembiayaan sepanjang hayat mereka akan dibuat setelah Perdana Menteri menelitinya kerana ia melibatkan jumlah yang besar.
Mengenai khairat kematian pula, Ahmad Zahid berkata, ia akan dilaksanakan tanpa perlu menunggu Akta Veteran diluluskan dan JHEV telah diarahkan untuk membuat penelitian jumlah sebenar yang terlibat.

"Komitmen Perdana Menteri itu merupakan penghargaan beliau dan kerajaan terhadap bekas anggota tentera, beliau amat memahami kesukaran yang terpaksa ditanggung apabila berlakunya kematian.

"Berdasarkan kepada keadaan semasa, RM500 itu tidak mencukupi dan kenaikan ini memang sesuatu yang diharapkan oleh veteran tentera dan keluarga mereka. Harap ia dapat melega dan meringankan sedikit beban mereka," katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1011&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_01.htm&arc=hive

Pelajar IPTA di Malaysia terseksa, kelaparan, derita

Posted: 04 Feb 2011 05:28 PM PST


Apakah rakyat Malaysia akan mengikut jejak langkah rakyat Tunisia, Mesir dan Yaman? Jangan tunggu sampai jadi begitu, nanti semua orang susah. Selesaikan penderitaan pelajar-pelajar kita di IPT dalam Malaysia ini. Pemimpin jangan bermewah-mewah, rakyat derita, papa kedana, hutang keliling pinggang.

Pelajar 'terseksa' PTPTN belum diterima - PKPIM
KOSMO 5 Feb 2011

KUALA LUMPUR - Ramai pelajar institusi pengajian tinggi awam dan swasta mendakwa mereka masih belum menerima wang pinjaman daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi semester ini.

Lebih mengecewakan lagi ada sesetengah universiti sudah menuntut yuran peperiksaan akhir semester namun, wang pinjaman itu masih belum diperoleh.

Exco Pendidikan dan Penyelidikan Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Ahmad Afif Ahmad Mohtari Yasim berkata, pihaknya menerima banyak aduan mengenai masalah tersebut membabitkan pelajar di seluruh negara.

"Kes ini bukan kes kecil sebaliknya dihadapi oleh begitu ramai penuntut di seluruh negara. Malah mungkin ada pelajar sekarang sedang berlapar dan menanggung seksa kerana tiada wang," dedahnya kepada Kosmo! semalam.

Menurut Ahmad Afif, selain itu, masalah yang timbul ekoran kelewatan wang PTPTN juga melewatkan pelajar membeli buku teks, pembayaran yuran universiti dan pembayaran sewa tempat tinggal.

"Bayangkan, bagaimana seorang pelajar yang datang daripada keluarga sederhana terpaksa mengikat perut selama beberapa bulan kerana tidak mempunyai wang selama satu semester," jelasnya.

Lebih memburukkan keadaan, kos makanan dan minuman di institusi pengajian tinggi di sekitar Lembah Klang mencecah lebih kurang RM10 sehari.

"Jadi, bagi sebulan kos paling minimum hanya untuk makan dan minum sahaja sudah cecah RM300. Tambah pula yuran pengajian sekitar RM350 sehingga RM800 dan buku-buku rujukan akademik mencecah RM250.

"Bayangkanlah jumlah sekitar RM1,500 yang terpaksa ditanggung sendiri oleh para pelajar universiti kita sebelum masuknya pertengahan semester. Bagaimana mereka mahu bertahan sehingga tiga bulan untuk satu semester," katanya.

Justeru, PKPIM mahu PTPTN memberi penjelasan mengenai kelewatan tersebut dan mencari satu mekanisme bagi menyelesaikan segera masalah tersebut.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0205&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_10.htm

JANGAN TUNGGU SAMPAI RAKYAT MARAH DAN MEMBERONTAK
Utusan Malaysia 5 Feb 2011

APABILA rakyat sudah mula marah akibat kesempitan hidup dan sudah bosan dengan pemerintahan kuku besi, maka banyak perkara buruk akan berlaku. Itulah yang terjadi di Tunisia, apabila rakyat bangkit memberontak sehingga membawa kepada tumbangnya kerajaan Presiden Zine El Abidine Ben Ali, yang terpaksa membawa diri ke Arab Saudi untuk mendapatkan perlindungan.

Apa yang aneh dalam tunjuk perasaan di Tunisia, Algeria, Yemen, Jordan, Syria dan Mesir ialah pemberontakan rakyat bukanlah kerana faktor politik ataupun kudeta tentera tetapi ia didorong oleh faktor ekonomi semata-mata.

Ia berpunca apabila rakyat mula menjadi marah akibat 'kebuluran' dan terpaksa menjalani kehidupan yang sukar selama berdekad-dekad di bawah pemerintahan kerajaan kuku besi, ketiadaan pekerjaan dan tidak ada pembangunan serta peluang-peluang ekonomi yang adil.

Keadaan ini semakin memuncak sejak kebelakangan ini berikutan kenaikan harga barangan yang melonjak, harga minyak yang melambung kesan kemelesetan ekonomi global dan inflasi yang semakin tinggi.

Pada masa yang sama, perasaan tidak puas hati yang membelenggu rakyat jelata selama berdekad-dekad akibat penindasan kerajaan, gejala rasuah yang berleluasa, penyelewengan di kalangan ahli politik dan pegawai atasan kerajaan meningkatkan lagi kemarahan rakyat terhadap pemimpin sehingga mendorong mereka untuk bangkit memberontak.

Apa yang berlaku di Mesir sekarang adalah manifestasi kebencian rakyat sudah sampai ke kemuncaknya.

Seluruh dunia kini mengikuti perkembangan di Mesir dengan penuh minat dan prihatin dengan nasib penunjuk perasaan yang mempertaruhkan keselamatan mereka demi membawa perubahan yang sekian lama dinantikan.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0205&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_05.htm

PESERTA HIMPUNAN DISEMBUR, DITANGKAP

KUALA LUMPUR, 4 Feb 2011 : Satu memorandum hari ini diserahkan kepada Kedutaan Amerika Syarikat melalui satu himpunan membantah sokongan negara itu terhadap pemerintahan Hosni Mubarak yang ditolak rakyat

Mereka termasuk Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub, Pengerusi Lajnah Antarabangsa PAS, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, AJK PAS Pusat, Mohamad Sabu, Setiausaha Agung Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid, Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mat Akin, Presiden PSM Dr. Nasir Hashim dan Penyelaras PSM, S. Aruchelvan dan lain-lain.

Dianggarkan hampir 10 ribu menyertai himpunan kali ini selepas kali pertama himpunan sama dibuat Isnin lalu di hadapan Kedutaan Mesir bagi mengutuk kekejaman kerajaan negara itu dibawah Presidenya, Hosni Mubarak.

Himpunan itu bagaimanapun dicemari dengan insiden tangkapan dan semburan watercanon oleh pihak polis dan Pasukan Simpanan Persekutuan FRU.

Beberapa petugas Unit Amal PAS dan orang ramai ditangkap di hadapan Masjid Tabung Haji ketika pihak polis cuba menyuraikan himpunan tersebut selepas selesai menyerahkan memorandum.

Polis didakwa menggunakan kekerasan dengan memukul, menyepak dan memaki peserta himpunan dan difahamkan tujuh ditangkap dan dibawa ke Balai Polis Dang Wangi.

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=30697:peserta-himpunan-disembur-ditangkap&catid=41:utama-muka-depan&Itemid=124

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang