Pengikut

Nuffnang

Isnin, 13 September 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Puluhan Ribu Hadiri Rumah Terbuka Selangor

Posted: 12 Sep 2010 02:00 AM PDT

SHAH ALAM, 12 Sept:  Puluhan ribu pengunjung hadir ke rumah terbuka Aidilfitri kerajaan Negeri Selangor 2010 kelmarin yang berlangsung dalam keadaan amat meriah dengan berbagai juadah makanan disediakan.

Penuh sesak ruang luas di I-City, Seksyen 7, tempat berlangsungnya majlis yang mempertemu dan merayakan hari kebesaran Agama Islam itu yang turut dirai dan dihargai oleh semua pihak meskipun mereka penganut fahaman agama berbeza.

Pengunjung dari segenap lapisan masyarakat tanpa mengira fahaman politik, budaya dan tahap pendidikan mereka sama-sama ceria dan bergembira menyambut hari lebaran mulia selepas sebulan umat Islam melakukan ibadat puasa.

Sebagai tuan rumah utama, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sentiasa tersenyum, mudah didampingi, bersalaman mesra dan menunaikan hasrat mereka yang ingin bergambar kenangan bersama pimpinan negeri kesayangan semua.

Begitu juga dengan penglibatan semua Exco Kerajaan Negeri yang menyambut kehadiran pengunjung yang datang sejak awal meski majlis hanya bermula jam 3 petang bagi mengelakkan kesesakan.

Kanak-kanak kecil, Orang Kelainan Upaya (OKU), orang miskin, golongan usia emas dan anak yatim dan mereka yang kurang bernasib baik merupakan kalangan paling bergembira kerana mereka mendapat layanan lebih istimewa dengan hadiah sampul yang berisi wang tunai.

Kelihatan badan berkanun bawah Kerajaan negeri, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) melakukan persiapan rapi dalam banyak hal sehingga menyerlahkan lagi kemeriahan hari terbuka kali ini.

Majlis berjalan dalam suasana santai dan gelak ketawa dengan persembahan artis-artis terkenal seperti Jamal Abdillah dan ramai lagi dengan gandingan dua juruacara personaliti diminati ramai, Salleh Yaakob dan Raja Azura.

Meski jam 7 petang sepatutnya majlis tamat namun orang ramai berpusu-pusu ekoran penyediaan terbaik pihak penganjur dengan kerjasama semua pihak berkaitan.

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Ribut kali ke-4 melanda Taman Medan

Posted: 13 Sep 2010 09:20 PM PDT

11 September 2010 – Pada Hari Raya ke-2, angin kuat melanda kawasan Taman Medan. Laluan angin kuat meninggalkan serpihan dan kesan kerosakan ke atas harta benda. Syukur ia tidak melibatkan kehilangan jiwa. Banyak pokok yang tumbang dan patah akibat pukulan angin yang kencang.

Saya sempat menziarahi keluarga yang ditimpa musibah tersebut, yang baru pulang daripada Pahang, Perak dan beberapa tempat lain. Semoga Allah memberikan mereka kesabaran dalam menghadapi ujian ini ketika musim perayaan.

Kesan bumbung flat di LC Sri Manja ditiup angin


Kebakaran di PJS 2C/11, Petaling Jaya sehari sebelum Raya

Posted: 13 Sep 2010 08:33 PM PDT

Meninjau kemusnahan ke atas kediaman yang terbabit dalam kebakaran

Kerosakan yang dialami di bahagian atas rumah

Mangsa ditempatkan di dewan berdekatan

Ziarah mangsa yang terpaksa beraya di dewan

Serahkan sumbangan kewangan dan kuih raya bagi memberi sedikit kegembiraan dalam menghadapi ujian


Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


DAULAT TUANKU

Posted: 13 Sep 2010 09:03 AM PDT

Salam 2 all.

Saya mengambil kesempatan mengucapkan tahniah atas permasyhuran YTM TengKu Muhammad Faris Petra (42), Tengku Mahkota Kelantan sebagai Sultan Kelantan yang baru menggantikan ayahanda baginda Tengku Ismail Petra berkuatkuasa hari ini Isnin 04 Ramadhan 1431 bersamaan 13 Sept 2010.

Pemasyhuran YTM Tengku Muhammad Faris Petra oleh YAB Dato' Nik Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan tengahari tadi menamatkan kemelut yang melanda Istana Kelantan sejak lebih setahun lalu apabila bekas Tuanku Sultan Kelantan kegeringan akibat serangan angin ahmar dan sakit jantung.

Saya berharap pemasyhuran Tuanku Faris akan membuka lembaran baru kepada pemerintahan di Kelantan yang akan menyaksikan hubungan lebih mantap diantara Istana dan Kerajaan Negeri. Umum mengetahui betapa sukarnya YAB To' Guru mentadbir Kerajaan Negeri apabila hubungan dengan istana dahulu dikatakan agak "sejuk" atas sebab-sebab yang tertentu.

Saya juga berdoa dan berharap rakyat Kelantan dan semua pihak berkaitan akan menghormati pemasyhuran Tuanku Faris kerana ianya dibuat menurut Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kelantan dan mematuhi semua peruntukkan undang-undang yang ada. Di Negeri Kelantan, sebagaimana negeri-negeri lain, pemasyhuran seseorang raja adalah hak mutlak Majlis Perajaan Negeri. Tiada mana-mana pihak boleh mempersoalkan pemasyhuran tersebut. Dan Majlis Perajaan Negeri Kelantan telahpun membuat keputusan. Menurut Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kelantan, tiada mana-mana orang atau Mahkamah boleh mempersoalkan pemasyhuran dan pertabalan Tuanku Faris tersebut!

Inilah uniknya sistem beraja yang kita 'amalkan sekarang. Mungkin ada pihak yang tidak bersetuju, tetapi itu soal kedua. Pada saya, sistem perlantikan tersebut memastikan bahawa kedaulatan dan keutuhan institusi Raja-Raja Melayu akan kekal dan tidak boleh dicabar oleh mana-mana pihak. Apatah lagi dalam keadaan orang Melayu yang makin berpecah dan kuasa Melayu/Islam makin terhakis akibat politikng melampau oleh segelintir orang Melayu, maka tanggungjawab menjaga dan memelihara serta mempertahankan institusi Raja-Raja Melayu menjadi semakin penting.

Kita dapat melihat dalam satu kes apabila ada cubaan menceroboh kuasa perlantikan ketua sebuah institusi Islam dengan cubaan melantik seorang balaci politik digagalkan atas kebijaksanaan dan kewibawaan seorang Raja Melayu yang bertindak mempertahankan kesucian Islam daripada menjadi mangsa kerakusan politik sempit.

Saya juga ingin menasihatkan mereka yang mempertikaikan pemasyhuran Tuanku Muhammad Faris Petra sebagai Sultan Kelantan dengan ugutan ianya mungkin satu "contempt of Court" (kerana konon cerita ada kes sudah difail di Mahkamah); bahawa kamu sendiri mungkin boleh dikenakan tindakan penderhakaan kepada seorang Sultan yang telah ditabal dengan sah mengikut undang-undang. Ingat, mempertikaikan kedaulatan seorang Sultan sama dengan memerangi Tuanku. Dan Seksyen 121 Kanun Kesiksaan memperuntukkan hukuman mati kepada mereka yang memerangi mana-mana Raja Melayu!!

Saya ucapkan selamat bersemayam kepada Tuanku Sultan Muhammad Faris Petra, semoga pemerintahan Tuanku diberi petunjuk dan kepimpinan oleh ALLAH, serta diberi keberkatan berpanjangan. Semoga Tuanku diberi kesihatan yang baik, dan mendapat hidayah ALLAH untuk membawa Kelantan kearah negeri yang toyyibah.

Daulat Tuanku!!!

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Isnin
04 Syawal 1431
13 Sept 2010

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Pemilihan Keadilan: Jalani Tanggungjawab Demokratik Dengan Etika

Posted: 13 Sep 2010 08:42 AM PDT

Parti Keadilan Rakyat memperkenalkan sistem pemilihan yang demokratik; memberi ruang kepada setiap anggota menentukan calon pilihan mereka.

Maka di atas pundak setiap anggota dibebankan tanggungjawab untuk memastikan idealisme perjuangan dan tuntutan reformasi terus dipertahankan dengan penuh rasa tanggungjawab.

Prinsip tersebutlah yang kelak menjadi asas pertimbangan, dan bukannya tuntutan luaran atau sogokan. Kaedah etika pemilihan wajib dipatuhi semua.

Rakan2 serta pemimpin di peringkat akar umbi juga melahirkan keprihatinan dan melontarkan beberapa cadangan tambahan buat pertimbangan pimpinan.

Maka sesuai ditegaskan bahawa adalah hak anggota memilih berdasarkan prinsip perjuangan parti. Saya menginginkan persaingan yg sihat; dengan semua calon yang dikemuka mematuhi etika pemilihan sepenuhnya dan tidak mendakwa mendapat restu saya.

Saya juga tidak akan menerima sebarang pencalonan untuk sebarang jawatan dalam parti.

ANWAR IBRAHIM

New dynamics of Turkish politics

Posted: 13 Sep 2010 08:39 AM PDT

he Constitutional Referendum and New Dynamics of Turkish Politics
Ibrahim Kalin

On September 12, 2010, exactly thirty years after the 1980 military coup, Turkish voters went to the polls to vote on the largest constitutional amendment since the current constitution was adopted in 1982.
The 26-article amendment package, passed in the Turkish Grand Assembly and approved by President Gul, introduces a number of progressive changes into the Turkish political and judicial system. The 58 per cent ‘yes vote’ is a victory for the process of democratisation in Turkey. But it also confirms a deeper political battle raging beyond the referendum, a battle taking place between the reformists and the defenders of the status quo.

The amendments seek to cure the many deficits of the current constitution drafted by the army generals who carried out the 1980 military coup. They aim at expanding the sphere of individual rights and civil liberties, bringing the standards of Turkish democracy closer to that of the European Union (EU) in which Turkey is seeking full membership. The new changes include, among others, the establishment of ombudspersons, ensuring positive discrimination for children, women and the handicapped, and collective bargaining for public workers.
What is in the amendments?
The abolishment of Article 15 in the current constitution opens the way for the trial of army generals who were directly responsible for the 1980 military coup, consequently sending a clear signal to those who may engage in future coup attempts.
This is a significant step for Turkey to confront some of the darkest moments of its recent history, particularly the 1980 military coup, an event that led to the arbitrary use of power by the military, suspension of democracy and extra-judicial killings most of which continue to be unaccounted for. The vast majority of Turkish people are against any and all forms of military coup and intervention and the referendum results confirm this.

The most hotly debated changes in the current referendum pertain to the structure of the Constitutional Court and the High Council of Judges and Public Prosecutors, the two key institutions of the Turkish judicial system.
Under the proposed changes, the Constitutional Court will have 17 members instead of its current 11 members, and the Turkish Grand Assembly will be able to choose three members to the Court from among the candidates proposed by the independent bar associations. All first-grade judges will be able to vote to elect members of the High Council of Judges and Public Prosecutors.
On these two issues, the opposition claims a government takeover of the judiciary. But this is not the case. The executive branch will not appoint members of the judiciary on its own but select from among candidates proposed by judicial branches and independent bar associations. This is more or less the same practise one finds in most European countries.
The opposition's concern lies somewhere else, and it is their fear that the Turkish judiciary and high courts will no longer to be the vanguards of militant secularism. But Turkey needs not a militant secularist judiciary whose illiberal record is well known but a judicial system that will uphold the universal principles of democracy, human rights and civil liberties.

The political landscape
The changes are supported by a wide range of political actors and NGO groups including the ruling Justice and Development Party (AK Party), displaying various political and ideological positions from the religious-conservative and nationalist to the centre and left-liberal.
The 'no block', while led by the main opposition secularist People's Republican Party (CHP), is also varied as it includes the Nationalist Action Party (MHP), the second opposition party in the Turkish Parliament. The critics reject the amendments as a plot by the ruling AK Party to consolidate its power over the judiciary, considered as the bastion of Turkish secularism.

All these facts reveal the deep fault lines of Turkish politics. Politically speaking, the 'yes vote' is a victory for the ruling AK Party and consolidates its electoral base. Faced with the fierce opposition of nationalist and secularist parties, AK Party will increase its self-confidence in electoral politics and continue to carry out political reforms.
This victory will also set the tone for the time between now and the general elections in the summer of 2011. The unintended consequence of this referendum has been to give a vote of confidence to Prime Minister Recep Tayyip Erdogan and his government which, by the way, did not intend to turn this referendum into political contest with the opposition parties.

The most important challenge for AK Party after this victory, however, is to manage the growing divide between the reformists and groups who cling to the status quo. Not unlike the anti-Obama attitude of the tea party goers in the US, the anti-AK Party segments of Turkish society feel an existential threat in AK Party's growing electoral base and reformist policies. Many of those feelings are misplaced and reflect the petty realities of party politics.
However the debate about the future course of Turkey is real and will shape the dynamics of Turkish politics in the years to come. In his speech on the evening of the referendum, PM Erdogan reached out to those who voted no and promised to work together with everyone to build a stronger Turkey. He repeated the same call for drafting a new constitution.
The opposition response
The opposition parties will refuse to see the referendum results as a defeat. They may in fact be happy with the strength of their base despite losing to 'yes votes'. In his short statement, Kemal Kilicdaroglu, the new leader of People's Republican Party, expressed his satisfaction with the 42 % 'no vote'. But the fact is that he has been handed his second defeat after his bid to be mayor of Istanbul in last year's municipal elections. It remains to be seen if CHP cadres will move on with him or seek a new leader for the 2011 elections.

A similar dilemma is awaiting Devlet Bahceli, the leader of the Nationalist Movement Party. Bahceli had the hardest time explaining his 'no position' to his constituency, a political community that has lived the hardships of the 1980 military coup and the uneven structure of the judiciary.
The pre-referendum polls suggested that about thirty percent of those who identify themselves as nationalist under the Nationalist Action Party would vote yes, a prediction which the referendum results confirmed. In his referendum statement, Bahceli rejected the referendum results as a step that will "bring Turkey into darkness".
This attitude is likely to create a further gap between Bahceli's leadership and the nationalist base because the Nationalist Action Party constituency sees itself psychologically and politically much closer to AK Party than the secularist Republican Party.

The opposition parties' all-or-nothing style of opposition contributes to the ideological divide and makes it next to impossible to seek nation-wide consensus on Turkey's key issues, a daunting task at which both the government and the opposition have largely failed so far. Such issues as writing a new constitution, the political reforms needed for Turkey's EU membership, and the Kurdish issue all call for a broad-based consensus space in Turkish politics.

Paving the way
The referendum has now paved the way for a new constitution, and the PM Erdogan seems determined to push it through in the months to come. He has already called this referendum "a key to open the door for a new constitution". Now that the referendum has passed with a considerable majority, Turkey can move into the next stage of preparing a new constitution.
Needless to say, this is a major task and will require the political wisdom and leadership of all actors. Consensus building has never been easy in Turkey. However this is what the country needs to address its urgent problems.

Dr Ibrahim Kalin currently serves as Chief Advisor to the Prime Minister of Turkey and is a fellow at the Prince Alwaleed Center for Muslim-Christian Understanding, Georgetown University in Washington DC. He is the author of Knowledge in Later Islamic Philosophy: Mulla Sadra on Existence, Intellect and Intuition (Oxford University Press, 2010) and editor together with John Esposito of Islamophobia: The Challenge of Pluralism in the 21st Century (Oxford University Press; forthcoming).

ANGKATAN MUDA KEADILAN SELANGOR

0 ulasan
sumber :-

ANGKATAN MUDA KEADILAN SELANGOR


Perutusan Eidulfitri 2010/1431H

Posted: 13 Sep 2010 01:53 AM PDT

Alhamdulilah syukur kepada Allah SWT, Yang Maha Penyayang dan Maha Mengasihani, kerana dengan limpah KurniaNya, berjaya kita menyempurnakan ibadah puasa di Bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini.

Menjelang Syawal, saya mengambil kesempatan ini, mewakili keluarga dan Parti Keadilan Rakyat mengucapkan Salam Eidulfitri kepada seluruh umat Islam. Saya berharap kita menyambut hari yang penuh bahagia ini dengan mengingati saudara kita yang berada dalam penderitaan walau di mana pun mereka berada. Tatkala kita semua menyambut hari lebaran dengan rasa syukur dan meriah bersama keluarga, ada di kalangan kita yang meratapi pemergian mereka yang dikasihi. Moga Allah Yang Maha Besar memberi kesabaran buat kita semua.

Eid ul Fitr, salah satu dari maknanya adalah hari di mana kita sedar dan kembali kepada fitrah, mengingatkan sesungguhnya kita dicipta sebagai makhluk yang penuh kasih sayang, bukannya kebencian. Ramadhan selama hampir sebulan itu sewajarnya memupuk nurani kita untuk menghindarkan rasa dengki, benci dan dendam. Sering diungkapkan bulan yang mulia itu madrasah ampuh buat melebur dinding hitam pekat yang merosak jiwa dan qalb, serta memangkin kemurnian agar kembali dengan rasa kasih yakni fitrah kita sebagai insan mahkluk kepada Pencipta Yang Agung.

Malangnya sepanjang Ramadhan, masih ada yang menabur kebencian, fitnah dan berharap untuk memecah belahkan sesama kita. Menuduh dan menuding menjadi amalan dan budaya. Tatkala masyarakat menginginkan jurang perbedaan dirapatkan, fitnah dan kebencian disemai rekayasa golongan pelampau yang alpa akan fitrahnya sebagai makhluk. Keangkuhan meresapi diri kerana merasa tidak terkalahkan dan ramai.

Makanya saya memohon izin berkongsi ibrah dari sirah Rasulullah SAW ketika Perang Hunain yang meletus pada bulan Syawal. Selepas kejayaan Pembukaan Kota Mekah, umat Islam ternyata begitu bersemangat, oleh itu ketika menuju medan perang, ada yang mula mengungkapkan

"di hari ini kami tidak akan terkalahkan"

Keangkuhan menjalar dan merasuk! Seperti yang kita semua ketahui, umat Islam kalah pada pusingan awal sehinggalah ampunan dan pertolongan dari Allah SWT tiba merubah kekalahan yang sebelumnya hampir pasti. Turunlah ayat 25, Surah at Taubah yang menegur dan mengingatkan umat Islam:

"Sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam banyak medan-medan perang dan di medan perang Hunain, iaitu semasa kamu merasa megah dengan sebab bilangan kamu yang ramai; maka bilangan yang ramai itu tidak mendatangkan faedah kepada kamu sedikitpun; dan (semasa kamu merasa) bumi yang luas itu menjadi sempit kepada kamu; kemudian kamu berpaling undur melarikan diri."

Allah SWT menempelak sikap yang tergelincir jauh dari fitrah, iaitu gagal bersikap merendah hati dan pemurah serta mengasihani. Mengakhiri pesan ringkas sempena sambutan hari yang penuh keberkatan ini, saya nukilkan pesan dari Quran yang mulia, ayat 128, Surah al Nahl, buat menjadi pedoman untuk saya dan semua,

"sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang bertaqwa dan orang-orang yang berbuat kebajikan"

Moga Eid ul Fitr tahun ini mendorong kita untuk merenung diri dan menjana perubahan agar tidak tidak tergelincir dari fitrah yang murni serta luhur. Bersesuaian dengan pesananNya, perbanyakkan lah amal dan berbuat kebajikan.

Salam Eidulfitri
Minal 'aidil wal faiziin.
Maaf zahir dan batin.

ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang
Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Justice for TBH-2! [Part 4]

Posted: 13 Sep 2010 12:12 PM PDT

A gallery of rogues and untouchables in TBH sacking! Another clear-cut case of double standard, selective justice and cronyism for the prosperity of the dynastic Daddy Anak Party sdn bhd! Yesterday thestar online reported former Hulu Selangor district councillor K A Ramu had lodged a complaint with the Selangor Daddy Anak Party against Lee Kee Hiong in 2008 over [...]

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Justice for TBH-2! [Part 4]

Posted: 13 Sep 2010 12:12 PM PDT

A gallery of rogues and untouchables in TBH sacking! Another clear-cut case of double standard, selective justice and cronyism for the prosperity of the dynastic Daddy Anak Party sdn bhd! Yesterday thestar online reported former Hulu Selangor district councillor K A Ramu had lodged a complaint with the Selangor Daddy Anak Party against Lee Kee Hiong in 2008 over [...]

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


Kroni Perlu Dikorban, Jika Mahu Pulih Ekonomi

Posted: 13 Sep 2010 02:58 AM PDT

Dari tv Selangor Keghairahan Umno-BN menghabiskan wang rakyat pada kempen berslogan dan projek tidak bermanfaat, dan meminggirkan soal melaksanakan dasar-dasar yang efektif punca Malaysia corot dalam indeks daya saing dan rasuah. Tahun demi tahun, Malaysia gagal mendapat tempat di kumpulan teratas indeks antarabangsa. Yang terbaru, Forum Ekonomi Dunia melaporkan Malaysia terus jatuh dari tahun ke [...]

Petelagahan Umno Dan Perkasa Hanya Sandiwara

Posted: 13 Sep 2010 02:57 AM PDT

Dari TV Selangor Ketua Pembangkang Dato Seri Anwar Ibrahim yakin perbalahan Umno-Perkasa hanya sandiwara bersama untuk menghadapi Pilihanraya Umum ke-13. Beliau berkata, umum sedia maklum bahawa kepimpinan Umno selama ini mempromosikan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia. Bukan sahaja permit kumpulan itu lulus dalam sekejapan, bahkan juga majlis-majlis Perkasa direstui dan dihadiri bukan sahaja oleh mantan Presiden [...]

Hubungan UMNO-PERKASA di media berlainan…

Posted: 13 Sep 2010 02:51 AM PDT

Merdekareview UMNO-BN akhirnya menyatakan pendirian untuk menjarakkan diri daripada Pertubuhan Pribumi Perkasa Negara (PERKASA), setelah Setiausaha Agung UMNO, Tengku Adnan Tengku Mansor berkata sedemikian kepada media, semalam. Hubungan antara UMNO dengan PERKASA menarik perhatian ramai sejak badan bukan kerajaan (NGO) ini muncul di arena politik tanahair, dan mendakwa dirinya sebagai pertubuhan yang memperjuangkan kepentingan Melayu. [...]

蓝眼9月16日办《2020怡保大蓝图》研讨会

Posted: 13 Sep 2010 02:50 AM PDT

蓝眼9月16日办《2020怡保大蓝图》研讨会 (怡保13日讯)人民公正党《2020怡保大蓝图》研讨会,将在本星期移师到怡保市中心开讲,该研讨会于本月16日(星期四),晚上8时正,在人民公正党社会关系局(大和园)总部开讲。该活动联办单位为务边区国会议员李文材医生办公室和霹雳社会关系局。 李文材医生政治秘书陈家兴表示,研讨会邀请两位主讲者与民众共同探讨怡保未来的10年计划。他们分别是务边区国会议员兼人民公正党全国副主席李文材医生,以及城市规划硕士也是前怡保市议员廖永立。 他表示,根据大蓝图计划书内指出,怡保市将会在近十年内蓬勃发展,其中有多项大型计划将会陆续进行,包括川行怡保市从美鲁途径上环十八至波赖的轻快铁计划、房屋发展计划、规划五大文化区以及利用公共交通枢纽以带动各区域的发展计划等。 "虽然计划书中的建议足以媲美世界级城市的规划,但是身为纳税人的权利,人民可以给予意见以参与决策过程,同时也必须监督政府在落实计划中的每个程序,确保政府善用人民的血汗钱。" 他表示,在之前的研讨会中,社区居民都对于地方的发展发表回馈意见,希望公众踊跃出席该场研讨会,因为该发展大蓝图将影响怡保市未来20年的发展方向,故此研讨会中所收集的民意,将会在计划书的展示截止日期即9月22日前,呈交建议书予市长以改善计划书的内容。详情请联络陈家兴 012-677 1788;黄诗情 012-716 7722 《2020年怡保大蓝图》巡回研讨会 日期 时间 地点 16-9-2010 (星期四) 晚上8.00pm 人民公正党社会关系局(大和园)总部 200B, Jalan Pasir Puteh. 主讲人 李文材医生  (务边区国会议员) 廖永立     (前怡保市议员、城市规划硕士)

怡保发展不宜向人民开刀,庞大计划须认真考量

Posted: 13 Sep 2010 02:49 AM PDT

(怡保11日讯)务边区国会议员李文材医生强烈反对市政府建议通过提高人民的税收来提高收入,以作为怡保未来10年的发展基金;相反地他坚决认为政府不宜向人民开刀,反而应该慎重考虑庞大计划的需要,同时善用人民的血汗钱,提升行政效率和杜绝纰漏来缩减不必要开支。 李文材医生目前积极收集第二发展区(BP 2)居民的意见,居民的回馈意见均希望市议会能够针对性发展必须的计划,以减少无谓的开销。他是在日前于务边市镇拜访选民时这么表示。 怡保机场成廉价航空站 他反对将怡保机场转为只是供为军事练习场所的建议,相反的他建议只要提升怡保机场现有的设备,就能够将该机场转变成为廉价航空机场,成为槟城和吉隆坡机场之间的降落热点,带动本区的经济发展。 "2006年掀开序幕的吉隆坡廉价航空终站只是耗资马币1亿800万令吉;前首相阿都拉曾于2007年在怡保宣布,中央政府拨款1亿2000万令吉以重建和重开怡保航空服务,加上最近赞比里也宣布中央政府拨款6000万令吉提升机场跑道,这两笔款项足以让怡保机场转换成为设备齐全的廉价航空站。" 轻快铁计划可行性 另外,他质疑,怡保大蓝图中建议的轻快铁计划落实的可能性,因为在第十大马计划中并没有列明或保留予此项计划的预算,因此预料花上数十亿令吉的轻快铁服务可能只是沦为空谈。 他表示,根据大蓝图计划书内容显示,怡保市未来10年的发展料共耗资逾31亿令吉,倘若落实轻快铁服务,这笔资金根本不能负荷该项庞大发展计划的开销,包括硬体设备的提升和征地费用等;同时,市政府有必要探讨其计划必要性和可行性。 注重人文气息发展 另外,他表示,计划书内显示市政府一如往常强调屋业和多项硬体设备的提升工程,这导致人民均担心政府只是注重硬体设备发展,而导致人文和休闲发展失衡。 他强调市政府应该加强本区的特质和特征,将怡保市打造为一个富有人文气息的自然城市,着重旅游与教育的发展,提供一个舒适且高素质的居住环境。

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang