Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 14 Januari 2011

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Umno bawa 'pelakon veteran' serang Anwar

Posted: 14 Jan 2011 12:20 AM PST

KUALA LUMPUR, 14 Jan: Ketua Penerangan PAS Perak, Drs. Khalil Idham Lim menyifatkan Umno BN semakin terdesak apabila menampilkan kembali Ummi Hafilda Ali untuk menyerang Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Khalil yang menyifatkan Ummi sebagai 'pelakon vateran' Umno bagaimanapun yakin dia tidak akan berjaya mengheret Anwar ke penjara.

"BN semakin terdesak dengan cuba mendatangkan pelakon veteran Ummi Hafilda untuk serang Datuk Seri Anwar.

"Saya yakin lakonan Ummi Hafilda tidak akan menjadi untuk sekian kalinya," kata beliau yang juga Pengerusi Sekretariat Pakatan Rakyat Perak.

Menurutnya, tindakan menampilkan kembali Ummi ke medan fitnah ini menunjukkan Umno BN tidak yakin dengan dakwaan liwat membabitkan bekas pembantu peribadi Anwar, Saiful Bukhari Azlan.

"Bagi saya, mereka sudah tak yakin dengan budak Saiful untuk penjarakan semula Datuk Seri Anwar.

"Sekarang pelakon veteran Ummi dibawa kembali dengan cerita yang diketawakan oleh rakyat Malaysia termasuk budak-budak tadika," katanya.

Beliau juga berkata, tindakan Umno BN menggunakan serangan peribadi untuk memusnahkan Pakatan rakyat membuktikan mereka sudah kehabisan idea dan takut untuk berdepan isu nasional yang melibatkan rakyat.

"Kalaulah agenda menyerang peribadi dalam Pakatan nampaknya ke depan , itulah tanda BN sudah kehabisan modal.

"Maknanya BN sudah sangat celaru dan tidak berani berdepan dengan isu nasional yang lebih penting," katanya.

Beliau turut mempersoal tindakan Ummi yang menunggu sehingga sepuluh tahun sebelum menampilkan 'bukti baru' mendakwa penglibatan Anwar dalam skandal seks.

"Lucunya Ummi dah tunggu sepuluh tahun baru dedah bukti baru, nampak sangat ada sesuatu yang tidak kena," katanya.

Semalam, Ummi dalam sidang medianya nekad akan memulakan saman terhadap Anwar berhubung dakwaan penyalahgunaan kuasa yang menyebabkan dirinya ditahan pada 1997.

Ummi sebelum ini juga merupakan saksi utama dalam kes perbicaraan liwat membabitkan Anwar pada tahun 1998.


Sumber: Harakah Daily

Akhbar tiruan Selangorkini akan muncul

Posted: 14 Jan 2011 12:17 AM PST

KUALA LUMPUR, 14 Jan: Selangorkini, akhbar rasmi kerajaan negeri Selangor kini terbukti berkesan apabila ada pihak dikatakan sedang berusaha untuk menerbitkan akhbar yang seumpama itu.

Menurut sumber, akhbar tiruan itu dinamakan Selangor Terkini dan edisi pertamanya bakal terbit mulai Januari ini.

Selangor Kini yang diterbitkan oleh pejabat MB Selangor yang mula diterbitkan pada hujung 2008 kini dicetak 120,000 naskah dua kali sebulan.

Ia diedarkan secara percuma melalui pejabat Adun Pakatan Rakyat di seluruh negeri itu disamping diletakkan juga di tempat-tempat lain yang dikunjungi oleh orang ramai di negeri itu.

Melihat kepada kandungan edisi pertamanya, penerbit akhbar ini dipercayai mempunyai kaitan dengan Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Noh Omar kerana gambar beliau ada pada muka depan dan belakang akhbar ini.

Pihak kerajaan negeri Selangor dikatakan tidak membantah penerbitan begini kerana ia menunjukkan media mereka berkesan tetapi penggunaan logo rasmi kerajaan negeri adalah tidak betul.

Sumber: Harakahdaily

Umno-BN Rampas Kuasa Sultan Serah Kepada Kerajaan Pusat

Posted: 14 Jan 2011 12:17 AM PST

KS10Isu perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri sedang hebat dibincangkan dikalangan rakyat Negeri Selangor khususnya dan Malaysia secara amnya.

Sehubungan dengan itu, saya ingin mengemukakan isi kandungan perlembagaan Negeri Selangor berhubung perlantikan Setiausaha Kerajaan, sebelum dan selepas pindaan yang dibuat oleh BN pada tahun 1993.

Berdasarkan apa yang dikemukakan, tuan-tuan dan puan-puan bolehlah membuat keputusan sendiri akan siapa sebenarnya yang merampas kuasa Sultan dan kerajaan Negeri dan menyerahkannya kepada kerajaaan Pusat.

PERLEMBAGAAN SEDIA ADA SELEPAS PINDAAN

LII.(1) Maka hendaklah diwujudkan jawatan Setiausaha Kerajaan, Penasihat Undang-undang Negeri dan Pegawai Kewangan Negeri: dan perlantikan ke jawatan-jawatan itu hendaklah dibuat oleh Suruhanjaya Perkhidmatan yang berkenaan dari kalangan anggota mana-mana perkhidmatan awam yang relevan.

PERLEMBAGAAN SEBELUM PINDAAN (Maaf yang dalam BM tiada. Saya catit dalam BI dan terjemah)

LII. (1) His Highness shall on the recommendation of the appropriate Service Commission by instrument under His Sign Manual and the State Seal appoint a person holding whole time office in the public services to be the State Secretary, the State Legal Adviser and the State Financial Officer respectively:

Provided that before acting on the recommendation of the Service Commission His Highness shall consider the advice of the Menteri Besar and may once refer the recommendation back to the Commission in order that it may be reconsidered.

Terjemahan oleh saya

LII. (1) Duli Yang Maha Mulia hendaklah melantik berdasarkan cadangan dari Suruhanjaya Perkhidmatan berkenaan melalui Suratcara di bawah Tandatangan Baginda dan Mohor Kerajaan seorang yang memegang jawatan sepenuh masa dalam perkhidmatan awam sebagai Setiausaha Kerajaan, Penasihat Undang-undang Negeri dan Pegawai Kewangan Negeri:

Asalkan sebelum bertindak mengikut cadangan dari Suruhanjaya Perkhidmatan Baginda mempertimbangkan nasihat dari Menteri Besar dan boleh merujuk semula cadangan tersebut kepada Suruhanjaya satu kali untuk ianya dipertimbangkan kembali.

Harap dimaafkan sekiranya terjemahannya tidak setepat yang diinginkan, kerana bahasanya merupakan bahasa undang-undang yang agak rumit. Namun secara dasarnya maksudnya tidak lari, insyaAllah.

Apa yang penting, sebelum 1993, peranan DYMM Sultan disebut dan begitu juga peranan Menteri Besar. Walaubagaimanapun, selepas 1993, pindaan yang dibawa oleh 'Mamak Bendahara' yang gila kuasa langsung tidak memberikan apa-apa peranan kepada Sultan atau pun Menteri Besar. Perkara ini tidak hanya melibatkan Setiausaha Kerajaan tetapi juga Penasihat Undang-undang Negeri dan Pegawai Kewangan Negeri!

Maka inilah sebabnya mengapa DYMM Sultan Selangor bertitah kepada TS MB, bahawa Baginda tidak mempunyai kuasa untuk menolak orang yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan.

Kalau mengikut teks perlembagaan, maka restu DYMM pun tidak diperlukan, namun secara adat kebiasaan, ianya dipinta. Begitu juga upacara angkat sumpah di hadapan DYMM Sultan. Apabila kedua-dua ini dilakukan, maka ianya digunakan oleh UMNO sebagai sebahagian dari sandiwara mereka untuk mendakwa Dato Khusrin adalah 'pilihan Sultan' dan siapa menentang, menentang Sultan.

Oleh yang demikian, apa yang jelas, UMNO tidak mahu mengaku bahawa Dato Khusrin adalah pilihan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia yang di bawah telunjuknya, tetapi dalam masa yang sama ingin sangat berselindung di sebalik Sultan.

Tujuannya adalah untuk melagakan Kerajaan PR dengan Sultan dan seterusnya bangsa Melayu. Dengan itu mereka akan melaungkan istilah "Derhaka, derhaka!" sedangkan jelas dari apa yang tercatit di atas, yang merampas kuasa Sultan pada 1993 adalah UMNO yang dipimpin oleh Mamak Bendahara pada ketika itu. Sikap mengkhianati dan memperkecilkan peranan Sultan terus dilakukan mereka, sehinggalah kini.

Maka pada pendapat saya, pindaan perlembagaan yang dicadangkan oleh kerajaan PR untuk mengembalikan kuasa kepada Negeri, iaitu DYMM Sultan dan MB adalah satu langkah yang bijak. Ianya juga lebih bertepatan dengan konsep Federalisma di mana kuasa dan hak Negeri dihormati oleh Pusat.

Pada masa yang sama ianya memberi peluang kepada UMNO untuk membuktikan kesetiaan serta keikhlasan mereka kepada Sultan dan negeri Selangor itu sendiri dengan mengembalikan kuasa kepada Sultan dan Menteri Besar. Ianya juga memberi mereka peluang untuk menebus dosa-dosa lama.

Bagi saya, sekiranya cadangan pindaan ini ditolak oleh UMNO, maka adalah jelas sekali siapakah pendekar dan siapakah penderhaka.


Penulis adalah Ahli Parlimen Shah Alam.

Menteri, Bibik Dan Moshe Katsav Yang Malang

Posted: 14 Jan 2011 12:12 AM PST

raisIa sangat sinonim malah dekat dengan hati rakyat Malaysia lebih-lebih lagi dengan masyarakat Melayu. Samaada sedar atau tidak sedar; perkataan rogol (selain bunuh atau dibom- tetapi "dibom" sangat jarang berlaku di Malaysia) diulang hampir setiap hari oleh media arus perdana dan hari ini anda menemuinya di sini.

Isu ROGOL bukan sebagai strategi pemasaran murahan tetapi cuba untuk mencari kebenaran dan keadilan terhadap seorang wanita pembantu rumah warga Indonesia yang mendakwa dirogol oleh majikannya seorang menteri kira-kira empat tahun lalu. Menteri tersebut masih berkhidmat dalam Kabinet Najib sehingga detik ini.

Maklumat bocor anggota kabinet yang terlibat dalam jenayah rogol ini telah didedahkan kembali dalam WikiLeaks sebelum tersebar dengan meluas di kalangan blog-blog lokal dan laman sosial yang lain. Ia telah menjadi rahsia umum dan semakin rancak diperbualkan rakyat. Memang benar kata sesetangah dari kita; WikiLeaks menyusahkan orang!

Menurut pendedahan "Laporan Investigasi" yang dikeluarkan oleh Migrant Care Indonesia, Menteri yang tertuduh melakukan jenayah rogol ini adalah Rais Yatim yang memegang jawatan sebagai Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan. Kes ini dilihat sebagai "Pembuka 2011 yang panas".

Telah lama diketahui

Persoalan demi persoalan timbul. Anehnya, Menteri tersebut masih "selamat" walaupun laporan mengenainya telah lama sampai ke Kedutaan Indonesia, Kedutaan Amerika bahkan juga ke pejabat Perdana Menteri pada waktu itu iaitu Abdullah Ahmad Badawi.

Subjek (mangsa) dalam kes Menteri rogol ini adalah Robengah yang berasal dari Desa Pagelak, Kecamatan Madukara, Banjarnegara Jawa Tengah. Seperti yang umum ketahui, Ibu kepada Monica dan Tina ini telah berkhidmat dirumah Menteri tersebut selama lapan tahun. Laporan penyiasatan yang dibuat Migrant Care, Robengah mendakwa "pernah diperkosa" majikannya saat terakhir akan pulang ke kampung halamannya.

Menurut Pengarah Migrant Care Malaysia, Alex Ong, Robengah dirogol pada 19 Februari 2007 di Kuala Lumpur. Kemudiannya dihantar balik ke Indonesia pada 20 Februari 2007.

Laporan polis dan penafian Menteri?

Saat artikel ini ditulis, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) telahpun membuat laporan polis terhadap Menteri tersebut berhubung kes ini dan pada masa yang sama pula, Menteri tersebut mengeluarkan kenyataannya kepada media seperti berikut "Saya menafikan sebarang dakwaan tersebut sama ada yang berkaitan tuduhan memperkosa mana-mana individu empat tahun dahulu atau lain-lain dakwaan yang dicetuskan penulis liar blog di internet atau mana-mana entiti politik."

Penulis ingin membawa anda semua lari sebentar untuk menghayati sebuah filem bertajuk Jamila dan Sang Presiden karya Ratna Sarumpaet yang meraih anugerah NETPAC di Festival Filem Mediale Rom. Jamila (lakonan Atiqah Hasiholan) telah membunuh seorang Menteri bernama Nurdin (lakonan Adjie Pangestu) atas kebenciannya terhadap ahli politik dan negara yang telah membiarkan kehidupannya sengsara sejak kecil. Atas desakan pelbagai "aktivis masyarakat" pro-Nurdin, Jamila dijatuhkan hukuman mati. Sehingga saat akhir beliau tidak mahu untuk membuat sebarang rayuan atas hukumannya. Jamila mati bermaruah mempertahankan tindakannya.

Sinonim dengan kes rogol yang hangat diperkatakan ini. Walaupun Bapak Sukirman (suami Robengah) tidak mahu kes ini diperbesarkan kerana ia melibatkan "orang atasan", cerita ini telahpun "heboh" dan langkah seterusnya harus diambil. Siasatan terperinci dibuat dengan kadar segera demi keadilan dan menjamin keselamatan mangsa, keluarga serta menjaga kemaslahatan kedua negara.

Nasib Moshe Katsav yang malang

Di Israel, keadilan dua pekerja bawahan Katsav akhirnya terbela selepas bos mereka itu didapati bersalah dengan tuduhan merogol. Bekas Presiden Israel yang berumur 65 tahun itu didapati bersalah merogol pekerjanya dalam tempoh semasa berada dalam kabinet Israel. Pada tahun 1998, seorang pekerja wanitanya telah ditolak ke lantai sebelum dirogol manakala pada tahun 2005, seorang lagi pembantunya dipeluk dalam jangkamasa agak lama sambil lehernya dihidu. Walaupun Katsav mengatakan bahawa dia telah menjadi mangsa kepada politik, Mahkamah Israel menjatuhkan beliau hukuman minimum empat tahun sehingga enam belas tahun penjara.

Memetik kata-kata Shimon Peres yang menjadi pengganti Katsav sebagai Presiden, "Tidak ada dua negara Israel, cuma satu negara". Katanya lagi, "Di sini tidak ada dua jenis warganegara...semuanya sama di mata undang-undang."

Kita berada dalam dunia ketiga. Situasi di mana yang berkuasa adalah absolute dalam hampir semua keadaan! Walaupun kita lebih baik dan maju dalam beberapa bidang berbanding negara seangkatan, tetapi dalam soal keadilan, status selalunya menjadi kasta yang mungkin akan "mencipta keadilannya tersendiri secara magis" terutama apabila melibatkan kes yang berprofil tinggi.

Penulis samasekali bukan merendahkan atau mempersoal kreadibiliti sistem perundangan negara ini mahupun negara apapun. Cuma, persoalan akan terus timbul sekiranya perlaksanaan keadilan terus diganggu maupun terganggu oleh entiti-entiti asing seperti "politik".

"Tiba-tiba" Robengah nafi dirogol?

"Magik" sedang berlaku? Setelah laporan "diperkosa" dibuat beberapa tahun lalu, dengan tiba-tiba ada berita dikhabarkan dari Banjarnegara. Sepucuk surat yang ditandatangani Robengah pada 7 Januari 2011 menyatakan antaranya "...Mulai keberangkatan selama di Malaysia sampai pulang di Indonesia, tidak pernah terjadi masalah apapun pada diri saya..". Media arus perdana mengganggap surat ini sebagai "killer point" mereka dan seolah-olah Rais "manusia bersih dari tuduhan". Adakah ini bermaksud kes selesai?

Seolah-olah isu ini tidak perlu siasatan terperinci; penafian sudah cukup. Kerajaan harus ingat bahawa rakyat sekarang tidak terlalu bodoh untuk dibohongi. Penulis bertegas bahawa tulisan ini bukan beerti menuduh menteri terbabit bersalah tetapi mahukan siasatan terperinci dijalankan.

Perbicaraan Lim Guan Eng 1997 dan Menteri kanan dari Kedah

Anda tentu masih ingat perbicaraan Lim Guan Eng pada tahun 1997 (Ketua Menteri Pulau Pinang ketika ini). Kes ini adalah kes pembelaan beliau untuk mangsa rogol seorang gadis Melayu bawah umur berusia 15 tahun oleh tertuduh pada waktu itu bekas Ketua Menteri Melaka, Rahim Thamby Chik.

Pada 28 Februari 1995, Lim Guan Eng telah didakwa dibawah Akta Hasutan 1948 kerana menyebabkan "perasaan tidak puas hati akan pelaksanaan keadilan di Malaysia". Rentetan dari pendakwaan itu, pada 17 Mac 1995, satu tuduhan tambahan di bawah Akta Percetakan dan Penerbitan dikenakan kepadanya kerana "mencetak dengan niat jahat" risalah yang mengandungi "maklumat palsu", khususnya kerana beliau telah menggunakan perkataan "mangsa terpenjara" untuk menggambarkan murid sekolah itu yang akhirnya menyebabkan beliau dipenjarakan tiga tahun.

Para pemerhati politik melihat beliau sebagai mangsa kepada campurtangan politik dalam perjuangannya membela mangsa yang rogol.

Kalau anda masih ingat lagi pada tahun 2005 seorang "Menteri kanan dari Kedah" yang dituduh terlibat dalam kes rogol dilupakan begitu sahaja. Malah pembelaan terhadap gadis-gadis Penan yang diperkosa sekitar 2008 juga tidak dapat pembelaan sewajarnya dari kerajaan.

Berbalik kepada kes Menteri rogol amah ini. Persoalan pertama; adakah ini akan disiasat dengan telus dan terperinci? Persoalan kedua; adakah rakyat akan diperlihatkan lagi dengan keadaan di mana campurtangan politik mengganggu proses siasatan dan perundangan dijalankan? Persoalan ketiga; adakah kes ini akan "masuk bakul sampah" begitu sahaja?

Hubungan Malaysia-Indonesia

Rakyat negara ini, malah dunia sedang memerhati dan menuntut agar kes rogol yang melibatkan Menteri ini di tangani dan diadili sebaiknya. Rakyat di kedua-dua negara pasti ternanti-nanti di hadapan kaca televisyen masing-masing mengenai laporan berita "Menteri Malaysia rogol Amah Indonesia" bersama popcorn dan Coke mereka di sisi!

Sekiranya sistem perundangan negara kita gagal menangani "skandal" ini dengan baik dan adil. Ia akan membawa "kecelakaan lebih besar" dalam hubungan baik diplomatik di antara Kuala Lumpur dan Jakarta manakala rakyat pula mampu untuk membuat pengadilan mereka dengan cara yang tersendiri.

Penulis suka menggungkap sebahagian kenyataan Marina Mahathir, merujuk kepada kes perbicaraan Lim Guan Eng pada tahun 1997 "Terdapat ketidakadilan dalam undang-undang yang amat membingungkan... Pengajaran adalah jelas... pilihlah perogol anda dengan teliti... Sebagai seorang wanita, khususnya wanita Muslim, saya berasa marah, meluat dan malu... Sebagai seorang ibu, kini saya mengalami ketakutan yang benar terhadap anak perempuan saya. Apakah perlindungan yang kami dapat berharap bagi anak-anak perempuan kami sekiranya, dalam kepentingan politik, seorang gadis bawah umur boleh dikorbankan dengan amat mudah?"

Malah kita juga bersetuju; bukan sahaja gadis bawah umur boleh dikorbankan dengan mudah; siapapun boleh menjadi korban mudah "politik", kerana kezaliman, penindasan dan salah guna kuasa takkan kenal apa itu "undang-undang". Rakyat sudah lama menanti sinar baharu dengan penuh harapan agar keadilan akan tertegak dengan gemilangnya di tanah air ini.

Malaysia Review

NGO : Pelantikan Khusrin Langgar Hak Rakyat Selangor

Posted: 14 Jan 2011 12:11 AM PST


KUALA LUMPUR 14 JAN : Pelantikan Datuk Khusrin Munawi oleh Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Sidek Hassan dianggap tidak mengikut norma konvensional dan melanggar hak rakyat Selangor yang memilih Kerajaan Pakatan Rakyat untuk menerajui pemerintahan negeri itu menurut gabungan beberapa Badan Bukan Kerajaan (NGO).

Justeru NGO Hormati Suara Rakyat Selangor (HSRS) hari ini tampil menyuarakan sokongan kepada Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor terhadap isu ini dan mahukan Sidek menarik semula pelantikan Khusrin.

Wakil HSRS Datuk Ambiga Ambiga Sreenevasan meyatakan hak rakyat yang membuat pilihan perlu diutamakan bagi menjamin pentadbiran yang baik, telus dan licin seperti yang dimahukan rakyat.

"Hak pengundi perlu dihormati dan setiap kali wakil yang dipilih oleh anda ditindas, kita kena bersuara dan inilah sebab tercetusnya insiatif ini," tegas Ambiga dalam sidang media di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor di sini hari ini.

HSRS turut merancang mengadakan satu perhimpunan besar-besaran pada 23 Januari ini di Stadium Kelana Jaya mengumpulkan rakyat Malaysia mendesak Sidek sebagai Ketua Setiausaha Negara menarik kembali pelantikan Khusrin dan mendengar kembali Persetujuan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang diketepikan dalam soal ini.

Perhimpunan ini turut bakal memberi fokus isu tempatan yang tidak dapat diselesaikan kerana tiada kerjasama dari Kerajaan Persekutuan melalui agensi mereka seperti Jabatan Kerja Raya (JKR), Polis Di Raja Malaysia (PDRM), SYABAS serta agensi lain.

Wakil HSRS, Haris Ibrahim menganggap isu ini merupakan satu penafian hak terhadap rakyat Selangor mendapat khidmat terbaik dalam pentadbiran negeri oleh Kerajaan Persekutuan UMNO BN.

"Rakyat Selangor pada 8 Mac 2008 telah mengundi dan membuat pilihan. Apa yang kita lihat hari ini ialah insiden, gerakan untuk memandang rendah pilihan rakyat Selangor. Insiden terbaru pelantikan SUK ini hanya membimbangkan lagi rakyat Selangor kerana walau telah memilih Pakatan Rakyat, ada usaha pihak lain mengganggu dan merendahkan Kerajaan Negeri Selangor" kata Haris.

HSRS merupakan gabungan NGO yang memperjuangkan hak rakyat dan keadilan seluruh negara. Antara NGO terlibat ialah Bersih 2.0, Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT) Saya Anak Bangsa Malaysia (SABM), Jemaah Islah Malaysia (JIM), Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM) dan lain-lain lagi.


Sumber: TVSNEWS

PKR Kecewa Najib Tolak Debat Dengan Anwar

Posted: 14 Jan 2011 12:08 AM PST


SHAH ALAM 14 JAN: Parti Keadilan Rakyat (PKR) kecewa dengan keputusan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menolak pelawaan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membahaskan kemampuan kerajaan Pakatan Rakyat (PR) melaksanakan Program 100 Hari Pakatan Rakyat.

Dalam satu kenyataan media hari ini, Ketua Penerangan PKR, Dr Muhammad Nor Manuty bagaimanapun berkata Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat telah memutuskan tawaran debat Anwar kepada Najib masih terbuka dan Pakatan bersedia untuk mempertimbangkan syarat-syarat yang ditetapkan oleh Najib bagi mengadakan perbahasan tersebut.

"Pelawaan Anwar dibuat bagi membolehkan rakyat menilai dakwaan Najib bahawa Program 100 Hari yang dimuatkan dalam Buku Jingga adalah populis dan akan memufliskan negara," jelas beliau.

Beliau berkata, Anwar turut memuatkan pendedahan bahawa perbelanjaan kira-kira RM19 bilion untuk melaksanakan Program 100 Hari adalah jauh lebih kecil berbanding dengan subsidi korporat yanng diberi kepada penjana kuasa bebas (IPP), syarikat konsesi tol serta jumlah wang yang lenyap melalui pembaziran, kebocoran dan rasuah yang diannggarkan berjumlah kira-kira RM51 bilion setiap tahun.

Pada masa yang sama, beliau berkata PKR juga turut menerima jemputan daripada Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin kepada Anwar untuk membahaskan Program 100 Hari Pakatan Rakyat.

"Pelawaan asal Anwar selaku Ketua Umum PKR dan Ketua Pembangkang adalah kepada Najib. Namun atas semangat mengadakan wacana umum bagi menilai tawaran PR, PKR menawarkan Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli untuk berbahas dengan Khairy," kata beliau lagi.

Dr Nor Manuty menjelaskan, Rafizi selaku pemimpin muda merupakan lawan yang sesuai untuk Khairy. Beliau merupakan jurutera, akauntan bertauliah serta pernah menjadi Pengurus Kanan Petronas dan Pengurus Besar di Pharmaniaga.

"PKR berharap agar Khairy bersetuju untuk perbahasan tokoh-tokoh muda sebagai pembuka tirai kepada perbahasan utama antara Najib dan Anwar. Kita berharap agar lebih banyak wacana politik berbentuk ilmiah dan intelektual dapat diadakan bagi memberikan peluang kepada rakyat untuk membuat penilaian yang sewajarnya," kata beliau.

Beliau menambah amalan mengadakan perbahasan umum sebegini jauh lebih baik berbanding amalan membakar buku yang menjadi-jadi sejak akhir-akhir ini.


Sumber: TVSNEWS

Rayuan Anwar Mohon Hakim Tarik Diri Ditolak

Posted: 14 Jan 2011 12:07 AM PST


PUTRAJAYA 14 JAN :Rayuan Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya hakim Mahkamah Tinggi Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menarik diri daripada terus mendengar kes fitnah liwat ditolak pagi ini di Mahkamah Rayuan Putrajaya.

Penghakiman dibuat oleh panel tiga anggota yang diketuai oleh hakim, Datuk Low Hop Bing, yang membenarkan bantahan awal dan memutuskan bahawa perkara itu tidak boleh dirayu.

"Mahkamah memutuskan tertuduh tidak mempunyai hak untuk merayu pada peringkat interlokutori.

"Kami kekalkan bantahan awal oleh pihak pendakwaan dan menolak rayuan itu," kata Low.

Hakim lain dalam panel berkenaan adalah Datuk Abdul Malik Ishak dan Datuk Ahmad Maarop.

Pada 6 Disember tahun lalu, Mohd Zabidin menolak permohonan pihak pembela supaya beliau menarik diri daripada terus mendengar kes tersebut.

Zabidin berkata, berdasarkan kepada transkrip mahkamah yang telah dibacanya, tidak berlaku berat sebelah di pihaknya, dan berikutan itu beliau menolak permohonan tersebut.

Permohonan itu dibuat ekoran dakwaan bahawa Zabidin mengancam peguam utama pihak pembela, Karpal Singh dengan tindakan menghina mahkamah, selepas Karpal memberitahu mahkamah bahawa pihaknya mahu membatalkan hakim tersebut kerana tidak mematuhi keputusan Mahkamah Agung membabitkan usaha pihak pembela untuk mendapatkan proforma form yang dirujuk oleh saksi Dr Siew Sheue Feng.

Walaupun Zabidin menarik balik kenyataannya itu dan kemudiannya memerintahkan Dr Siew dari Hospital Kuala Lumpur menyerahkan proforma form yang digunakan sewaktu melakukan pemeriksaan ke atas pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan, tetapi Karpal masih bertegas dengan tindakan membatalkan hakim tersebut dengan alasan wujud bahaya berlakunya berat sebelah.


Sumber: TVSNEWS

Gagasan Pakatan Rakyat Yakin Komitmen Bersama Terus Meningkat

Posted: 14 Jan 2011 12:05 AM PST


KUALA LUMPUR 14 JAN: Parti Islam Semalaysia (PAS) terus komited terhadap Pakatan Rakyat ekoran pertemuan dua pemimpin tertinggi PAS dengan Yang di-Pertuan Agong dan pemimpin tertinggi Umno.

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru agar mana-mana pihak supaya tidak menimbulkan sebarang spekulasi berhubung pertemuan itu justeru menurut beliau, penjelasan telahpun disampaikan kepada kepimpinan PKR dan DAP.

"Kita puas hati dengan penjelasan itu terutama kerana penegasan Tuan Guru Hadi sepertimana yang dibuat Tuan Guru Aziz sebelum ini bahawa mereka tetap komited dengan Pakatan Rakyat dan kita tidak perlu timbulkan apa-apa isu atau prasangka lain.

"Sebelum itu pun Tuan Guru Hadi memang berikan penjelasan kepada saya dan sampaikan kepada Keadilan dan juga Kit Siang dan Guan Eng untuk disampaikan kepada pimpinan DAP," jelas Anwar petang semalam.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz dalam kenyataannya sebelum ini sebagai berkata, pertemuan yang diadakan di Istana Terengganu Kuala Lumpur itu diadakan atas jemputan Yang di-Pertuan Agong.

Dalam sidang media yang sama, Penasihat DAP, Lim Kit Siang menyatakan rasa puas hati terhadap penjelasan yang diberikan PAS selain menegaskan dasar muafakat menjadi asas Pakatan Rakyat memperjuangkan agenda bersama parti itu.

"Kita puas hati bahawa PAS tetap teguh dalam Pakatan Rakyat untuk meneruskan agenda bersama supaya ada perubahan politik di tanah air kita," kata Kit Siang.

"Kita bersependapat bahawa dalam agenda dan dasar bersama PR, bahawa perubahan tanpa muafakat tidak ada dalam dasar bersama dan ianya bukan matlamat Pakatan Rakyat dan ini masih menjadi pendirian ahli parti dalam DAP, PAS dan PKR," ujar beliau lagi.


Sumber: TVSNEWS

Ampu: Ahli Akademik Macam Ketua Cawangan Umno

Posted: 13 Jan 2011 11:56 PM PST


KUALA LUMPUR 14 JAN : PAS merasa hairan dengan segelintir ahli akademik pengampu yang memberi kenyataan seperti ketua cawangan Umno.

Menurut laporan Harakah Daily. Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata, mereka cuba berlakon seperti orang yang tidak menyebelahi mana-mana pihak, hakikatnya masyarakat kampus kenal siapa mereka itu.

"Mereka hanya memberi kritikan kepada Pelan 100 Hari Pakatan Rakyat yang dianggap boleh memusnahkan negara kerana negara akan pincang dari segi kewangan," ujarnya.

Tambahnya, rakyat tidak mendengar pula komen mereka mengenai projek Menara Warisan 100 tingkat yang bernilai RM5 bilion, peruntukan kepada projek Permata sebanyak RM111 juta, pada hal ia bukan sebuah kementerian, tarafnya seperti belia 4B Rembau sahaja.

"Ahli akademik pengampu ini membisu ketika wang negara difaraid kepada Apco Yahudi sebanyak RM77 juta setahun," ujarnya.

Mereka juga, katanya tidak memberi apa-apa komen mengenai subsidi kepada penjana kuasa (IPP) sebanyak RM19 bilion, sedangkan untuk 27 juta rakyat sebanyak RM11 bilion dihapuskan.

Beliau menambah, ketika rakyat bawahan mengikat perut kerana kenaikan harga barang akibat kenaikan harga petrol, waktu ini mana suara ahli akademik pengampu itu.

Justeru, kata Idris PAS juga hendak mengingatkan kepada ahli akademik sedemikian agar jangan merosakkan nilai akademik dan memalukan status intelektual dengan memberi komen untuk mengampu dan tidak mempunyai nilai akademik.

"Mereka ini ialah kelompok yang tidak popular di kampus baik dari segi pengajaran dan penyelidikan. Kelebihan yang ada ialah mengampu penguasa negara dengan harapan untuk naik pangkat.

"Jangan kerana nila setitik, susu sebelanga rosak," katanya lagi.

Beliau berkata, ahli akademik yang hendak menjadi pengampu dan melawan arus kebangkitan rakyat supaya memikirkan dengan matang, sekarang bukan zaman batu, tetapi zaman rakyat boleh mengetahui maklumat beribu batu. Sepatutnya, kata beliau sebagai ahli akademik mereka cuba membentuk pemikiran rakyat dengan berfakta, walaupun teguran itu terkena kepada Pakatan Rakyat.

"Inilah politik Malaysia yang diidam-idamkan oleh rakyat Malaysia," ujarnya.

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Your 10 Questions for Sivarasa Rasiah

Posted: 14 Jan 2011 07:22 PM PST

The STAR

Saturday January 1, 2011

Your 10 Questions for Sivarasa Rasiah

You have been detained under ISA twice. Yet, you have been undeterred in your opposition role. Don't you fear at all that it could happen the third time? Kumar, Penang
This is a misunderstanding. I have never been arrested under the ISA although I believe I came close to being arrested in October 1987 during Operasi Lalang when a close friend, Yunus Ali who was staying in my home was arrested at my house under the ISA. I had to "volunteer" for an interrogation at that time to reduce the prospect of arrest.
http://biz.thestar.com.my/archives/2011/1/1/business/b_pg04sivarasa.jpgSivarasa Rasiah
I have been arrested though, a number of times under other laws such as the Police Act starting from 1996 when activists including Dr Kua Kia Soong and Dr Nasir Hashim and I were detained for a week in Dang Wangi lock-up.
Since my involvement in the "Reformasi" movement from 1998, I have been arrested again about 10 times and spent time in various police lock-ups on several occasions. I was also prosecuted three times for so-called "unlawful assembly".
Thankfully, all the charges have been dismissed so far, although the prosecutors are appealing. I don't discount the possibility of an ISA arrest happening though. As a human being, we can experience fear when facing police action.
But the prospect of arrest is an occupational hazard for activists in Malaysia who push the boundaries for reform. If one allowed a fear of arrest to prevail, we would not be able to do what we have to do. If personal freedom has to be sacrificed for the greater good, so be it.
How has your base of social activism helped in your role as a Member of Parliament (MP)? June, Seremban
My social activism since 1986 in Malaysia and in my student years earlier at Oxford and London is what has shaped and built the ideas, principles and political vision that I now carry with me and champion. Without my history of activism, I think I would have been a less interesting MP.
Of course, in my student and NGO days, one had the luxury and space of articulating principles and values in an idealised fashion and pushing for the limits, and which many of my colleagues and I did.
My involvement in the political movement since 1998 has brought a degree of pragmatism into my activism. I learnt that the oft quoted saying that "Politics is the art of the possible" is not an inaccurate statement. Also, dealing with grass roots concerns and widely differing views within the party and coalition posed a different set of challenges from dealing with networks of activists.
What led you to move into politics? Did you see the winds of change just before the March 2008 elections and felt that this would be a good time to embark into politics? Any regrets, so far? Sonia, Selangor
I got involved way before 2008. I would say that seeing the reaction and turbulence in our society to Datuk Seri Anwar Ibrahim's arrest and detention and the birth of the Reformasi movement in September 1998 was the start of my direct involvement in politics. When the then largely Malay-based group of political activists decided that racial politics had no future and initiated what was to become the multi-racial Parti Keadilan Nasional in April 1999, me and a number of other social and human rights activists decided it was time to get directly involved.
I preferred, then, to join Parti Rakyat Malaysia whose leaders such as Syed Husin Ali and Sanusi Osman whom I had already supported in previous elections. Recognising that both parties would be strengthened by merger, many of us worked towards that objective which we achieved in 2003. Despite the setbacks we experienced in the 2004 elections when PKR went down to just one parliament seat, we persevered in our belief that this country needed a paradigm shift away from BN's racial and authoritarian model. Our vision was and continues to be a multiracial platform espousing justice and fairness for all communities, affirmative action based on need not race, a genuine democracy with open and transparent governance. We believed that PKR with Anwar's leadership had a key role to play in forging a coalition with PAS and DAP to provide a alternative to BN and to create the transition towards a two-party system in a democratic Malaysia. I believe that this is what the rakyat saw in March 2008 and which together with their growing rejection of BN resulted in the March 2008 political tsunami.
Regrets? I have none, whatsoever. I think we are in the middle of shaping Malaysia's destiny and an exciting and truly challenging time in our history.
Did you almost choose a different career path and what was it? Gordon, Johor
Yes there was a time in my distant past when I hankered to become a doctor. It did not materialise and I know now that was God's plan for me. In December 1979, when I successfully applied for the Rhodes Scholarship to study at Oxford, I made the decision to switch out of the field of genetics, which was my first degree.
Does your wife and family feel uneasy that what you do, as an activist and politician, could be risky? Sumathi, Penang
My wife Anne has been most supportive of my political work, because she shares the same values and beliefs. We met coincidentally at a demonstration in May 1987 in Ipoh Road which was organised as a citizen's response to the brutal rape and murder of a nine-year old girl Ang May Hong. Operasi Lalang in October 1987 kind of threw us together.
Anne has spent many long hours and days in front of police stations with other friends and supporters, sometimes waiting patiently, sometimes pressing for my release. I have heard from friends that bullying police officers have occasionally scuttled away having experienced the lash of her angry tongue reacting to the injustices taking place in front of her. Really, I don't think I could do what I have been doing without her.
What is it about Malaysian politics which you would most want to change? Annie Chew, PJ
What I, and most of us in Pakatan Rakyat are striving to do is to change the context in which our politics is played out. We want to change the reality of a 53-year continuing dictatorship by Barisan Nasional.
We want a truly democratic environment. We want free and fair elections. We want a level playing field, not just during elections but as a continuing environment in between elections. We want change that will benefit all stakeholders and players and even BN when one day, which is certainly destined, they become the opposition in Malaysia. We want to see our key institutions, the press, the judiciary, the police, the Election Commission, the AG's Chambers, the MACC independent and professional. We want to entrench an environment where the government of the day knows that they can be replaced by an alternative that is also available to the rakyat. If we achieve that change of our political environment, then we will see our politics also changed for the better.
Do you think elections will be called next year and why? James Ong, Kuching
I think it will only be called at the end of next year at the earliest, and more likely to take place in 2012. I don't think Umno/BN is ready for an early election and will only move in that direction if they do well in Sarawak. Given the trend in Sibu and the fact that the Dayak population of Sarawak are now restless because of threats to their Native Customary Land and issues connected to religion, the outcome in Sarawak is difficult to predict.
If true democracy is the government of the people, for the people, and by the people, what is your opinion about political leaders who are rejected by the people, yet come through the back door as Senators to become Ministers and party leaders? Dr M Raken, KL
If you look at a presidential system of government such as practiced in the US, France, Brazil, this is actually not a problem. You have an elected President who nominates unelected persons as a cabinet to manage the country. You also have a powerful elected legislature that acts as a real check and balance on the executive. No one says that this is not a democracy although I would say that the US form of democracy still has problematic features – it has not dealt with ownership of the media.
In the Westminster parliamentary system that we have inherited from the British, it is elected legislators who are nominated into an executive cabinet by the Prime Minister who commands the support of the majority of the elected legislators. So, if a Prime Minister wants to use someone who failed to get elected but who is perceived to have the necessary skills and experience, why is that such a problem? I am not convinced that it is one.
Political systems all over the world are evolving. Ours is too. We should not be too rigid in our approaches.
What is the biggest challenge you have faced personally, as well as professionally and what have you learnt from them? Stephenie Lao, Sepang
The biggest challenge I have faced professionally as a practising lawyer (since 1987) is the occasional challenge of arguing contentious cases before corrupt and/or spineless or self-serving judges. We learn that the case will not be judged on its merits as we have been taught in law school. We learn, however, that does not mean withdrawing from the battle. We go to court to present our arguments fairly and without fear or favour.
My biggest challenge, personally, was when I was diagnosed with thyroid cancer in April 2009. Because of the different types of cancer involved with different survival rates, there was a difficult one week waiting for the test outcomes. The operation also caused the loss of voice for almost a year – a difficult reality for a lawyer and a politician. However, I am thankful, I fully recovered my voice and my health. I feel that I have been blessed with a second chance at life.
It appears that there's much back stabbing in PKR and the party is highly divided. How is it supposed to draw the voters in with such a perception? Generis, Kepong
I believe that much of these perceptions have resulted because of gross and continuous exaggerations in the BN-controlled mainstream media. On occasion, even falsehoods have been perpetuated of divisions when none exist.
The obvious fact that our leaders are never or rarely given their full right of reply with equal prominence speaks for itself. For example, when have you ever seen Anwar or Azizah or Syed Husin allowed to speak for several minutes on prime time national television? Just compare that with the media practice in our neighbours in Jakarta and Bangkok and Manila where the people get to hear all their political leaders regularly on prime-time television.
Having said that, we in the party must also take responsibility for the lack of discipline shown by some members who openly attack the party and its leaders. We need to handle discipline better.
Our strength lies in our multi-racial membership, our multi-racial leadership and the 17-point programme we have enshrined in our party constitution. We are the only truly national party in Malaysia today organised in all states and in almost all parliamentary constituencies. In our annual national Congress, you will see the diversity of Malaysia in substance not as tokens.Click here to find out more!http://ad.doubleclick.net/ad/biz.thestar.com.my/news/story;tile=2;sz=336x280;ord=70415676?

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


AZAN TERCABAR?!

Posted: 14 Jan 2011 03:17 AM PST

(Keajaiban azan yang berkemundang tanpa henti seluruh dunia pada tiap masa adalah satu mukjizat yang boleh menarik jiwa yang kufur kepada keimanan)

Salam 2 all.

Tindakan seorang peguam kafir mempertikaikan laungan azan d Masjid Ikhlasiah, Kg. Kerinci ternyata satu perbuatan yang tidak boleh diterima oleh umat Islam. Azan adalah satu institusi Islam yang sudah ujud sejak pembentukan Daulah Islam Madinah zaman Rasulullah. Mempertikaikan azan bermakna mempertikaikan Islam. Pada teman, perbuatan ini sama saperti mengisytiharkan "perang secara terbuka" terhadap Islam!!

Perbuatan bia-DAP saperti ini perlu dihentikan segera sebelum ianya menjadi lebih parah dan tidak terkawal. Kedudukan Islam dan segala institusinya bukan sahaja dijamin oleh Perlembagaan, malahan diletakkan ditahap yang tinggi dan dimuliakan dengan peruntukan khusus yang tidak diberi kepada agama lain. Menghormati Perlembagaan adalah ciri kewarganegaraan yang jelas, dan keluhuran Perlembagaan adalah tiang seri Rukun Negara. Mempertikaikan institusi Islam sama saperti mempertikaikan Perlembagaan, dan mempertikaikan Perlembagaan meletakkan seseorang itu tidak lagi layak menjadi w arganegara Malaysia!! Period!!

Diwaktu yang sama, teman juga hairan dengan kejahilan dan kebodohan segelintir jahlun yang penuh kebodohan menerima tohmahan bahawa arahan mempertikaikan azan di Masjid Ikhlasiah dibuat oleh Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan. Apalah punya bodoh sangat. Takkan putar belit dan pembohongan macam tu pun nak percaya?! Takkanlah umat Islam ni begitu rendah tahap IQ nya sampai fitnah bodoh macam tu pun mahu dipercayai!? Ini adalah taktik kotor dan sempit yang diamalkan oleh musuh-musuh Islam, dengan melaga-lagakan umat Islam. Akhirnya yang ketawa besar mereka juga!!

Faktanya jelas. Yang mempertikaikan azan tersebut adalah seorang kafir. Yang komplen mengenai azan itu adalah seorang kafir. Yang menulis bantahan itu adalah seorang kafir. Sudah tentulah pihak berkuasa Islam saperti JAWI perlu mengkaji aduan dan bantahan tersebut. Dan untuk mengkaji perlulah JAWI turun ke padang berjumpa dengan anak qariah dan jawatankuasa Masjid. Tetapi JAWI tidak pernah mengeluarkan arahan mempertikaikan azan di Masjid Ikhlasiah itu. Bodohlah kalau JAWI bertindak sedemikian!

Yang menjadi musuh kita ialah si kafir itu. Dia yang perlu dihadapi. Dan dia perlu dihadapi bukan dengan pelempang atau parang, apatah lagi senapang. Sebaliknya teman cadangkan kepada jawatankuasa Masjid dan anak qariah pergi berjumpa dengan beliau dan cuba diselidiki apa yang dia tidak puashati. Berikan penjelasan kepada beliau mengenai institusi azan. Perjelaskan kepada dia peranan azan dan kedudukannya didalam Islam. Perjelaskan juga perbezaan azan dengan cara agama lain. Beritahu beliau mengapa azan dilaungkan lima kali sehari.

Kalau dapat selitkan juga kisah mengenai mukjizat azan, bagaimana ianya berulang-ulang dilaungkan diseluruh pelusuk dunia 24 jam sehari semalam tanpa berhenti berdasarkan keunikan bumi ciptaan ALLAH yang siang dan malamnya bersilih ganti mengikut lokasi geografi sesuatu tempat (lihat videoklip diatas untuk kefahaman sendiri). Moga-moga beliau bukan sahaja memahami institusi dan kedudukan azan didalam Islam, malah kita mendoakan mana tahu ALLAH membuka hatinya kepada Islam.

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
09 Safar 1432
14 Januari 2011

BIA-DAP LAGI!

Posted: 14 Jan 2011 12:27 AM PST

(Yang Bia-DAP & Yang Tak-PASti?)

Salam 2 all.

Sekali lagi kepimpinan DAP menunjukkan sikap bia-DAP dan kurang ajar mereka apabila Exco Kerajaan DAP Selangor Ronnie Liu mengarahkan Majlis Perbandaran Subang Jaya membatalkan arahan melarang pekerja beragama Islam daripada bekerja di pusat-pusat hiburan saperti disko, pub dan kelab malam yang menjual arak.

Baru-baru ini MPSJ telah mengeluarkan arahan melarang mana-mana orang yang beragama Islam daripada bekerja dimana-mana pusat hiburan saperti disko, pub dan kelab malam yang menjual arak kerana mematuhi Seksyen 18 (2) Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995. Malahan arahan MPSJ tersebut adalah bersesuaian dengan peruntukkan syariah dan undang-undang Islam yang sudah qat'i.

Tindakan bia-DAP Ronnie Liu tersebut sebenarnya adalah rentetan daripada tindak-tanduk kepimpinan DAP yang sentiasa mencari masalah dengan mencabar undang-undang Islam. Kita masih ingat tindakan bia-DAP Ronnie Liu yang menghalang Majlis Bandaraya Shah Alam daripada melarang kedai-kedai serbanika saperti 7-11 daripada menjual arak, sehingga tindakan MBSA merampas arak dibeberapa kedai serbanika telah dibatalkan. Sebaliknya MBSA diarahkan memulangkan kembali arak yang dirampas.

Tindakan itu bukan sahaja mencetuskan isu besar dan memalukan MBSA, tetapi juga memperlekehkan kepimpinan PAS Negeri termasuk Exconya YB Datuk Hassan Ali yang terpaksa tunduk kepada kemahuan DAP. Isu itu berlarutan membawa kepada isu-isu lain sehingga YB Datuk Hassan Ali dikenakan tindakan disiplin oleh PAS. Akhirnya PAS Selangor menjadi bisu seribu bahasa, pekak seribu rasa, buta seribu mata!

Teman berasa sangat sedih melihat kedudukan kepimpinan PAS Negeri Selangor. yang bukan sahaja berdepan dengan tindakan bia-DAP dan kurang ajar DAP, malahan berdepan pulak dengan segelintir para jangoat yang saperti sudah kerasukan syaitan dan kehilangan sifat kemaluan mereka! YB Datuk Hassan Ali dan kepimpinan PAS Selangor yang diharapkan oleh orang Melayu menjadi benteng mempertahankan hak dan kedudukan orang Melayu beragama Islam akhirnya tenggelam didalam kekaltuan politiking yang tak sudah-sudah.

Teman berharap dan berdoa semoga insiden ini akan membuka mata dan hati umat Islam bahawa musuh kita sebenarnya ialah parti cauvinis dan rasis ini iaitu DAP yang semakin hari semakin bia-DAP dan kurang ajar. Tidak cukup menghina masjid surau kita, mencabar azan, memperlekehkan kedudukan Raja-Raja Melayu dan entah berapa banyak lagi yang mereka lakukan yang menghina dan mencabar umat Islam dan bangsa Melayu.

Teman juga mengambil kesempatan ini menyeru kepimpinan PAS Selangor, terutama YB Datuk Dr. Hassan Ali supaya bangkitlah mempertahankan maruah dan kemuliaan Islam dan bangsa Melayu. Stand and be counted before ALLAH! Mana dia suara-suara yang menggegarkan dahulu, sehingga nyamuk pun bertakbiir mendengar ceramah dahulu. Islam bukan duduk diatas pentas ceramah, tetapi Islam duduk pada tindakan. Sabda Rasulullah saw, "sekiranya kamu melihat kemungkaran, cegahlah ia dengan tangan (kuasa kamu), jika tiada mampu dengan mulut kamu, jika tiada mampu janganlah kamu redho, dan itu adalah selemah-lemah iman".

YB Datuk telah diberi kedudukan dan kuasa oleh ALLAH. YB Datuk kini Exco Kerajaan Negeri Selangor, menjaga hal ehwal Islam. Ini satu amanah yang Datuk akan dipertanggungjawabkan dihadapan ALLAH nanti. Gunakanlah kuasa itu untuk membela dan mempertahankan Islam. Jika disebabkan kuasa itu Datuk tersekat daripada berbuat sedemikian, maka jalan paling bermaruah ialah tinggalkanlah jawatan itu.

Jangan kita termasuk golongan yang Nabi saw sebut sebagai "hubbud dunya wakaro hiyatul maut - terlalu sayangkan dunia dan takut mati". Ingatlah amaran Rasulullah saw, tidak redho itu satu tahap iman yang terlalu lemah. Meredhoi perbuatan bia-DAP Ronnie Liu dan kepimpinan DAP Selangor dengan terus bersekongkol dengan mereka adalah tanda-tanda tahap keimanan yang perlu diperbaiki. Dan Datuk boleh memperbaikinya dengan menyatakan yang hak, walaupun berkata sedemikian Datuk kehilangan jawatan tidak mengapa, kerana balasan syurga ALLAH mengatasi segala-galanya. Be a Muslim first YB Datuk Dr. Hassan Ali.

Janganlah kita menjadi golongan summum bukmum 'umyum fahuum bila berdepan dengan kemungkaran ini. Bisu, pekak & buta bukanlah ciri seorang pejuang Islam. Ingat pesan ALLAH, "apabila umat Islam berpaling daripada agamanya (Islam), akan Aku lahirkan tentera Ku (hezbollah), yang menyintai Aku dan Aku menyintai mereka, yang berlembut sesama Islam tetapi tegas terhadap kaafir, yang berjihad ke jalan Aku, dan tidak takut celaan golongan yang mencela" (Al Maaidah - 54-56).

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
09 Safar 1432
14 Januari 2011


@@@@@@@@@@@@@@@@

(Lapuran akhbar The STAR hari ini 14.01.2011)

SUBANG JAYA: A public outcry has erupted following a move by the Subang Jaya Municipal Council (MPSJ) to ban Muslims from working at entertainment outlets with liquor licences.

The council is facing pressure to rescind the controversial ruling.

State local government chairman Ronnie Liu said the state government had not given approval for the council to enforce the ruling which would affect the livelihood of Muslims employed at pubs, hotels, restaurants and entertainment clubs. He said the issue was discussed at the state exco meeting on Wed­nes­day.

"We have advised the MPSJ president to withdraw this new condition," he added.

MPSJ is said to be enforcing this condition on entertainment outlets namely pubs, discos and clubs which have liquor licences issued by the Customs Department, stopping them from employing Muslims.

This new condition was apparently endorsed at the MPSJ's full board meeting in June 2009 and is in accordance with Section 18 (2) of the Syariah Criminal Enactment (Selangor) 1995.

Under the new guidelines, entertainment outlet operators will be subject to fines of up to RM5,000 if they flout conditions of the licence.

MPSJ councillor Mohd Nasir Yusoff said the councillors were informed of the new ruling during a full board meeting in 2009. The matter, however, was not discussed thoroughly.

"The enactment has been in existence since 1995," Mohd Nasir said.

Malaysian Trades Union Congress (MTUC) secretary-general Abdul Halim Mansor said MTUC was against the ruling as Muslim employees are only working at these outlets, not drinking alcohol.

Jamsharee Al Qudsi used to be a marketing manager but after being retrenched, accepted a job as a mixer for cocktail drinks at an entertainment outlet in Subang Jaya.

"I don't drink, I mix the drinks based on what I feel would taste good.

"MPSJ must rescind the ruling as it would affect numerous Muslims," said Jamsharee who considers himself a devout Muslim.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


KEADILAN Tawarkan Rafizi Bahas Dengan Khairy

Posted: 13 Jan 2011 11:19 PM PST

Parti Keadilan Rakyat kecewa dengan keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menolak pelawaan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membahaskan sama ada Kerajaan mampu melaksanakan Program 100 Hari Pakatan Rakyat atau tidak.

Pelawaan Anwar dibuat bagi membolehkan rakyat menilai dakwaan Najib bahawa Program 100 Hari yang dimuatkan dalam Buku Jingga adalah populis dan akan memufliskan negara.

Dalam pelawaan Anwar, beliau turut mendedahkan bagaimana implikasi perbelanjaan kira-kira RM19 bilion untuk Program 100 Hari adalah kecil berbanding dengan subsidi korporat untuk penjana kuasa bebas (IPP), syarikat tol serta wang yang hilang melalui pembaziran, kebocoran dan rasuah yang berjumlah kira-kira RM51 bilion setiap tahun.

Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat telah memutuskan tawaran Anwar kepada Najib masih terbuka dan Pakatan bersedia menimbang syarat-syarat yang ditetapkan oleh Najib untuk perbahasan tersebut.

Pada masa yang sama, KEADILAN menerima jemputan daripada Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin kepada Anwar untuk membahaskan Program 100 Hari.

Pelawaan asal Anwar selaku Ketua Umum KEADILAN dan Ketua Pembangkang adalah kepada Najib. Namun atas semangat mengadakan wacana umum bagi menilai tawaran Pakatan, KEADILAN menawarkan Pengarah Strategi KEADILAN Rafizi Ramli untuk berbahas dengan Khairy.

Rafizi selaku pemimpin muda adalah regu sesuai untuk Khairy. Beliau juga merupakan jurutera dan akauntan bertauliah dan pernah menjadi Pengurus Kanan di Petronas dan Pengurus Besar di Pharmaniaga.

KEADILAN berharap Khairy bersetuju dan perbahasan tokoh-tokoh muda ini menjadi pembuka tirai kepada perbahasan antara Najib dan Anwar. Diharapkan lebih banyak wacana politik berbentuk ilmiah dan intelektual dapat diadakan bagi memberikan peluang rakyat membuat penilaian sewajarnya. Sudah tentu amalan sebegini lebih baik berbanding amalan membakar buku yang menjadi-jadi akhir-akhir ini.

DR MUHAMMAD NUR MANUTY
KETUA PENERANGAN
PARTI KEADILAN RAKYAT

Program Dato’ Seri Anwar Ibrahim Tawan DUN Tenang

Posted: 13 Jan 2011 09:36 PM PST

16 Januari 2011 (Ahad)

1) 7.30 – 11.00 Malam – Jamuan Bersama Masyarakat India

Lokasi – Restoran G & D, Pekan Labis

Penceramah:
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YB Professor Dr Ramasamy
3. YB Sallehuddin Ayub
4. YBhg Dato’ Seri Chua Jui Meng
5. YBhg N Surendran
6. YBhg S Subramaniam
7. YB Manikavasagam

2) 9.00 – 12.00 Malam –

Majlis Pengumuman Calon Pakatan Rakyat DUN Tenang

Lokasi – Dataran Wayang Pacak
Taman Labis Indah

Penceramah:
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YB Tuan Guru Dato' Seri Haji Hadi Awang
3. YB Lim Kit Siang
4. Calon Pakatan Rakyat DUN Tenang

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


PANDANGAN CEHGU BARD BERHUBUNG PMPN

Posted: 14 Jan 2011 08:04 AM PST

SEMUA PARTI MENGAMALKAN BUDAYA CANTAS

Posted: 14 Jan 2011 07:55 AM PST

Siapakah KITA?

Posted: 14 Jan 2011 07:41 AM PST

Selamat Bersua...Alhamdulillah.

Posted: 14 Jan 2011 07:12 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


SOLAT HAJAT DAN CERAMAH

Posted: 14 Jan 2011 12:11 AM PST


Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang