Pengikut

Nuffnang

Selasa, 28 Disember 2010

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Non-Malays will take over Kampung Baru, warns PAS MP

Posted: 27 Dec 2010 10:18 PM PST

Non-Malays will take over Kampung Baru, warns PAS MP December 28, 2010 report by MalaysianInsider   Gambar fail Dr Lo’ Lo’ Ghazali KUALA LUMPUR, Dec 28 — PAS MP Dr Lo' Lo' Ghazali has warned that the non-Malays would take over ownership of the Kampung Baru Malay enclave here once the Malay Agricultural Settlement (MAS) [...]

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Non-Malays will take over Kampung Baru, warns PAS MP

Posted: 27 Dec 2010 10:18 PM PST

Non-Malays will take over Kampung Baru, warns PAS MP December 28, 2010 report by MalaysianInsider   Gambar fail Dr Lo’ Lo’ Ghazali KUALA LUMPUR, Dec 28 — PAS MP Dr Lo' Lo' Ghazali has warned that the non-Malays would take over ownership of the Kampung Baru Malay enclave here once the Malay Agricultural Settlement (MAS) [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


MB N.Sembilan gadai tanah ladang rakyat miskin?

Posted: 27 Dec 2010 10:14 PM PSTDemikianlah tajuk pada kain rentang penduduk kampung di Jempol , Negeri Sembilan yang amat kecewa dengan janji kerajaan Barisan Nasional sejak 20 tahun lalu dan sudah 4 kali pilihanraya.

*********************
RAKYAT TAGIH JANJI HAK MILIK TANAH
Sinar Harian

SERAMPANG INDAH (Jempol, N.Sembilan) – Penduduk masih menagih jawapan pihak berkaitan mengenai hak milik tanah kebun mereka sejak 20 tahun lalu.

SEKALIPUN SUDAH EMPAT KALI PILIHAN RAYA, NAMUN SEHINGGA KINI HAK PENDUDUK MASIH MENJADI TANDA TANYA.

Bekas Ketua Kampung, Abd Rahman Ali Muhamad berkata, semua pemimpin kerajaan di peringkat bawahan seperti Pejabat Daerah atau tertinggi di Jabatan Perdana Menteri sedia maklum mengenai masalah penduduk Kampung Gatco.

Menurutnya, peserta generasi pertama dan kedua berharap tanah kebun di-perjuangkan menjadi hak milik mereka.

"Kami hanya meminta Gagasan 1Malaysia dicanangkan ke seluruh negara, rakyat didahulukan dapat direalisasikan di kawasan ini kerana surat makluman daripada setiausaha Datuk Seri Najib ketika menjadi Timbalan Perdana Menteri masih kami simpan," katanya.

Bekas Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Sulaiman Ompong berkata, pelbagai media pernah datang ke kampung ini membuat liputan berhubung masalah dialami.

Menurutnya, Kampung Serampang Indah atau Gatco di bawah kawasan Parlimen Jelebu, tetapi di bawah pentadbiran daerah Jempol dan perkara itu tidak seharusnya menjadi alasan dalam memberikan kata putus mengenai hak penduduk.

"Penduduk di sini datang dari seluruh Semenanjung dengan hasrat memiliki tanah sebagai meneruskan kehidupan dan membesarkan anak serta mengharapkan keprihatinan kerajaan menyelesaikannya," katanya.

N Venugopal, 64, berkata, sebanyak RM7,600 dibayar kepada pengurusan ketika mula memasuki penempatan itu sekitar 1977.

Menurutnya, surat perjanjian memasuki ladang dan resit asal masih disimpan untuk menepis kenyataan dia adalah pendatang asing di kampung berkenaan.

"Harapan saya supaya memperoleh tanah hasil kudrat dan titik peluh saya sendiri setelah sekian lama berbakti," katanya.

Atan Warsan, 72, adalah antara generasi pertama yang sentiasa menantikan jawapan mengenai kedudukan sebenar tanah kebun hasil usahanya bersama 300 peneroka asal lain.

Atan berkata, ramai rakannya meninggal dunia dan waris mereka ditinggalkan dengan tidak menge-tahui tentang status tanah terbabit.

Menurutnya, jawapan pemimpin hanya akan di-peroleh menjelang pilihan raya dengan janji akan menyelesaikan masalah penduduk di sini, namun akhirnya hanya tinggal janji sahaja.

"Saya tidak jamin masyarakat di sini akan memilih wakil kerajaan sama setelah empat kali dike-cewakan melalui satu kertas undi setiap orang tanda kesetiaan, namun ternyata sia-sia," katanya.

Terasa dianaktirikan
Bekas Ketua Wanita, Zainab Lasim berkata, hidup penduduk di sini banyak bergantung kepada hasil kebun diusahakan sejak 30 tahun lalu.

Menurutnya, alasan masalah itu sukar diselesaikan kerana disebabkan majoriti penduduk adalah kaum India tidak boleh diterima kerana mereka juga warganegara Malaysia dan berhak mendapatkan hak sewajarnya.

"Kami tidak tahu bagaimana cara untuk menyelesaikan masalah ini sekiranya kerajaan tidak dapat menyelesaikannya dan memberikan jawapan sebenar supaya tidak berasa dianaktirikan sesiapa," katanya.

Bekas Ketua Pemuda Cawangan, Muhamad Kamisan berkata, penduduk telah melakukan semua langkah dan perlu dilakukan sama ada dengan cara diplomasi atau politik dalam mendapatkan hak mereka.

Menurutnya, kebimbangan semua peserta di sini hanyalah kepada masa hadapan generasi akan datang untuk meneruskan kehidupan dan jalan penyelesaian isu itu akan menjadi lebih sukar.

"Penduduk semakin meningkat dan generasi pertama ramai sudah tiada cuma yang tinggal hanya hara-pan serta impian memiliki tanah sendiri untuk diusahakan waris," katanya.

Nordin Ahmad Bakri, 52, berkata, segala penat lelah dan usaha penduduk mendapatkan hak umpama tiada harga di mata pihak berkuasa.

"Sebarang urusan atau keputusan seharusnya me-ngambil kira hak peserta ladang ini dan pintu rundingan sentiasa dibuka untuk menyelesaikan masalah ini.

"Sebanyak 693 pengundi berdaftar di kampung ini dan 242 adalah keahlian tetap kerajaan pada masa kini berharap sesuatu dapat dilakukan segera dengan berlandas kebenaran," katanya.

Sementara itu, terbaru, ladang seluas 400 hektar terbakar sekali gus mengakibatkan banyak kerugian kepada penduduk, pengu-saha dan peserta ladang.

MDJ akan siasat masalah berlarutan sehingga 20 tahun itu telah dipanjangkan kepada Majlis Daerah Jempol (MDJ).

Pegawainya, Datuk Mohd Yusof Yunus berkata, pihaknya sedia maklum dan sedang meneliti sejarah kes berkenaan.

"Kita sedia maklum masalah ini dan sedang menyiasat sejarah kampung terbabit. Dalam pada itu, diharap penduduk terlibat dapat bersabar," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story7566955.asp

Sumber gambar bertarikh 28 Dis 2010 dari http://www.humanrightspartymalaysia.com/2010/12/28/getco-negeri-sembilan-poor-indian-some-malay-planters-denied-10-acre-felda-like-land-ownership-beginning-of-downfall-of-umnobn-in-negeri-sembilan/


Isa Pengerusi Felda, Shaziman MB N.Sembilan, Mad Hasan Kabinet?

Posted: 27 Dec 2010 06:28 PM PST


Apakah rahsia disebalik perlantikan Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi Felda? Adakah ini ada kaitan dengan kemenangan tipis BN dalam Pilihanraya 2008 yang dikaitkan dengan kesilapan percaturan Mohamad Hasan memilih calon?

Apakah perlantikan Isa Samad sebagai Pengerusi Felda untuk menguatkan pengaruh Umno di Felda dalam Negeri Sembilan yang semakin hari mendapat tentangan dari peneroka? Adakah perlantikan Isa Samad akan memudahkan perlantikan Menteri Besar yang baru tanpa pengaruh dari Isa Samad dan Mohamad Hasan?

Adakah Mohamad Hasan akan dilantik ke jawatan Menteri Kabinet sekiranya dia menang kerusi Parlimen selepas PRU 13?

Adakah Dato Shaziman akan dilantik sebagai Menteri Besar Negeri Sembilan sekiranya dia menang kerusi DUN selepas PRU13?

Adakah ini ada kaitan dengan artikel sebelum ini bertajuk Pakatan Rakyat Sukar Tawan N.Sembilan pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2010/07/pakatan-rakyat-sukar-tawan-nsembilan.html

Dato' Seri Utama Haji Mohamad Haji Hasan terus diberikan kepercayaan menerajui UMNO Negeri Sembilan

December 28, 2010

Bagi negeri-negeri lain Dato' Seri Utama Haji Mohamad Haji Hasan Menteri Besar Negeri Sembilan terus diberikan kepercayaan untuk mempengerusikan Badan Perhubungan UMNO Negeri Sembilan dibantu oleh Datuk Shaziman Abu Mansor selaku Timbalan Pengerusi .

s

0 ulasan
sumber :-

s


Program Kembali ke sekolah anjuran Pejabat ADUN BATU CAVES dengan kerjasama PeBT ZON 14 dan ahli majlis pada 27 December 2010

Posted: 27 Dec 2010 11:01 PM PST

Tarikh : 27 Disember 2010
Tempat : Pasaraya Karnival Batu Caves
Program : Sumbangan Pakaian Sekolah "Back to School" YB.Amirudin Shari
SMUE

Posted: 27 Dec 2010 10:32 PM PST


Waris : Parwathy a/p Munusamy

Program Bubur Asyura dan Penyampaian Buku Kerajaan Negeri

Posted: 27 Dec 2010 10:21 PM PST

Tarikh : 25 Disember 2010
Tempat : Dewan Orang Ramai Kg.Melayu Wira Damai

Program Festival Jalanan & Sukan Rakyat Daerah Gombak

Posted: 27 Dec 2010 10:00 PM PST


Tarikh   : 26 disember 2010
Tempat : Padang Awam Batu Caves
Masa    : 8 pagi - 12 tengahari

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


CKGU BARD MENAGIH JANJI, TOLAK JAWATAN DLM PKR

Posted: 27 Dec 2010 06:58 AM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang