Pengikut

Nuffnang

Khamis, 9 September 2010

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


HARI BAKAR AL QURAN ANTARABANGSA

Posted: 09 Sep 2010 12:01 AM PDT

Father Terry Jones la'natullah

Salam 2 all.

Saya mengutuk keras tindakan Father Terry Jones la'natullah daripada Gereja Dove World Outreach Center, Florida, Amerika Syarikat yang mengisytiharkan 11.09.2010 sebagai Hari Pembakaran Al Quran Antarabangsa. Pada hari tersebut beliau dan pengikutnya bercadang membakar Al Quran atas alasan bahawa "Al Quran bercanggah dengan Bible dan mengajar manusia kejahatan".

Tindakan beliau ini dibuat untuk kononnya memperingati kemusnahan bangunan World Trade Center dalam peristiwa 11 Sept 2001. Beliau mempersalahkan Islam dan Al Quran sebagai punca kejadian tersebut.

Sebenarnya gereja tersebut hanyalah sebuah gereja kecil dengan pengikut tak sampai pun 50 orang. Tetapi kita khuatir dengan tindak-tanduk beberapa orang paderi dan gereja yang akhir-akhir ini seolah-olah mencabar Islam dan tamaddun kemanusiaan. Di Malaysia sendiri kita sudah ada pader yang mengaku secara terbuka sebagai peliwat dan pengamal homoseks.

Yang peliknya kelihatan pihak berkuasa dan pihak kepimpinan gereja dan agama kristian seolah-olah tidak mampu berbuat apa-apa selain mengeluarkan kenyataan mengkritik dan mengutuk. Apakah benar mereka tidak boleh berbuat apa-apa, atau sengaja tidak mahu berbuat apa-apa.

Saya boleh bayangkan apa akan jadi jika seorang imam sebuah surau kecil di ceruk Baling sana membuat kenyataan akan membakar Bible. Saya pasti Bangsa-Bangsa Bersatu akan membuat sidang khas dan Majlis Keselamatan dan Nato akan menghantar tentera menyerang surau tersebut. Amerika jangan katalah, dia akan hantar bala tentera dan menceroboh serta menakluk Malaysia, dan mungkin meletakkan paderi peliwat dan homoseks itu sebagai Presiden Malaysia!!

Kenyataan Setiausaha Negara Amerika Hillary Clinton bahawa kerajaan Amerika tidak dapat berbuat apa-apa adalah sangat memalukan. Konon cerita First Amendment Perlembagaan Amerika menjamin hak kebebasan bersuara, oleh itu mereka tidak mampu menahan Terry Jones daripada membakar Al Quran tersebut kerana itu hak kebebasan bersuara!

Inilah padahnya kalau hak kebebasan bersuara dan hak asasi kemanusiaan dipertuhankan sangat, sehingga akhirnya kerajaan dan pemerintah serta rakyat menjadi mandul, dayus dan lumpuh bila berhadapan dengan puak-puak ini.

Saya kadang-kadang terfikir ada bagusnya Akta Keselamatan Dalam Negeri yang kita ada , kerana tindakan orang saperti Terry Jones itu sudah pasti akan membolehkan Kerajaan mengambil tindakan menahan beliau demi keselamatan negara.

Saya juga hairan sehingga kini tiada sebarang komen atau tindakan samada daripada Majlis Gereja Malaysia, Majlis Perunding Agama-Agama Bukan Islam, Majlis Peguam, DAP dan lain-lain. Selalunya mereka cepat membuat kenyataan mengutuk sana-sini, tambah kalau yang membuat kenyataan itu orang Islam/ Melayu, ataupun menyentuh hak Islam/ Melayu!

Sejarah membuktikan bahawa orang kafir ini apabila menyentuh perkara atau isu mengenai Islam, mereka akan bertindak secara zalim dan diluar batasan kemanusiaan. Lihat sahaja peristiwa yang berlaku di Iraq & Afghanistan. Kita masih ingat sejarah penyembelihan umat Islam Bosnia. Kita tidak lupa pembunuhan umat Islam di Granada, Sepanyol. Masih segar dalam ingatan kita penghapusan umat Islam di Jerusalem, Chechen, Kashmir, Selatan Thailand, Selatan Filipina, dan didepan mata kita umat Islam Falastin. Bukan sahaja pembunuhan dan penyembelihan, malah wanita Islam dirogol secara genocide, masjid dibakar dan diruntuh, Al Quran dibakar dan ada yang dikencing dan dibuang dalam tandas!!

Dan cuba lihat sejarah Islam. Tidak ada langsung catatan menyebut tentang kezaliman umat Islam terhadap penganut agama lain. Malah apabila Saidina 'Umar membuka Baitul Maqdis, bukan sahaja gereja dan synagogue dipelihara, beliau enggan bersolat didalamnya kerana khuatir akan menjejaskan rumah ibadah mereka. Akhlak yang sama ditunjuk oleh Sultan Salahuddin Al Ayubi semasa membebaskan Al Aqsa. Dan dimana sahaja negara umat Islam memerintah, hak dan amalan kumpulan minoriti dari agama lain dijaga dan dipelihara. Tetapi kalau umat islam menjadi minoriti, tunggulah penyembelihan, pembunuhan, perakusan, perogolan, penganiayaan dan macam-macam lagi tindakan tidak bertamaddun yang akan dilakukan.

Sebab itu saya menyeru umat Islam, dimana sahaja kita berada, bersatulah kita dibawah tali ALLAH, berpegang kepada Al Quran & Sunnah. Siapa sahaja yang menyebut kalimah toyyibah La ila haillallah, mereka adalah saudara kita. Jangalah kita terjebak kepada apa yang telah Nabi saw sabdakan, "diakhir zaman nanti kamu hanya saperti buih yang langsung tidak punya sebarang harga, kerana ramai kamu tetapi boleh diratah oleh kafir yang bersatu. Ini berlaku kerana kamu tidak boleh nak bersatu dibawah Al Quran. Maka dicabut perasaan takut musuh kepada kamu, dan dicampak perasaan wahan kepada kamu, iaitu terlalu cintakan dunia dan takut mati!!".

Tidak ada tuhan melainkan ALLAH yang Satu, kepada ALLAH kita ikhlas memperhambakan diri, walau kafir, musyrik dan munafik tidak menyukainya. Kerana ALLAH itu benar, dan ALLAH akan membantu kita dengan mengalahkan musuh Islam, dan meletakkan mereka dibawah tapak kaki kita".

Itulah maksud takbir raya yang akan kita kumandangkan dalam masa 4-5 jam lagi. Hayatilah maksud takbir tersebut. Insaflah wahai umat Islam. Sekiranya kita tidak memenuhi syarat-syarat untuk mendapat bantua ALLAH, maka ALLAH tidak akan memberikan narullah kepada kita. Dan syarat mendapat nasrullah & bantuan ALLAH ini ialah dengan kita kembali menjalani kehidupan benar-benar menurut Al Quran, mengimaninya, membacanya, mengamal & melaksanakannya, serta menyebar dan menyampaikannya keseluruh pelusuk kemanusiaan.

Jika tidak, ingatlah janji ALLAH, kita akan dihina dimana juga kita berada. Dan terbukti didepan mata kita, apabila sebuah gereja kecil hendaka membakar Al Quran, kita tidak mampu berbuat apa-apa! Apabila ada paderi peliwat & homoseks membuka gereja didalam negara kita, juga kita hanya sekadar boleh ttengok dan menggeleng kepala. Kita sebenarnya telah muncul menjadi umat yang dayus, lemah lagi hina, Dan itu semua kerana kesalahan kita sendiri!!

Wallahua'lam & wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Khamis
30 Ramadhan 1431
09 Sept 2010

*Gambar atas: Father Terry Jones la'natullah, Paderi Gereja Dove World Outreach Center di Florida yang hanya mempunyai pengikut tidak sampai 50 orang pun!

*Gambar 2 menunjukkan sebuah masjid yang pernah dibakar di United Kingdom;

*Gambar 3 menunjukkan sebuah masjid yang dibom dan dimusnahkan di Bosnia;

*Gambar 4 menunjukkan naskhah Al Quran yang dibakar di Iraq.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Program Sambutan Hari Raya dan Hari Malaysia Anjuran Pakatan Rakyat di Sabah

Posted: 09 Sep 2010 09:48 AM PDT

Tarikh : 15hb September 2010 ( RABU)

Program I

I) 7.30 – 11.00 pm – Jamuan makan malam bersama Pimpinan Pakatan

Rakyat

Lokasi – Putera Theatre Ball Room, Bukit Padang, Kota Kinablalu

Penceramah -
1) YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2) YB Lim Kit Siang
3) YB Nasaruddin Mat Isa
4) YB Dr Hew Keng Chieu
5) YB Teonie Ching6) YB Lim Lip Eng

Program 2

II ) 7.30pm- 11.00 malam – Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri dan Ceramah Pakatan Rakyat

Lokasi – Idaman Villa Resort, Putatan, Sabah

Penceramah –
1) YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2) YB Lim Kit Siang
3) YB Nasaruddin Mat Isa
4) YB Mansur Othman
5) YB Azmin Ali
6) YBhg Ahmad Thamrin Haji Jaini.
7) YBhg Mursalim Bin Tanjul
====

2) Program Sambutan Hari Malaysia

Tarikh : 16hb September 2010 (KHAMIS)

Tempat : Tambunan dan Keningau

3) 1.00 – 4.00 ptg – Acara memperingati Perjanjian Pembentukan Malaysia

Tempat – Restoran Pelancongan Pendalaman, Merarau, Keningau

Amanat Patriotik Oleh :

1) YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2) YB Lim Kit Siang
3) YB Nasaruddin Mat Isa
4) YBhg Datuk Kalaku Untol
5) YBhg Datuk Jeffrey Kitingan

Perutusan Eidulfitri 2010/1431H

Posted: 09 Sep 2010 09:41 AM PDT

Alhamdulilah syukur kepada Allah SWT, Yang Maha Penyayang dan Maha Mengasihani, kerana dengan limpah KurniaNya, berjaya kita menyempurnakan ibadah puasa di Bulan Ramadhan yang penuh keberkatan ini.

Menjelang Syawal, saya mengambil kesempatan ini, mewakili keluarga dan Parti Keadilan Rakyat mengucapkan Salam Eidulfitri kepada seluruh umat Islam. Saya berharap kita menyambut hari yang penuh bahagia ini dengan mengingati saudara kita yang berada dalam penderitaan walau di mana pun mereka berada. Tatkala kita semua menyambut hari lebaran dengan rasa syukur dan meriah bersama keluarga, ada di kalangan kita yang meratapi pemergian mereka yang dikasihi. Moga Allah Yang Maha Besar memberi kesabaran buat kita semua.

Eid ul Fitr, salah satu dari maknanya adalah hari di mana kita sedar dan kembali kepada fitrah, mengingatkan sesungguhnya kita dicipta sebagai makhluk yang penuh kasih sayang, bukannya kebencian. Ramadhan selama hampir sebulan itu sewajarnya memupuk nurani kita untuk menghindarkan rasa dengki, benci dan dendam. Sering diungkapkan bulan yang mulia itu madrasah ampuh buat melebur dinding hitam pekat yang merosak jiwa dan qalb, serta memangkin kemurnian agar kembali dengan rasa kasih yakni fitrah kita sebagai insan mahkluk kepada Pencipta Yang Agung.

Malangnya sepanjang Ramadhan, masih ada yang menabur kebencian, fitnah dan berharap untuk memecah belahkan sesama kita. Menuduh dan menuding menjadi amalan dan budaya. Tatkala masyarakat menginginkan jurang perbedaan dirapatkan, fitnah dan kebencian disemai rekayasa golongan pelampau yang alpa akan fitrahnya sebagai makhluk. Keangkuhan meresapi diri kerana merasa tidak terkalahkan dan ramai.

Makanya saya memohon izin berkongsi ibrah dari sirah Rasulullah SAW ketika Perang Hunain yang meletus pada bulan Syawal. Selepas kejayaan Pembukaan Kota Mekah, umat Islam ternyata begitu bersemangat, oleh itu ketika menuju medan perang, ada yang mula mengungkapkan

"di hari ini kami tidak akan terkalahkan"

Keangkuhan menjalar dan merasuk! Seperti yang kita semua ketahui, umat Islam kalah pada pusingan awal sehinggalah ampunan dan pertolongan dari Allah SWT tiba merubah kekalahan yang sebelumnya hampir pasti. Turunlah ayat 25, Surah at Taubah yang menegur dan mengingatkan umat Islam:

"Sesungguhnya Allah telah menolong kamu mencapai kemenangan dalam banyak medan-medan perang dan di medan perang Hunain, iaitu semasa kamu merasa megah dengan sebab bilangan kamu yang ramai; maka bilangan yang ramai itu tidak mendatangkan faedah kepada kamu sedikitpun; dan (semasa kamu merasa) bumi yang luas itu menjadi sempit kepada kamu; kemudian kamu berpaling undur melarikan diri."

Allah SWT menempelak sikap yang tergelincir jauh dari fitrah, iaitu gagal bersikap merendah hati dan pemurah serta mengasihani. Mengakhiri pesan ringkas sempena sambutan hari yang penuh keberkatan ini, saya nukilkan pesan dari Quran yang mulia, ayat 128, Surah al Nahl, buat menjadi pedoman untuk saya dan semua,

"sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang bertaqwa dan orang-orang yang berbuat kebajikan"

Moga Eid ul Fitr tahun ini mendorong kita untuk merenung diri dan menjana perubahan agar tidak tidak tergelincir dari fitrah yang murni serta luhur. Bersesuaian dengan pesananNya, perbanyakkan lah amal dan berbuat kebajikan.

Salam Eidulfitri
Minal 'aidil wal faiziin.
Maaf zahir dan batin.

ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang
Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Justice for TBH-2! [Part 3]

Posted: 09 Sep 2010 01:13 PM PDT

Highlighting glaring facts, events and selective-justice … which make "Justice for TBH-2!” campaign even more urgent, justified! DAP, treated as the Daddy Anak Party Sdn Bhd by its supreme leaders, has been spearheading all kinds of political campaigns under the name of 'JUSTICE". Surely justice is a universal value that should be accorded to all, [...]

Sumbangan beras sempena Hari Raya Aidilfitri di kawasan parlimen Wangsa Maju

Posted: 09 Sep 2010 04:06 AM PDT

Sempena kedatangan syawal yang mulia ini, pihak kami turut sama meraikanya dengan memberi sedikit sumbangan berupa beras kepada 17 buah surau di sekitar kawasan Wangsa Maju. Semoga dengan sedikit sumbangan itu akan membolehkan kami bersama-sama dengan pihak surau untuk menghulurkan bantuan kepada mereka-mereka yang tidak bernasib baik agar turut dapat sama meraikan kedatangan syawal yang [...]

AMK Shah Alam

0 ulasan
sumber :-

AMK Shah Alam


Selamat Hari Raya Dari Kami Di AMK Shah Alam

Posted: 09 Sep 2010 08:15 AM PDT

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Justice for TBH-2! [Part 3]

Posted: 09 Sep 2010 01:13 PM PDT

Highlighting glaring facts, events and selective-justice … which make "Justice for TBH-2!” campaign even more urgent, justified! DAP, treated as the Daddy Anak Party Sdn Bhd by its supreme leaders, has been spearheading all kinds of political campaigns under the name of 'JUSTICE". Surely justice is a universal value that should be accorded to all, [...]

Sumbangan beras sempena Hari Raya Aidilfitri di kawasan parlimen Wangsa Maju

Posted: 09 Sep 2010 04:06 AM PDT

Sempena kedatangan syawal yang mulia ini, pihak kami turut sama meraikanya dengan memberi sedikit sumbangan berupa beras kepada 17 buah surau di sekitar kawasan Wangsa Maju. Semoga dengan sedikit sumbangan itu akan membolehkan kami bersama-sama dengan pihak surau untuk menghulurkan bantuan kepada mereka-mereka yang tidak bernasib baik agar turut dapat sama meraikan kedatangan syawal yang [...]

Parti Keadilan Rakyat Cabang Batu Gajah

0 ulasan
sumber :-

Parti Keadilan Rakyat Cabang Batu Gajah


SELAMAT HARI RAYA DARI CABANG BATU GAJAH

Posted: 09 Sep 2010 07:26 AM PDTSeluruh Ahli Jawatankuasa Parti Keadilan Rakyat Cabang Batu Gajah mengucapkan selamat hari raya aidil fitri kepada semua anggota parti serta muslimin dan muslimat semoga hidup ini di Berkati dan tekad meneruskan perjuangan.Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


UMNO tolak NGO PERKASA yang berjuang untuk Melayu

Posted: 08 Sep 2010 11:58 PM PDT

Apa sudah jadi ? Tajuk berita The Star Umno rejects Perkasa atau Umno tolak Perkasa. Umno berjuang untuk Melayu, Perkasa pun berjuang untuk kepentingan Melayu, tapi Umno tak boleh terima perjuangan Perkasa. Pening aku. Hari Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin kata kalau ramai orang Umno sokong Perkasa dia akan keluar Umno. Sekarang Umno pula tolak Perkasa. Agaknya Mufti Perak kena satukan dulu Umno dengan Perkasa, sebelum nak satukan Umno dengan PAS. Apakah Umno sanggup menggadaikan perjuangan Melayu demi politik ?

*******************************
Thursday September 9, 2010
Umno rejects Perkasa

PETALING JAYA: Perkasa is eroding Barisan Nasional's support among the non-Malays with its comments, said Umno secretary-general Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

"When they talk about my Chinese or Indian friends, they make us lose more votes. What do you want for Malaysia? You want a civil war?" he said in an interview yesterday.

Perkasa, led by Pasir Mas MP Datuk Ibrahim Ali, recently challenged Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak to declare that his 1Malaysia concept was consistent with the concept of "Ketuanan Melayu" (Malay supremacy).

Tengku Adnan reminded Perkasa leaders that the Barisan had to address the needs of all racial groups in the country.

"We cannot afford to discriminate against anyone if we want to continue governing Malaysia. Please slow down. Whatever you do, please think properly of the end result," he said.

He also stressed that there was no necessity for him to talk to Ibrahim over the matter.

Tengku Adnan said that most Perkasa leaders were defeated in the last Umno elections and had sought a political platform for them to be heard.

"They are not wanted in Umno, they are no more leaders, they are just ordinary members. Umno has nothing to do with Perkasa," he said, adding that the party would not back Ibrahim in the next general election.

"Why should Umno support him? Umno should put a candidate in Pasir Mas. We will contest in Pasir Mas," he said.

Meanwhile, Ibrahim accused Tengku Adnan of favouring Chinese voters over the Malays.

"He wants Chinese votes. He does not want Malay votes," he told an online news portal.

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/9/9/nation/7006976&sec=nation

Kecewa elaun bertugas SUKMA belum dibayar

Posted: 08 Sep 2010 11:57 PM PDT

Apa cerita ? Kerajaan dan bankrap ke ? Kementerian Belia dan Sukan dah bankrap ke hinggakan elaun petugas SUKMA di Melaka pada bulan Jun 2010 belum dibayar lagi ? Camne mereka nak raya ?
Utusan Malaysia 9 Sep 2010. Saya merupakan salah seorang petugas di kejohanan Sukan Malaysia (SUKMA) Melaka 2010. SUKMA telah berlalu sejak bulan Jun lagi. Segala borang tuntutan petugas telah saya isi dan hantar sebelum pulang ke Perak bersama-sama petugas yang lain.

Sebulan berlalu selepas itu tuntutan masih tiada khabar berita. Penyelia saya ambil tindakan menghubungi pihak Melaka. Khabar berita terkini diberitahu kami semua dijanjikan tuntutan tersebut akan dapat sebelum hari raya. Seminggu sebelum hari raya, kami diberitahu sekali lagi dijanjikan tiga hari sebelum raya selesailah semua masalah.

Kini kami diberitahu pembayaran tidak dapat dibuat kerana beberapa masalah dan pegawai yang bertugas sudah cuti.

Segala perbelanjaan ketika di Melaka selama dua minggu bukan kecil. Kami hanya staf biasa bergaji kecil. Kami cukup harapkan bayaran petugas selesai menjelang hari raya. Namun cukup hampa.

Kami sudah buat tugas yang cukup terbaik tetapi balasan yang diterima cukup menyedihkan. Selepas 20 September ini baru segala tuntutan bayaran akan diselesaikan selepas pegawai kembali bertugas.

Saya sudah cuba berkali-kali menghubungi pegawai terbabit menggunakan telefon bimbit mereka namun ditutup. Sedih saya teramat sangat. Bagaimana saya hendak sambut hari raya kali ini sebab simpanan duit telah digunakan ketika bertugas di Melaka.

ZALI
Perak

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0909&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_04.htm

Banner Raya ADUN N.Sembilan diturunkan MPS, ZALIM

Posted: 08 Sep 2010 07:13 PM PDT

Nampaknya Banner Raya ADUN Negeri Sembilan ini lagi bahaya dari bunting dan banner Ah Long yang banyak bersepah di Seremban ini. Banner yang cantik hanya setakat nak ucap selamat hari raya pun dilayan macam pengganas, penjenayah. Sedangkan bunting Dato Seri Najib semasa majlis buka puasa di Jempol tempoh hari , dah tunggang langgang, kesian terbalik kepala PM dan isteri, di kebanyakkan tiang elektrik , tak nak pula MPS nak turunkan.

Biarlah rakyat menilai sendiri tindakan Majlis Perbandaran Seremban ini. Kita tunggu apa komen Mohamad Hassan.

Banyak maksiat lain di Seremban ini, BUTA ke MPS dan penguatkuasa lain ? Kedai judi yang dikunjungi orang Islam bersepah, pusat siber judi pun bersepah. BUTA KE MPS ? BUTA KE MPS ? BUTA KE MB ? Tiada UCAPAN SELAMAT HARI RAYA UNTUK ANDA SEMUA !!!!

Antara Banner raya yang diturunkan ialah banner wakil rakyat MELAYU ISLAM iaitu ADUN Sikamat dan ADUN Paroi.

*****************
08 September 2010
Banner Hari Raya hanya mampu bertahan selama 12 Jam . Tahniah MPS !
8hb Sept 2010 - Banner Hari Raya YB Aminuddin Harun ADUN Sikamat hanya mampu bertahan selama 12 jam selepas dipasang jam 11 malam semalam . Banner banner tersebut telah dipasang di beberapa tempat strategik oleh AJK MMR ( Majlis Muafakat Rakyat ) Dun Sikamat . Banner tersebut telah diturunkan seawal jam 9.30 pagi selepas dimaklumkan oleh salah seorang AJK MMR Dun Sikamat . Sekitar jam 2.30 petang , 2 lagi banner telah diturunkan .

Menurut sumber , banner tersebut telah diturunkan oleh pihak MPS ( Majlis Perbandaran Seremban ) .Kejadian ini bukan sahaja melibatkan ADUN Sikamat , tetapi juga melibatkan banner ADUN Ampangan , Nilai dan Temiang .Semuanya didalam kawasan Parlimen Seremban . Ahli Parlimen Seremban , YB John Fernandez telah dimaklumkan tentang perkara itu dan beliau membuat bantahan kepada MPS dan meminta memulangkan banner banner tersebut namun pihak MPS enggan melakukannya .

Sumber : http://aminuddinharun.blogspot.com/2010/09/banner-hari-raya-hanya-mampu-bertahan.html

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Akar umbi S'gor saran Anwar, Azizah teraju PKR

Posted: 09 Sep 2010 08:47 AM PDT

Sekumpulan pemimpin akar umbi PKR yang mengelar diri mereka sebagai Majlis Muafakat Kepimpinan Keadilan Negeri Selangor (MMKKNS) mencadangkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isterinya Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dicalonkan bagi jawatan presiden dan timbalan presiden PKR pada November ini.


Timbalan pengerusinya Abdul Kudus Omar berkata langkah itu bagi mengatasi kemelut dalam perebutan jawatan timbalan presiden yang semakin panas di antara Azmin Ali dan Datuk Zaid Ibrahim.

"Dengan ini calon-calon yang telah menawarkan diri untuk bertanding bagi jawatan timbalan presiden hendaklah menarik diri," kata Abdul Kudus ketika membaca kenyataan media bagi pihak pengerusi, Syed Shahir Syed Mahamud.

"Kami juga berpendirian bahawa mencalon dan memilih mereka berdua bukanlah bermakna kita mahu menyuburkan amalan nepotisme dalam parti tetapi dilakukan atas pertimbangan menjaga keharmonian dan kemantapan parti," katanya pada sidang media, di Petaling Jaya hari ini.


Dasar nepotisme

"Saya ingin tegaskan kami bukan menggalakkan dasar nepotisme dalam parti. Dalam isu ini ia bukan di antara Anwar Ibrahim dan isterinya tetapi di antara dua orang tokoh yang telah diuji.


"Cuma secara kebetulan Azizah adalah isteri kepada seorang manusia hebat bernama Anwar. Azizah pula adalah satu manusia cemerlang, telah terbukti kemampuannya memimpin sebuah parti walaupun baru dan tidak besar tetapi ia telah mencapai kejayaan yang belum ada tolok bandingnya," jelas Abdul Kudus yang juga ketua cabang Tanjung Karang.

Bagaimanapun katanya, jika saranan itu tidak diterima, majlis itu menyarankan agar status quo untuk kedua-dua jawatan tertinggi PKR dikekalkan iaitu Azizah sebagai presiden dan Syed Husin Ali sebagai timbalannya.

"Dengan cara ini kami yakin kemelut pertandingan jawatan timbalan presiden akan dapat diselesaikan.

Beliau juga berkata dakwaan bahawa kononnya Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim telah memporak-perandakan parti itu sebagai tidak benar.

"Kami tidak menyelar beliau dan tidak nampak dia memporak-perandakan parti cuma kita mahukan satu cara yang lebih teratur dan lebih terpelihara dari sudut sopan dan santun.

Bagaimanapun beliau melihat amalan pertandingan merebut jawatan dalam sebuah parti adalah sesuatu yang sihat.

"Itu hak mereka. Kita parti yang mengamalkan demokrasi sepenuhnya tetapi kami berkeyakinan mereka juga adalah tokoh-tokoh yang berpengalaman. Kami pasti mereka akan mengambil keputusan yang bakal memberi keuntungan dan faedah kepada semua pihak terutamanya parti. Kami tahu mereka mementingkan kepentingan parti, mendahulukan parti daripada diri sendiri.

Kata putus

"Ini menjadi petanda baik. 'Everybody explore their own channel' dan pasti nanti kita akan dapat satu cara yang paling baik. Kami mengharapkan inilah cara yang terbaik," ujar Abdul Kudus lagi.

Beliau juga ditanya samada cadangkan MMKKNS akan memberi kesan kepada keputusan Syed Husin terhadap jawatanya sebagai timbalan presiden.

"Kalau kita melihat dahulu Dr Syed Husin (kiri) ada memberi petanda mungkin beliau mahu berundur tetapi kebelakangan ini beliau hanya berdiam diri. Ini menunjukkan kematangannya kerana beliau mahu melihat keadaan sebelum membuat keputusan muktamad. Beliau mahu melihat di sekeliling dulu sebelum beri kata putus," kata beliau.

Abdul Kudus juga tidak melihat sebarang masalah dalam pertandingan merebut jawatan naib presiden.

"Bagi jawatan naib presiden kami rasa tidak menjadi isu besar kerana calon-calon yang menyandang dan juga yang baru adalah daripada kalangan yang berfikiran dingin, mudah diatur. Tidak ada masalah langsung dan kami yakin mereka berlapang dada apabila menawarkan diri menjadi calon," katanya.

Beliau berkata MMKKNS berpendapat usaha strategis perlu dilakukan bagi mmastikan proses pemilihan kepimpinan parti dapat dilaksanakan secara demokratik dan harmonis serta dapat memperkasa perpaduan dan kejituan parti.

Sumber: http://www.malaysiakini.com/

keADILan Kuala Pilah

0 ulasan
sumber :-

keADILan Kuala Pilah


SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA EIDUL FITR 1431H

Posted: 08 Sep 2010 11:36 AM PDT

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


Posted: 09 Sep 2010 01:41 AM PDT

Sempena Ramadhan, ADUN Teja YB Chang Lih Kang tidak lupa golongan fakir miskin dalam memberi sumbangan kebajikan kepada warga penduduk Kg Kepayang. Walaupun peruntukan kerajaan ADUN PR telah dibatalkan setelah kejadian perampasan kuasa Barisan Nasional (BN), Lih Kang masih rajin melawat ke kampung untuk memahami masalah rakyat. Menurutnya, lawatan ke kampung-kampung di kawasannya merupakan sebahagian [...]

怡保10年计划须平衡发展,切忌九流执行

Posted: 09 Sep 2010 01:38 AM PDT

(怡保9日讯)务边区国会议员李文材医生指出,根据《怡保大蓝图》计划书内指出,第二发展区(BP 2)涵盖的地区包括波赖、上环十八、翠林镇和昆仑喇叭将是人口增长和发展频密的区域,但是他却担心市议会能否平衡发展整个区域,包括如何应付交通流动量、增建中小学校、过剩的屋业等其他让人担心的问题。 他指出,目前上环十八和波赖区内已经有三万余房子,市议会计划会增建九千间新房子,而现阶段已经有一万七千间房子准备动工,这意味着将会有过剩的八千余间房子,他担心除了现在上环十八的荒废店屋,将来出现更多荒废的屋业。 他透露,目前孟加兰一代的交通阻塞问题日益严重,市议会计划筹建轻快铁服务从美鲁途径上环十八,以波赖站为终点舒缓交通阻塞问题;至于计划书内没有列明筹建工程拨款的来源和花费、轨道征用土地计划、工程进展时间表等,这让人质疑要在十年内落实这项庞大工程的诚意。 "市议会要如何有效地落实计划书的建议才是关键,这让人民担心政府眼高手低的毛病,一流的计划但是九流的执行和管理,为政府的失责和偏差而掏空人民的腰包。" 他是在日前在人民公正党孟加兰支部举办的《2020年怡保大蓝图》研讨会中这么表示。其他出席者包括支部主席骆志辉、秘书陈庆强、妇女组主席温美乔等理事们。 曾敏凯:保留霸逻文化 另外,新邦波赖州议员曾敏凯建议市政府必须保留甘榜古仔一带的霸逻河边文化区,规划成为华人文化区;这里作为华裔先贤在怡保开埠锡矿,同时也为该区经济打下稳固的基础成为霹雳州政经文教中心的开源地,这背后富有重大的历史意义。 他剖析该计划书主要分成四个部分,即用地、怡保经济、交通问题以及执行和管理,而务边国会选区被相中两个地区成为重点发展区;但是他却担心制度问题不能够说服人民市议会有诚意落实计划书内的计划。 制度决定计划成败 他举例,第二发展区将会成为重点发展的区域,但是该些地区都是逢雨成灾的黑区,尤其为波赖和上环十八地区更为严重,市议会在扩展该区屋业之前,必须认真解决根源性的问题。 另外,他也透露,目前打们柚农种植区建议发展成为主题生态旅游区,但是该区部分的土地还是属于州发展局和巫统前行政议员的土地,柚农要如何扩张营业以配合政府的计划。 当晚吸引逾五十名附近的居民出席,其中部分出席者担心市议会只是单方面提升硬体设备,而忽略人文和休闲的发展;另外更有居民不满意目前的公共交通服务,特别是晚上七时候就停止服务,同时怡保市内的公共交通和弱势族群设备也让居民大感不满。

独立53年仍在寻觅大马人身份 政坛学界担忧种族气焰更高涨

Posted: 08 Sep 2010 08:41 PM PDT

Malaysiakini 昨晚一场"成为马来西亚人有什么意义?"的公共论坛,成为政党领袖与学者热烈讨论马来西亚人身份认同的平台。多名主讲人都感叹,我国欢庆53周年国庆之际,许多人仍在寻觅马来西亚人的身份。 行动党雪州梳邦再也州议员杨巧双是最先提出这点的主讲人。她以遗憾的语气表示,我国虽然已经独立了53周年,但人们每日还是把种族挂在嘴边,就连报章每日的新闻,都是有关种族或种族歧视的课题。 杨巧双:混血儿处境如何? 她提出一点作为反思考,即当政治人物不断高谈某一族的利益和地位时,由两族结婚而生的混血儿,又会面对怎样的处境? 杨巧双本身即嫁予印度人,她叹说:"当政治人物说这个或那个种族,混血儿只会更加混淆,他们不知道自己属于哪一个种族。" 她续说,本身投身政治,就是在结婚后,益发体会到这个问题,于是决定从政以图改变这个局面。 她是昨晚在八打灵再也一家酒店举行的论坛上,如此表示。这项论坛是由雪州甘榜东姑州议员刘永山的办公室所举办,其他主讲人包括了雪州经济顾问办公室首席执行员拉费兹(Mohd Rafizi Ramli)、前内安法令扣留者甘纳巴迪劳(V Ganabathirao)、马来亚大学法律系助理教授阿兹米(Azimi Sharom)及行动党砂拉越副宣传秘书里安唐纳(Leon Donald)。主持人则是灵北区国会议员潘俭伟。 这项配合9月16日马来西亚日举行的论坛,共获得大约160人参加,讨论气氛甚是热烈。 拉费兹:大马人有本事"开关" 除了杨巧双以外,其他主讲人都提及马来西亚人的身份认同问题。已经宣布竞选公青团长职的拉费兹进一步点出,大马人的身份认同,会受到周边环境的影响,特别是在国外的大马人,不会再在怀自己的种族背景,只有一个身份即大马人。 他打趣说,大马人就是有这种本事,可以自行选择要当个大马人,或以种族背景优先。 "当你在国外时,就不会再谈种族。这些马来西亚人有'开关'的本事,可以选择要当大马人,或先谈自己的种族背景。" 拉费兹表示,要走出这种种族藩篱,唯一之途是放下种族之间的对立及各自的诉求,同时加强各族的沟通与了解。 他举例,各族之间应该要有更多论坛之类的平台,促进不同种族的交流。 阿兹米:团结并不意味同化 阿兹米也说,各族之间应该维持"团结",但这并非就意味着,各族应该同化。 "我们还是必须保持差异,我不要成为(前首相)马哈迪或(土著权威主席)依布拉欣阿里。拜托,他们太恶心了!

Rumah retak memohon dibaiki

Posted: 08 Sep 2010 08:30 PM PDT

Siti Rohani Mohamad Yasin, 72 tahun yang tinggal berseorangan di Kampung Sungai Itek memohon bantuan untuk membaiki tembok dinding rumahnya yang sudah retak. ADUN Teja Chang Lih Kang bersama Skuad Teja Keadilan telah turun padang menziarahi Rohani dan memberi sumbangan beras kepadanya sempena Hari Raya Aidilfitri. Lih Kang melahirkan rasa kesalnya apabila mendapati rumah telah [...]

Gembira dapat baju raya sumbangan daripada ADUN Teja

Posted: 08 Sep 2010 08:26 PM PDT

Kegembiraan jelas terpancar di muka Ayub Bin Ibrahim dan Mohd Aziz Bin Hamzah apabila mendapat pakaian raya dan barang keperluan harian daripada sumbangan ADUN Teja, Chang Lih Kang. Turut hadir bekas Ketua Kampung Pengkalan Baru, Mohd. Arih Bin Mohd Bakeri juga tidak ketinggalan memberi sumbangan duit raya kepada mereka yang kurang berkemampuan dalam majlis penyerahan [...]

Wakil Rakyat memeriahkan Majlis buka puasa di Surau

Posted: 08 Sep 2010 08:24 PM PDT

Ahli Parlimen Kawasan Gopeng Dr. Lee Boon Chye dan ADUN Teja Chang Lih Kang telah meluangkan masa berbuka puasa bersama warga penduduk di Surau Ar-Ramadhan, Taman Seri Raia Mesra. Ketibaan kedua-dua wakil rakyat mendapat sambutan baik daripada warga penduduk Taman Seri Raia Mesra. Turut hadir bersama termasuk Ibrahim Malbar Ketua Cawangan PAS Taman Kinta, Ahmad [...]

向内政部抗议警察暴行 律师偕受害者呈备忘录

Posted: 08 Sep 2010 08:22 PM PDT

"捍卫自由律师团"与警察暴行的受害者及家属提呈备忘录给内政部一波多折,除了受保安人员阻拦,已获知此事的内政部高层无一出现,仅派一名官员接收备忘录。 "捍卫自由律师团"(Lawyers for Liberty)今天早上前往位于布城的内政部提呈备忘录,以为命丧于警方暴力行径受害者寻求公理。 备忘录中纳入六名受害者分别是古甘(A. Kugan)、沙里尔阿兹兰(Shahril Azlan Ahmad Kamil)、莫哈末阿夫汉(Mohd Afham Arin)、诺丽占(Norizan Salleh)、阿密努拉希(Aminulrasyid Amzah)和阿占慕丁(Azammuddin Omar)。 至少十位受害者代表律师,包括苏仁德兰(N Surendran)、拉蒂法(Latheefa Koya)、法蒂亚(Fadiah Nadwa Fikri)、普斯巴华蒂(Puspawati Rosman)等,以及其中五名受害者和家属到场。 大约上午11时,内政部大厦的入口处的保安限制媒体进入,向在场媒体表明只能让五名记者随队伍进入递交备忘录。 后来,"捍卫自由律师团"的律师团对到达获悉此事后,大表不满,更与在场一名印裔保安人员起口角,不过后来保安人员的高层出面调停,双方才平息下来。 保安人员高层也允许律师们和媒体全数进内,但由于部分受害者家属还未到达,所以只能继续在外等候。 直到上午11时半左右,全员到齐在浩浩荡荡踏入内政部。此外,人民公正党青年团团长三苏(Shamsul Iskandar)后来也到场支持。 内政部高层全不在? 到达内政部大楼的门口处,数名等待多时的警员向苏仁德兰和拉蒂法了解事情原委后,表明会有一名内政部官员前来接收有关备忘录。 不久后,一名特别官员来到,而苏仁德兰向对方了解后,发现部长希山慕丁(Hishammuddin Hussein)和数名副部长都不在大厦内,而总秘书等高层都同样出外。 这情况引起受害者家属和律师们不满,苏仁德兰强调,自己两天前已经电邮、传真和拨电到内政部,表明会在今天前来呈交备忘录,无奈内政部高层今天的态度显得不愿接待他们。 拉蒂法提到,之前前来内政部为诺丽占提呈备忘录时,内政部也宣称部长和副部长不在,可是后来却发现部长们都身在大厦内,更有召开记者会。 无论如何,与家属简短讨论后,"捍卫自由律师团"与受害者家属最终决定仍然把备忘录交给该名特别官员。 不满内政部没作准备 除了莫哈末阿夫汉的家属身在柔佛无法前来,古甘母亲、沙里尔阿兹兰本身、诺丽占与母亲、阿密努拉希姐姐和阿占慕丁的哥哥都现身内政部。 苏仁德兰代表家属向媒体发言,讲述数名受害者的遭遇和家属目前仍然承受失去家人的痛苦。 "我们要警察接受这些事情的责任。因为如果他们不接受这些责任,事情会再度重演。" "我们当下的情况是,一有类似的事情发生,政府就会出来保护警察部队,而警察本身则试图掩盖事实,就像在阿密努拉希、古甘的案件,在每一起(类似)案件。" 他强调,家属们今天来到内政部提呈备忘录,除了要求公理,同时也希望不会再有其他国人承受他们所面对的痛苦经历。 此外,他们也表明对内政部十分不满,特别是"捍卫自由律师团"已经透过多个管道声明今天会前来提交备忘录。 "我们对希山慕丁很失望。他知道我们要来,却没有作安排。他不在,副部长也不在,没有人在除了一名特别官员。你看到他接收的态度,(他)完全没有兴趣。" 他们希望开斋节来临之际,内政部高层除了快乐迎接佳节之外,也要想起警察暴行下的受害者与家属。 备忘录提出四项诉求 "捍卫自由律师团"与六名受害者和家属所提呈给内政部的备忘录,内容主要是提醒内政部长有关过去两年屡屡发生的警察暴行,,要他知道大家仍然在等待答案与公理。 他们在备忘录中向内政部长提出四项诉求: (一)把犯案的警察绳之于法,包括雪州总警长卡立阿布峇卡(Khalid Abu Bakar)和即将卸任的全国总警长慕沙哈山(Musa Hassan),让他们承受与其罪行同等的严重刑事起诉和纪律行动惩处。 (二)接收警察皇家委员会在2004年的建议——设立独立警方投诉及违例委员会(IPCMC)。 (三)重新检视和公开拘留或审问程序与警方使用枪械的”标准作业程序”(Standard Operation Procedure,简称SOP)。 (四)建议首相和内阁公开向受害者和生还者道歉,并承担警察部队所有违法行动的责任。 阿占慕丁被警察殴打一案迄今仍无消息。内政部长承诺调查诺丽占遭警察无辜开枪的案件,但同样没有进展。 被便衣警察开枪击毙的莫哈末阿夫汉,以及射伤脊椎的沙里尔阿兹兰,两起案件如今仍未有人被提控。古甘案件审讯揭露有超过一名警员涉案,结果还是只有一人被控。 [...]

Program Ziarah dan Sampaikan Sumbangan

Posted: 08 Sep 2010 08:19 PM PDT

Program ziarah dan sampaikan sumbangan kepada keluarga fakir miskin telah dijalankan oleh ADUN Teja, Chang Lih Kang dan pasukannya di Taman Kinta. Seramai 10 buah keluarga fakir miskin telah mendapat sumbangan daripada ADUN Teja sempena menyambut Hari Raya Aidilfitri. Lih Kang berkata, aktiviti menziarahi penduduk kampung dan menyampaikan sumbangan sentiasa diteruskan terutamanya pada bulan Ramadhan [...]

Aminuddin Harun

0 ulasan
sumber :-

Aminuddin Harun


Banner Hari Raya hanya mampu bertahan selama 12 Jam . Tahniah MPS !

Posted: 08 Sep 2010 07:42 AM PDT

8hb Sept 2010 - Banner Hari Raya YB Aminuddin Harun ADUN Sikamat hanya mampu bertahan selama 12 jam selepas dipasang jam 11 malam semalam . Banner banner tersebut telah dipasang di beberapa tempat strategik oleh AJK MMR ( Majlis Muafakat Rakyat ) Dun Sikamat . Banner tersebut telah diturunkan seawal jam 9.30 pagi selepas dimaklumkan oleh salah seorang AJK MMR Dun Sikamat . Sekitar jam 2.30 petang , 2 lagi banner telah diturunkan .

Menurut sumber , banner tersebut telah diturunkan oleh pihak MPS ( Majlis Perbandaran Seremban ) .Kejadian ini bukan sahaja melibatkan ADUN Sikamat , tetapi juga melibatkan banner ADUN Ampangan , Nilai dan Temiang .Semuanya didalam kawasan Parlimen Seremban . Ahli Parlimen Seremban , YB John Fernandez telah dimaklumkan tentang perkara itu dan beliau membuat bantahan kepada MPS dan meminta memulangkan banner banner tersebut namun pihak MPS enggan melakukannya .

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


SALAM EIDULFITRI DARI CALUN TIMBALAN KETUA CABANG -

Posted: 08 Sep 2010 07:06 PM PDT

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Salam Syawal

Posted: 08 Sep 2010 11:10 PM PDT

Syawal hadir lagi, dalam kebanyakan kita tidak tahu memilih juadah, tidakkah kita insaf dengan sesetengah kita yang tidak ada apa untuk dipilih.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang