Pengikut

Nuffnang

Rabu, 14 Julai 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Barisan Kepimpinan Pakatan Rakyat Selangor Protes KDN Atas Keengganannya Memperbaharui Permit Akhbar Rasmi Parti

Posted: 14 Jul 2010 01:30 AM PDT

Shah Alam 14 Julai, 2010 - Selproa ingin merakam penghargaan kepada YB-YB Exco dan Adun PR yang telah meluangkan masa berhimpun di hadapan Dewan Negeri Selangor pada petang ini untuk menyatakan pendirian menolak dan membantah  tindak tanduk Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang enggan mengeluarkan permit kepada akhbar Suara Keadilan, Rocket dan Harakah yang merupakan organ rasmi parti-parti  Pakatan Rakyat.

Syabas kepada komitmen YB-YB Pakatan Rakyat Negeri Selangor
 


ABDUL RAZAK BIN ISMAIL
Presiden Selproa


Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Selangor Julang Kebebasan Maklumat, Umno BN Kekang Media Alternatif

Posted: 14 Jul 2010 05:08 AM PDT


Ketika kerajaan Selangor pimpinan Pakatan Rakyat membentang Rang Undang-Undang Kebebasan Maklumat hari ini, ketiga-tiga lidah rasmi parti gabungan Pakatan Rakyat terus berdepan tekanan berterusan daripada kerajaan Persekutuan.

Exco Selangor, Teresa Kok kesal kerana kerajaan Persekutuan pimpinan Umno Barisan Nasional (BN) terus ketinggalan zaman, dengan cuba menghalang rakyat mendapat maklumat semasa.

"Kita sudi bekalkan maklumat kepada siapa yang perlukan maklumat kerajaan negeri. Itu tujuan rang undang-undang ini. Tapi apa yang dilakukan Barisan Nasional sangat berlawanan.

"Sekatan yang dikenakan terhadap media alternatif hanya menyusahkan semua penulis dan pengarang serta rakyat banyak," katanya.

Teresa antara Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pakatan Rakyat Selangor yang menyatakan kekesalan berikutan kekangan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menekan penerbitan dan penyebaran akhbar rasmi iaitu Suara Keadilan, Roket dan Harakah.

Exco Selangor, Ronnie Liu pula mengganggap tindakan sedemikian sebagai sabotaj kerajaan persekutuan yang gentar dengan kewibawaan lidah rasmi Pakatan Rakyat dalam membongkar penyelewengan Barisan Nasional (BN).

"Kita anggap ugutan ini sebagai sabotaj. Ia menunjukkan kelemahan Barisan Nasional yang takut dengan surat khabar ini kerana ketiga-tiga media membongkar banyak isu dan skandal," katanya.

KDN tidak memperbaharui permit Suara Keadilan awal bulan ini atas alasan editorial lidah rasmi Parti keadilan Rakyat (PKR) tidak memberi alasan munasabah dalam menyiarkan laporan Felda Bankrap bulan lalu.

Harakah dan Roket pula diberi surat tunjuk sebab kerana didakwa tidak memberi salinan akhbar yang baru dicetak kepada KDN mengikut Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

Sumber: TVSelangor

Tekanan Tiga Serangkai KDN Babitkan Suara Keadilan, Harakah, The Rocket

Posted: 14 Jul 2010 05:07 AM PDT


SHAH ALAM 14 Julai - Selepas menggunakan pelbagai ruang untuk menyekat penebitan akhbar rasmi KEADILAN, Suara Keadilan dan akhbar rasmi PAS, Harakah dengan pelbagai ugutan dan tekanan, Kementerian Dalam Negeri (KDN) sekali lagi meneruskan sikap bacul mereka dengan menekan akhbar suara rasmi DAP, The Rocket pula.

The Rocket menerima dua surat tunjuk sebab dari pihak KDN atas alasan parti itu telah melanggar syarat permit penerbitan di bawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 yang telah tamat tempoh sah laku pada 30 Jun lepas.

Permit akhbar DAP edisi versi Melayu berakhir pada September depan manakala versi Cina telah luput pada November tahun lalu.

Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP, Tony Pua berkata DAP telah menghantar permohonan untuk memperbaharui permit setahun yang lalu iaitu pada 10 Julai 2009.

"Selepas kita menghantar kelulusan tersebut, kita hanya menerima kelulusan untuk akhbar edisi bahasa Malaysia pada 10 Jun 2010 yang mana selepas hampir setahun baru kami diberitahu permit itu diluluskan tetapi malangnya pada September tahun ini akan tamat.

"Manakala untuk edisi bahasa Cina dan bahasa Inggeris masih tidak lagi diluluskan sehingga sekarang," kata Tony pada sidsang media di parlimen hari ini.

Menurutnya, awal minggu depan Jawatankuasa Pusat DAP akan bermesyuarat berhubung tindakan seterusnya dan akan cuba membuat perjumpaan dengan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein untuk berbincang apakah cara terbaik untuk menyelesaikan isu permit dan penerbitan akhbar rasmi parti itu.

Dalam sidang media yang sama, Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh berkata DAP mengambil serius berhubung surat yang diterima daripada KDN kerana permohonan telah dibuat untuk memperbaharui permit dan parti tidak menerima sebarang respon dari pihak KDN sehinggalah DAP membuat permohonan itu.

Petang Isnin, dua pegawai KDN melawat ibupejabat DAP di Petaling Jaya dan menyerahkan surat tunjuk sebab kepada editor Rocket - versi bahasa Cina.

Surat itu menuntut penjelasan mengapa parti itu meneruskan penerbitannya meskipun tempoh permitnya telah berakhir.

Sekiranya penjelasan yang diberikan tidak memuaskan, Rocket besar kemungkinan juga menghadapi tindakan digantung.

Sebelum ini, dua lagi organ Pakatan Rakyat, Suara Keadilan yang dimiliki KEADILAN digantung manakala Harakah yang dimiliki oleh PAS diberi dua surat tunjuk sebab.

Dalam hal yang sama, Harakah semala menjawab surat tunjuk sebab kedua daripada KDN berhubung penerbitan dan pengedaran akhbar itu yang telah tamat tempoh permit.

Pengerusi Jemaah Pengarah Harakah, Datuk Mustafa Ali dan Pengarah Urusan, Datuk Kamaruddin Jaffar dipanggil KDN kerana tetap meneruskan penerbitan akhbar itu meskipun permitnya tidak diperbaharui.

Sumber: Suara Keadilan

Keluarga Azamuddin Minta Polis Jangan Tekan Remaja, Bersikap Profesional

Posted: 14 Jul 2010 05:05 AM PDT


SHAH ALAM 14 Julai - Azamuddin Omar, saksi utama kes remaja 14 tahun yang ditembak mati polis Aminulrasyid Amzah, didakwa telah 'ditekan' oleh pihak berkuasa semasa sesi kawad cam sehingga remaja tersebut gagal untuk melakukan pengecaman.

Malah beliau mendakwa telah dimarahi pihak polis kerana dikatakan melengah-lengahkan tugasan mereka.

"Saya tidak puas hati dengan cara dan kaedah polis yang memaksa adik saya membuat kawad cam. Apa guna saya melantik peguam, jika beliau (peguam) tak dibenarkan untuk bersama-sama saksi? Mana perginya slogan 'Mesra, Cepat dan Betul'?

"Mereka lakukan (kendalikan kawad cam) itu seolah-olah adik saya ini seorang suspek. Sedangkan, dia hanyalah saksi," kata abangnya Muhamad Hafizzudin dalam sidang media di Pejabat Pusat Khidmat Masyarakat Shah Alam, petang semalam.

Hafizzudin menjelaskan beliau telah dimaklumkan oleh pegawai yang mengendalikan kes, Inspektor Shanmugam bahawa sesi pengecaman tersebut akan diadakan pada jam 4 petang.

Namun, apabila beliau tiba di IPD Shah Alam, sesi tersebut telah berakhir.

"Persoalannya, apakah kewajaran untuk mengadakan proses kawad cam tersebut, sedangkan pihak polis telah mengenalpasti suspek yang dikatakan melepaskan tembakan," kata Hafizzudin yang berkhidmat di Jabatan Perkhidmatan Undang-Undang Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Turut hadir dalam sidang media tersebut adalah ibu saudara Azamuddin, Mainon Ismail, kakak Aminulrasyid, Nor Azura Amzah dan seorang wakil PIBG sekolah, Monaliza Moktar.

Minggu lalu, Monaliza menemani Azamuddin ke balai polis tersebut berikutan pihak peguam tidak sempat hadir kerana hanya dimaklumkan pada saat akhir.

Monaliza turut memaklumkan beliau ada terdengar pihak polis memarahi Azamuddin ketika sesi tersebut dijalankan, namun beliau kemudiannya diminta untuk menenangkan Azamuddin yang sukar untuk membuat pengecaman.

Azamuddin memaklumkan kepadanya dia tidak dapat melihat (muka suspek) kerana kejadian itu berlaku pada waktu malam.

"Beliau tidak bersalah langsung. Kes ini tidak ada kena mengena dengan keluarganya, kerana setiap kali siasatan dijalankan, keluarganya akan berasa tertekan. Saya hanya membantu bagi pihak sekolah, dan ibu Azamuddin turut meminta kepada saya untuk memantau pergerakan anaknya disekolah," katanya.

Sementara itu, ibu saudara Azamuddin, Mainon Ismail meminta pihak polis agar memberikan cukup masa kepada anak saudaranya untuk bersedia sekiranya dipanggil untuk membantu siasatan.

Beliau menjelaskan, sebagai remaja yang belum lagi matang, Azamuddin memerlukan bimbingan dari pihak peguam untuk membimbingnya dalam prosedur siasatan dan tidak dibiarkan bersendirian.

"Saya harap pihak berkenaan tidak 'menekan' Azamuddin dan keluarganya. Beliau masih bersekolah dan akan menghadapi peperiksaan besar (Penilaian Menengah Rendah) pada hujung tahun ini," rayu Mainon.

Sumber: Suara Keadilan

Selangor Keluar Kertas Putih Isu Talam, Tanah Hujung Tahun

Posted: 14 Jul 2010 05:04 AM PDT


SHAH ALAM 14 Julai - Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat Selangor akan mengeluarkan kertas putih yang mengandungi kajian dan bukti bagaimana tanah kerajaan negeri telah diberikan dengan sewenang-wenangnya oleh pihak tidak bertanggungjawab kepada syarikat tertentu di bawah pentadbiran Umno-Barisan Nasional.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata kertas putih itu juga mengandungi laporan berkaitan kutipan hutang berjumlah RM392 juta daripada syarikat Kumpulan Talam Corporation.

Bagi menjamin ketelusan dalam setiap transaksi, Abdul Khalid berkata, kerajaan negeri akan turut mengumumkan kutipan hutang Talam secara berperingkat dari masa ke semasa.

"Hujung tahun ini kertas putih tersebut akan dikeluarkan untuk dibincangkan dalam Dewan supaya ia jadi pengajaran kepada pegawai kerajaan dalam membuat justifikasi pemberian tanah dan kontrak.

"Saya memang menunggu permintaan tersebut (kertas putih) sebab saya nak tulis satu kes lagi macam mana tanah ini diberi sewenang-wenangnya kepada individu tertentu.

"Kertas putih yang akan dikeluarkan sudah mendapat persetujuan daripada Kumpulan Talam. Sekarang kita sedang kumpul fakta berhubung perjanjian tersebut," katanya menjawab soalan tambahan daripada Ahli Dewan Undangan Negeri Paya Jaras, Datuk Muhammad Bushro Mat Johor dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) semalam.

Bagaimanapun, menurut Menteri Besar, beliau memerlukan masa untuk meneliti keputusan yang dibuat oleh Exco Selangor berkaitan tanah yang diberikan kepada Kumpulan Talam sebelum ini bagi tujuan kertas putih tersebut.

"Saya dapati banyak yang dinyatakan tidak ditulis dengan baik. Keputusan Exco (sebelum ini) agak terlalu longgar, dipersetujui untuk diberi kepada individu tertentu tetapi sebabnya tak ada," jelas beliau.

Abdul Khalid berkata berhubung isu Talam kerajaan negeri mendapati banyak kelemahan seperti keputusan mesyuarat Exco memberikan kontrak kepada syarikat tertentu tanpa dinyatakan sebab syarikat itu mendapat kontrak.

Tambah beliau, kerajaan negeri juga telah menandatangani perjanjian dengan Talam untuk membolehkan kerajaan negeri menuntut hutang-hutang lain yang diragui yang tidak termasuk dalam jumlah RM392 juta tersebut.

Katanya, usaha kerajaan negeri mengutip semula hutang Talam ini telah mendorong syarikat lain tampil membayar hutang kepada Menteri Besar Diperbadankan (MBI).

"Syarikat-syarikat ini tidak mahu hutang mereka dengan kerajaan negeri dibincangkan dalam sidang Dewan Negeri Selangor," katanya.

Tambah beliau, Jabatan Audit Negara akan dijemput untuk mengaudit akaun yang terlibat dalam pengambil alihan hutang Talam.

Menjawab pertanyaan lisan ADUN Teratai, Janice Lee berhubung hasil yang diperolehi kerajaan negeri daripada Talam, Abdul Khalid berkata, setakat ini kerajaan negeri telah berjaya mendapatkan kutipan aset tanah berjumlah RM290 juta sementara dalam bentuk tunai pula sebanyak RM50 juta.

"Hutang berkenaan kini berada di bawah seliaan Menteri Besar Incorporated," katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri telahpun menerima kutipan berjumlah RM57.88 juta bagi penyelesaian dalam bentuk tunai yang diterima daripada hasil jualan sekaligus bermakna aset terbabit bebas daripada hutang bank.

Menurut Abdul Khalid, aset tersebut membabitkan 400 ekar tanah Ulu Yam bernilai RM18 juta, saham di Ulu Yam Golf Resort RM4.2 juta, 12 ekar tanah di Puncak Jalil RM12 juta, lima unit ruang pejabat Menara Pandan RM11 juta, tunai yang telah diasingkan RM5 juta dan pulangan daripada kerja tanah PISSB RM7.68 juta.

Sementara harta lain yang turut diperolehi kerajaan negeri daripada Talam merangkumi tanah seluas 25.94 ekar di Bukit Beruntung yang bernilai RM16.9 juta.

Selepas ditolak pinjaman bank oleh Talam berjumlah RM795 juta, kerajaan negeri mendapat RM9 juta yang mana tanah tersebut telah dibeli oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

Menteri Besar berkata, kerajaan negeri juga sedang dalam proses mengutip hasil jualan tanah termasuk di Bestari Jaya, Bukit Beruntung 2 dan Danau Putra.

Katanya, tanah tersebut pada asalnya adalah tanah kerajaan negeri yang telah diberikan kepada syarikat swasta.

"Sebagai contoh, tanah di Bestari Jaya yang diberikan kontrak kepada Talam untuk membina Unisel bernilai lebih RM600 juta. Kemudian kerajaan negeri terdahulu telah memberi kontrak pembinaan Unisel ini kepada syarikat kroni," katanya.

Sumber: Suara Keadilan

Lima Juta Pekerja Kontrak Hilang Hak Tuntut Pampasan Jika Pindaan Akta Pekerja Diluluskan

Posted: 14 Jul 2010 05:03 AM PDT


KUALA LUMPUR 14 Julai - Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani Abdul Hamid berkata lima juta golongan pekerja kontrak di negara ini akanb hilang hak menuntut sebarang bentuk pampasan sekiranya mereka dibuang kerja jika pindaan kepada Akta Pekerja berhubung status pekerja kontrak diluluskan parlimen

Abdullah sani berkata sekiranya pindaan ini diluluskan ia akan menyebabkan pekerja kontrak tidak lagi boleh menuntut pampasan sekiranya dibuang atau diberhentikan kerja secara tiba-tiba atau tidak adil.

"Di Malaysia, 42 peratus daripada jumlah rakyat yang bekerja pada masa ini masih diambil secara kontrak, dan jumlah ini adalah lebih daripada lima juta pekerja. Kesemua mereka akan kehilangan hak mereka jika pindaan akta ini diluluskan," tegas Abdullah Sani pada sidang media di parlimen semalam.

Beliau menjelaskan sebelum cadangan pindaan dibentangkan, akta berkenaan mempunyai peruntukan bagi pekerja di bawah sub-kontraktor, di mana majikan yang mengupah sub-kontraktor akan bertanggungjawab terhadap pekerja.

"Tetapi dalam pindaan ini, perkataan 'sub-kontraktor' akan diubah kepada 'kontraktor'. Ini bermakna semua pekerja akan dipertanggungjawabkan terus di bawah kontraktor yang tidak memberi apa-apa manfaat. Maknanya tak kisah dua bulan atau 20 tahun bekerja, kontraktor ini boleh membuang kerja begitu sahaja dan pekerja tidak boleh menuntut apa-apa pampasan langsung," jelas beliau.

Tambah Abdullah Sani, memandangkan pindaan ini melibatkan lebih jumlah pekerja yang besar, langkah itu perlu diteliti dengan lebih rapi bagi memastikan kebajikan pekerja terjamin.

"Saya meminta agar Dewan dapat menangguhkan pindaan sehingga kita mendapat maklumbalas daripada pejabat Peguam Negara dan kesatuan pekerja," kata beliau.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua berkata pindaan hanya akan menguntungkan syarikat besar kerana hanya mereka mampu mengupah kontraktor sumber manusia.

"Syarikat besar sentiasa cuba mengelakkan diri daripada membayar pekerja, dan pindaan ini akan memberikan mereka lebih banyak manfaat di mana syarikat boleh membuang pekerja sesuka hati tanpa hiraukan tindakan daripada pihak berkuasa. Ini langsung tidak menunjukkan usaha kerajaan Umno-BN mengutamakan pekerja dan masyarakat berpendapatan rendah," kata Tian.

Sumber: Suara Keadilan

Surat Sokongan Ahli Parlimen Yang Membawa Rebah

Posted: 14 Jul 2010 05:02 AM PDT


KUALA LUMPUR 14 Julai - Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua mempersoalkan motif komen Kelab Penyokong Barisan Nasional yang dilaporkan tidak berpuashati dengan kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif Pengerusi Unit Penyampaian dan Prestasi Pengurusan (Pemandu), Datuk Seri Idris Jala berkenaan surat sokongan yang dikeluarkan ahli parlimen untuk sesuatu projek.

Beliau menjelaskan saranan yang dibuat Idris yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri berpandukan penelitian dan penyelidikan rapi yang dibuat Pemandu dan disokong oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia serta dimasukkan di dalam Pelan Transformasi Kerajaan (GTP).

Kata Tony pada sidang media di parlimen semalam, ini bertujuan agar tidak memberikan tekanan yang tidak sepatutnya kepada pegawai kerajaan untuk mengelak dan melanggar dasar yang ditetapkan kerajaan.

"Pegawai kerajaan apabila mendapat surat sokongan daripada 'big boss' terpaksa menurut sahaja hanya kerana mahu menyenangkan hati ahli politik terbabit," tegas Tony.

Kata beliau, laporan media juga menyatakan terdapat ahli parlimen Umno-BN yang berkata ini adalah cara anggota Dewan Rakyat membantu masyarakat di kawasan parlimen masing-masing terutamanya dalam situasi mendapatkan tempat di universiti dan sebagainya.

"Selain Backbenchers, Datuk Seri Nazri Aziz yang bertanggungjawab untuk bidang anti-korupsi dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) juga menentang saranan Idris Jala.

"Ini menunjukkan betapa kurangnya kemahuan politik BN untuk berubah dan menentang penyelewengan yang berleluasa di negara kita," kata beliau lagi.

Tony memberi satu contoh penggunaan surat sokongan dari daripada bekas Menteri Pengangkutan, Tan Sri Chan Kong Choy untuk menyokong Kuala Dimensi Sdn Bhd milik Pengerusi Kelab Penyokong BN, Datuk Seri Tiong King Sing yang mengakibatkan kerajaan terpaksa menjadi penjamin kepada pinjaman KDSB sebanyak RM3.6 bilion.

"DAP menyokong tindakan Pemandu untuk menghapuskan penggunaan surat sokongan ini dan ingin menambah jika surat menyatakan "dapat dipertimbangkan" maksudnya pertimbangkan dan bukannya membawa maksud mesti dibuat.

"Kami ingin menggesa kerajaan untuk terus menghentikan penggunaan surat sokongan bagi apa-apa tujuan mendapatkan kepentingan daripada agensi kerajaan sebagai bukti usaha dan komitmen kerajaan membanteras penyelewengan dan salahguna kuasa.

"Jika tidak, GTP ini akan tinggal hanya retorik, lantas membuktikan kerajaan Umno-BN tiada kemampuan untuk berubah," tegas Tony.

Sumber: Suara Keadilan

Umno Kelam Kabut Tak Dapat Jawab Isu Rakyat Di Bawa KEADILAN

Posted: 14 Jul 2010 05:01 AM PDT


KUALA LUMPUR 14 Jul - Serangan bertali arus terhadap KEADILAN dan lidah rasmi parti, Suara Keadilan mengesahkan keadaan kelam-kabut dalam Umno-Barisan Nasional selepas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan kedudukan kewangan terkini syarikat petroliam negara, Petronas yang merosot begitu mendadak.

Setiausaha Agung KEADILAN, Saifuddin Nasution Ismail berkata isu Felda dan Petronas yang di bawa Anwar telah mengundang tindak balas yang begitu keras daripada Umno-Barisan Nasional yang mencerminkan ketakutan mereka .

"Ini termasuk tindakan untuk tidak menyambung permit akhbar Suara Keadilan dengan alasan yang sangat remeh berhubung tajuk muka depan 'Felda Bankrap'.

"Kalaulah alasan 'Felda Bankrap' dijadikan alasan bagaimana pula kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Idris Jala yang menjaga KPI mengatakan Malaysia akan bankrap dalam tempoh 9 tahun lagi atau pun bagaimana pula tuduhan Umno bahawa Anwar adalah agen CIA, bagaimana pula tuduhan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa beliau seorang pengkhianat Melayu yang mana tuduhan itu tidak berasas sama sekali.

"Media yang menyiarkannya, Utusan Malaysia tidak pula diambil tindakan, jauh sekali diberi amaran," tegas Ahli Parlimen Machang itu.

Beliau juga berkata tindakan terhadap Ketua Pembangkang dan Suara Keadilan adalah tindakan politik dan berniat jahat akibat kegagalan Umno-BN menyakinkan rakyat berkenaan isu-isu rakyat yang di bawa KEADILAN.

Sumber: Suara Keadilan

Hishammuddin Perlu Jawab Bagaimana Rekod Imigresen Altantuya Hilang Baru Baiki Perkhidmatan KDN

Posted: 14 Jul 2010 05:00 AM PDT


KUALA LUMPUR 14 Julai - Ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah meminta Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein menjawab terlebih dahulu persoalan bagaimana rekod perjalanan warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang mati dibunuh dengan kejam pada 2006 telah di padam daripada rekod Jabatan Imigresen sebelum mempromosi sebarang produk baru kementerian beliau.

Sivarasa berkata Hishammuddin perlu menjawab kepada rakyat Malaysia samada rekod perjalanan Altantuya terpadam daripada rekod Jabatan Imigresen secara tidak sengaja ataupun disengajakan serta siapa yang memberi arahan tersebut sekiranya dipadam.

"Tidak perlu memperbaharui perkhidmatan ataupun sistem kalau kes yang sebegini pun tidak dapat dijawab, berikan jawapan yang tepat jangan berdalih dan cara ini sahajalah yang dapat memperbaiki kesemua sistem sekalipun perkhidmatan dalam Jabatan Imigresen dan juga Kementerian Dalam Negeri.

"Kes rekod yang dipadam ini telah di bawa ke mahkamah dan ia tidak pernah dinafikan samada di luar atau dalam mahkamah. Jelas sistem KDN mempunyai unsur penyelewengan, ada arahan daripada pihak atasan agar rekod Altantuya di hapuskan," tegas Sivarasa kepada Suara Keadilan.

Tambah beliau, pembetulan bukan dilakukan kepada sistem tetapi kepada pihak pentadbiran atasan yang terlalu mengikut telunjuk pihak tertentu.

Katanya lagi, walau secanggih mana sistem atau perkhidmatan sekalipun jika wujud unsur penyelewengan maka imej KDN akan terus tercemar.

"Persoalan yang paling jelas kenapa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor tidak tampil untuk menafi atau membersih imej mereka terhadap isu pembabitan pembunuhan Altantuya. Inilah persoalan yang paling besar, Menteri perlu jawap persoalan tersebut dan jangan cuba melindungi sesuatu yang salah," desak Sivarasa.

Sebelum ini KDN berhasrat untuk terus menambah nilai produk 1Malaysia yang ditawarkannya seperti satu hari satu pengeluaran gantian MyKad di JPN Putrajaya, dan satu minit pemeriksaan daftar masuk dan keluar satu penumpang untuk kawalan keluar masuk di pintu-pintu masuk Imigresen.

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen ketika kejadian rekod perjalanan keluar masuk Altantuya ke Malaysia adalah Datuk Seri Mahmood Adam yang kini memegang jawatan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri.

Sumber: Suara Keadilan

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


ARAK HALAL II?!

Posted: 14 Jul 2010 03:47 AM PDT

Salam 2 all.

Alhamdulillah respon agak baik saya terima berkenaan tulisan saya mengenai isu "arak halal". Ramai yang memberi pandangan bahawa isu ini tidak sepatutnya berbangkit kerana hukum arak sudah jelas, "sudah terang bersuluh pula" kata seorang rakan blog.

Dan ramai yang melahirkan rasa terkejut bahawa ianya boleh menjadi isu. Saya sendiri pun merasa sangat terkejut apabila isu ini berbangkit semasa isu judibola dibahas di Parlimen baru-baru ini. Apabila YB Wee Choo Keong (Konsensus-Wangsa Maju) bertanya mengapa hasil judi haram diambil sedangkan hasil arak diperbolehkan di negeri Kelantan, ada Pak Janggoat yang bangun melenting dan menjawab "judi lain, arak lain!". Ada pula yang menjawab "judi haram semua agama, arak hanya Islam haram, agama lain tidak!".

Saya yang terkejut tu bukannya apa, Pak Janggoat-Pak Janggoat ini jugak yang dulu bukan main hentak meja nak tutup kilang arak kalau memerintah! Dan saya pun tak lupa Menteri Kewangan yang mana yang meluluskan lesen judi di Sabah/ Sarawak dulu. Namun bila memikirkan Pak Janggoat-Pak Janggoat ni tidak menjadikan YB Tuan Guru Haji Hadi sebagai "Presidennya" tapi orang lain, maka sejuklah sikit hati tu. Sebab saya para ilmuan Islam dan intelek agama serta pejuang Islam tahu bahawa apa yang disebut oleh Pak Janggoat-Pak Janggoat ini tidak mewakili suara para pejuang Islam.

Cuam satu persoalan yang berbangkit, apabila ada kalangan pihak berjanggoat ini mendakwa hasil dan cukai arak itu halal diambil oleh pemerintah Islam untuk digunakan buat pembangunan dan kegunaan pemerintah atas alasan agama lain menghalalkan arak, maka kesannya ialah:

1. kita tidak boleh lagi menuntut kilang arak dalam negara ini ditutup kerana kilang itu mengeluarkan arak untuk kegunaan bukan Islam; jadi perjuangan kita selama ini nak menutup kilang arak salah lah rupanya bagi Pak Janggoat-Pak Janggoat ini. Padanlah kilang Carlsberg masih tertegak dibumi Shah Alam;

2. kita tidak boleh mendesak penerbangan Malaysia membatalkan penjualan arak dalam penerbangan kerana ianya hanya untuk bukan Islam;

3. kita tidak boleh menghalang 7-11, K-Mart atau lain-lain kedai serbanika daripada menjual arak kerana ianya dijual untuk bukan Islam;

Dan banyaklah lagi isu dan perjuangan mengenai arak yang selama ini kita perjuangkan terpaksa kita tinggalkan kerana rupa-rupanya mengikut sabda para Pak Janggoat, hasil arak halal diambil dan dicukai oleh pemerintah Islam. Dan memandangkan agama lain "menghalalkan arak" saperti sabda Pak Janggoat, maka kita kena benarkan ianya dijual dan diminum.

Apakah itu yang akan terjadi kepada Malaysia Darul Janggoat ini kalau mereka diberikan kuasa memerintah? Persoalan lebih besar ialah apakah ahli, penyokong dan pendokong Pak-Pak Janggoat tahu itu sebenarnya perjuangan mereka.

Namun saya memanjatkan rasa syukur kepada ALLAH kerana ramai pemimpin dan ahli akar umbi gerakan Islam yang menghubungi saya tegas menyatakan bahawa arak tetap haram, dan hasilnya tetap haram. Dan perjuangan mereka jelas, kilang arak mesti ditutup, kedai menjual arak secara terbuka mesti dilarang, peminuman arak secara terbuka mesti diharamkan Alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH.

Saya juga ingin menegaskan bahawa saya tidak bermaksud menyatakan bahawa orang bukan Islam tidak boleh minum arak. Itu hak mereka. Tetapi mereka hanya patut dibenarkan minum ditempat khas yang tertutup atau majlis-majlis persendirian mereka. Kalau hendak dijual, bolehlah dijual di restoran atau kedai makan yang "haram", yang tidak menjual makanan halal, yang hanya dikunjungi oleh bukan Islam.

Dan kalau ada sebarang hasil diperolehi daripada arak ini, kita umat Islam sepatutnya berusaha tidak mengambilnya, biarlah kita miskin dan kekurangan hasil, daripada kaya dan buncit kerana hasil arak! Kalau ditakdirkan ada juga, kita patut kembalikan hasil atau cukai itu kepada golongan bukan Islam untuk tujuan mereka. Mungkin untuk biasiswa atau membiayai pengajian anak mereka, membaikpulih rumah ibadat mereka atau apa sahaja yang hanya dipergunakan oleh golongan bukan Islam sahaja.

Pada saya, apa alasan juga kita nak guna, arak tetap haram dan hasil arak dalam apa bentuk pun tetap haram. Bukan kerja kita nak corner sana corner sini untuk menghalalkan sesuatu yang sudah jelas haramnya. Dan bukan kerja kita untuk menghalalkannya bagi penganut agama lain.

Sebagaimana pada pandangan saya ALLAH itu Maha Esa, tetap Satu. Bukan kerja kita nak corner sana corner sini nak menghalalkan kalimah ALLAH disyirikkan sebagai punya anak. Dan bukan kerja kita untuk menghalalkan pensyirikan kalimah ALLAH oleh bukan Islam. Tugas kita ialah terus berdakwah untuk memperbetulkan kesyirikan mereka kepada mengesakan ALLAH Yang Satu!

Wallahua'lam.

Yang baik dari ALLAH, yang tidak daripada kelemahan saya sendiri. Moga ALLAH mengampunkan saya atas segala kesilapan dalam memberikan pandangan mengenai arak ini. Sekiranya didapati pandangan saya ini bercanggah dengan Al Quran & Sunnah, maka terbatallah pandangan saya ini dan ikutlah Al Quran & Sunnah tersebut.

Adios amigos, grasias senor & senorita.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Rabu
02 Sya'ban 1431
14 Julai 2010

PEMBOHONGAN TERHADAP YDP AGONG!

Posted: 13 Jul 2010 09:24 PM PDT

Salam 2 all.

Saya melihat isu pembinaan Istana Negara yang baru di Sri Hartamas telah diputarbelitkan menjadi isu menghina Yang Di Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu secara peribadi. Sebuah laman portal Asia Sentinel yang berpengkalan diluarnegara contohnya menuduh:

"Well-placed sources in Kuala Lumpur told Asia Sentinel that the RM811 figure is only preliminary. The total cost is actually nearing RM1.2 billion and is expected to go higher, the sources said, with both the Sultan of Perlis, who retired as Agong in 2006, and the Sultan of Terengganu, who took his place, becoming hidden partners with Malaysia's seventh richest individual, Syed Mokhtar Al-Bukhairy, a onetime roti canai seller who was born into a poor Kedah family of Arab descent".

"Syed Mokhtar got the original contract at RM400 million. Then the Raja of Perlis was given a gratuity and his brother, Syed Anwar Jamallulail, became Syed Mokhtar's 30 percent partner and costs escalated," said a source. "When the current king came in – the Sultan of Terengganu -- he asked for a piece of the action and costs went up again".

(Terjemahan: "Sumber-sumber di Kuala Lumpur memberitahu Asia Sentinel bahawa RM811 juta tersebut adalah jumlah awalan. Kos keseluruhan sebenarnya ialah RM1.2billion dan dijangka akan meningkat, kata sumber itu, dan kedua-dua Sultan Perlis (yang bersara sebagai Agong tahun 2006), dan Sultan Terengganu, yang mengambil alih tempatnya, menjadi rakan rahsia kepada tokoh korporat yang ketujuh terkaya di Malaysia Syed Mukhtar Al-Bukhary, seorang bekas penjual roti canai yang dilahirkan daripada keluarga miskin di Kedah berketurunan arab".

"Syed Mokhtar mendapat kontrak asal bernilai RM400 juta. Kemudian Raja Perlis diberikan gratuiti dan abangnya Syed Anwar Jamalulail menjadi rakan Syed Mokhtar bernilai 30% dan kos makin meningkat" kata sumber tersebut. "Apabila Raja sekarang menjadi Agong - Sultan Terengganu - belaiu juga menuntut bahagiannya dan kos meningkat lagi").

Pertama, mereka berselindung disebalik "well-placed sources"? Siapa "well-placed sources" tu? Sumber halimunan? Sumber yang direka cipta mereka sendiri? Kemudian dengan sewenang-wenang mereka memetik angka RM1.2billion sebagai kos pembinaan. Dan tanpa sebarang bukti atau keterangan, dengan senang-senang mereka menuduh Raja Perlis dan Yang Di Pertuan Agong ada "saham" didalam projek tersebut".

Saya pernah melihat taktik putarbelit dan pembohongan yang sama dibuat oleh "pihak-pihak tertentu" yang kemudian akan spin cerita saperti ini didalam akhbar dan ceramah-ceramah mereka. Kita dapat lihat dengan jelas putar belit dan pembohongan serta fitnah didalam tulisan saperti ini. Semua faktanya direkayarsa dan dicipta, dicanai dan diputarbelitkan, dan dibuat dalam bentuk lapuran.

Dan saya cukup tahu modus operandi puak-puak ini, nanti akan ada satu dua akhbar milik mereka akan membuat lapuran kononnya "berdasarkan satu lapuran akhbar luarnegara, memetik sumber yang menyatakan YDP Agong dan Raja Perlis telah..bla...bla..bla...". Kemudian para penceramah dan pencacai mereka akan berkokok sana sini dalam ceramah dan kempen mereka, kononnya Yang DiPertuan Agong dan Raja Perlis terlibat dengan kontrak dan lain-lain.

Apakah tujuan mereka ini? Sudah pasti untuk memburukkan imej Yang Di Pertuan Agong dan institusi Raja-Raja Melayu. Matlamat mereka? Supaya rakyat negara ini mencurigai institusi Raja-Raja Melayu, kerana akhir-akhir ini Raja-Raja Melayu sudah mula bangkit mempertahankan institusi Islam dan Melayu dalam negara. Dan pengkhianat-pengkhianat ini khuatir agenda jahat dan politik sempit mereka akan terbantut. Dan mereka telah melihat bagaimana beberapa agenda sempit mereka terbantut kerana tindakan bijkasana Raja-Raja kita.

Yang menghairankan, puak-puak ini tidak pulak buat bising bila didedahkan baru-baru ini bahawa kos membiayai satu keluarga diraja di Eropah ada yang mencecah hampir RM1 billion tiap tahun. Mengapa mereka nak sibuk dengan hal dalaman negara ini dengan membuat pembohongan dan penipuan, sedangkan taik depan hidung mereka buat tak nampak?!

Puak-puak pengkhianat ini sebenarnya semakin tersepit dan terhimpit. Pembohongan dan putar belit mereka sudah terbongkar. Politik kotor mereka sudah dilondehkan. Mereka perlukan isu baru. Mereka perlu alihkan perhatian rakyat daripada masalah peribadi dan dalaman mereka. Maka mereka buat apa yang mereka ada kepakaran: BERBOHONG!!!

Saya berharap pihak berkuasa khususnya Polis Di Raja Malaysia, Kementerian Dalam Negeri, Suruhanjaya Multimedia dan lain-lain supaya mengambil tindakan tegas terhadap kegiatan pengkhanatan saperti ini. Kita rakyat Malaysia, khususnya umat Islam, tidak memerlukan pengkhianaty-pengkhianat saperti ini. Jangan dibiarkan mereka bertindak sewenang-wenangnya dan bermaharajalela tanpa sebarang tindakan. Saya percaya rakyat negara ini akan menyokong sebarang tindakan yang akan diambil terhadap pengkhianat-pengkhainat negara ini.

Kepada umat Islam dan rakyat negara ini, sedarlah kita kepada politik pembohongan dan putarbelit ini. Apakah kita rela dipimpin oleh pembohong dan kaki putar alam. Apakah kita rela dipimpin oleh mereka yang sanggup menggadai agamanya sendiri, yang nama Tuhan pun mereka jadikan barangan politik!

Tepuk dada tanyalah iman masing-masing.

Wassalam.

Adios amigos. Grasias senor.

Zulkifli Bin Noordin
Rabu
02 Sya'ban 1431
14 Julai 2010

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Rumah Anak Kesayangan Ku

Posted: 14 Jul 2010 03:43 AM PDT

Anak-anak seramai 150 orang ini tinggal d 16 buah rumah kediaman serata Bukit Beruntung

Sebahagian daripada anak-anak yang berumur antara 2-18 tahun
Paling kanan; Ustaz Marzuki antara mereka yang mengurus Rumah Anak Kesayangan Ku

Berkesempatan menziarah rumah anak yatim & anak-anak keluarga miskin

 

 


Acara menembak anjuran Dewan Negeri Selangor

Posted: 14 Jul 2010 03:19 AM PDT

Peserta berbaris untuk mulakan tembakan

Mana pandai menembak,adalah dapat tempat kedua. Menggunakan pistol Baretta 9mm

Saya juga turut beraksi, gaya mesti ada...

Turut hadir;Speaker Dewan,Ahli Exco dan pasangan masing-masing

Ramah Mesra YB bersama warga LC & flat Sri Manja

Posted: 14 Jul 2010 02:56 AM PDT

Program pertama di flat LC & Sri Manja, sangat menggalakkan Ramai yang hadir adalah warga emas,yang ingin tahu usaha kerajaan negeri Selangor Kelab Futsal LC telah diwujudkan dan baru-baru ini bermain untuk merebut piala Nurul Izzah Sukarelawan yang gigih mendaftar pemilih baru dan skim dalam Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) Antara pemimpin yang hadir. Dari kanan: imam surau Muhajirin, Fairuz Soib ketua ranting LC,Hj Said pengerusi surau, saya,Shahrudin, Selvarajan ahli majlis MBPJ

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang